فرصت پيوستن به اف‌اي‌تي‌اف

۱۴۰۴/۰۲/۰۶ - ۰۰:۲۹:۴۹
|
کد خبر: ۳۴۰۸۹۸

پيوستن ايران به ساز و كارهاي بين‌المللي نظير FATF يك تصميم استراتژيك براي توانمندسازي بخش خصوصي، حمايت از او و تقويت اعتماد جهاني به اقتصاد ايران محسوب مي‌شود و همه بنگاه‌هاي اقتصادي ازجمله شركت‌هاي نوآور ايراني، از فين‌تك‌ها تا استارتاپ‌هاي صادرات‌محور براي رشد و رقابت در سطح منطقه و بين‌الملل، نيازمند دسترسي به نظام مالي بين‌المللي هستند. در غياب زيرساخت‌هاي شفاف و قابل‌اعتماد بانكي، اين كسب‌ و كارها مجبور به استفاده از مسيرهاي غيررسمي، پرهزينه و ناامن مي‌شوند.

سادينا آبايي

پيوستن ايران به ساز و كارهاي بين‌المللي نظير FATF يك تصميم استراتژيك براي توانمندسازي بخش خصوصي، حمايت از او و تقويت اعتماد جهاني به اقتصاد ايران محسوب مي‌شود و همه بنگاه‌هاي اقتصادي ازجمله شركت‌هاي نوآور ايراني، از فين‌تك‌ها تا استارتاپ‌هاي صادرات‌محور براي رشد و رقابت در سطح منطقه و بين‌الملل، نيازمند دسترسي به نظام مالي بين‌المللي هستند. در غياب زيرساخت‌هاي شفاف و قابل‌اعتماد بانكي، اين كسب‌ و كارها مجبور به استفاده از مسيرهاي غيررسمي، پرهزينه و ناامن مي‌شوند. بنابراين خروج از ليست سياه FATF، مي‌تواند دروازه تعامل مجدد اقتصاد ايران با دنيا را باز كند و مسير شفاف، قانوني و رقابت‌پذير براي انواع تجارت به ويژه تجارت در بخش ديجيتال را هموار سازد.

اجراي استانداردهاي FATF همچنين با ارتقاي نظام ضدپولشويي و مقابله با تامين مالي غيرقانوني، بستر رشد اكوسيستم مالي سالم و نوآورانه را فراهم مي‌كند. همچنين اين تحولات امكان حذف امتيازهاي ناعادلانه ناشي از فعاليت‌هاي رانتي را مهيا كرده و رقابت‌پذيري بنگاه‌هاي اقتصادي ايراني را در برابر رقبا هم‌سطح مي‌كند، پس ضرورت دارد در پذيرش اين ساز و كارها، با ديد مثبت جلو برويم. بايد از فرصت FATF براي بازسازي زيرساخت‌هاي اعتماد و افزايش تاب‌آوري اقتصادي ياد كرد. نبايد اين فرصت را به جدال‌هاي سياسي تقليل دهيم، چراكه اين يك فرصت ملي براي احياي اعتمادها، افزايش تاب‌آوري اقتصادي و تقويت جايگاه بين‌المللي ايران در نظم جهاني است.

بايد پيوستن به FATF را در راستاي توسعه بانكداري ديجيتال، حكمراني اقتصاد هوشمند و رفاه ديجيتال اجتماعي دانست و ارتقاي زيرساخت‌هاي نظارتي و فناورانه، تقويت نظام مالياتي هوشمند و امكان قانون‌مند كردن نوآوري‌هايي مانند رمزارزها را از ديگر پيامدهاي مثبت اين تصميم ملي برشمرد.

باتوجه به اينكه قرار است مجدد موضوع پيوستن ايران به FATF و پذيرش لوايح پالرمو و CFT در مجمع تشخيص مصلحت نظام بررسي شود، ضمن تاكيد بر لزوم پذيرش اين ساز و كارهاي بين‌المللي بايد گفت در دنياي امروز شفافيت مالي به تقويت اعتماد جهاني نسبت به اقتصاد ايران كمك مي‌كند و زمينه همكاري بيشتر كشورها با ايران در حوزه اقتصادي را فراهم مي‌سازد. به اين ترتيب اين مساله براي ابعاد مختلفي از فعاليت‌ها در اقتصاد ايران اهميت بسيار زيادي خواهد داشت و در صورت نهايي شدن اين تصميم مي‌توان انتظار داشت كه ظرفيت‌ها و فرصت‌هاي اقتصادي جديدي براي اقتصاد ايران به وجود بيايد كه درنهايت به فعالان اقتصادي براي تحقق اهداف كلان كشور در اين حوزه‌ها كمكي جدي كند.