
بورس در مسير اعتمادسازي
بورس تهران در هفتهاي كه گذشت توانست بازدهي قابل توجهي برجاي بگذارد و دوباره سهامداران را نسبت به سرمايهگذاري در بورس اميدوار كند. در هفته اخير بورس تهران بازدهي حدود 6 درصدي را ثبت كرد كه اين عدد در مدت اخير ركورد شكنی بوده است.
بورس تهران در هفتهاي كه گذشت توانست بازدهي قابل توجهي برجاي بگذارد و دوباره سهامداران را نسبت به سرمايهگذاري در بورس اميدوار كند. در هفته اخير بورس تهران بازدهي حدود 6 درصدي را ثبت كرد كه اين عدد در مدت اخير ركورد شكنی بوده است. طي ماههاي اخير شاخص كل بورس تهران در تلاش بود كه عدد ۳ ميليوني را به خود ببيند اما هر بار به دلايلي مختلف از جمله مقاومت شاخص از رسيدن به اين محدوده باز ميماند و در نهايت هفته گذشته شاخص كل بورس تهران توانست عدد ۳ ميليوني را به خود ببيند و به مرور اعتماد را جلب كند. البته يكي از موارد مهم اينجاست كه شرايط سياسي تا حدودي ترميم يافته اما همچنان ريسكها پابرجاست و نميتوان در چنين شرايطي انتظار صعود بيش از پيش شاخص و سهام را داشت. با آغاز مذاكره ميان ايران و امريكا سايه ريسكها از روي بازار سرمايه برداشته شد و معاملات تا حدودي سامان گرفت ولي در پي اين مسير با به وجود آمدن تغييرات نسبي شاهد افزايش نسبي ريسكها هستيم كه اين موضوع ميتواند ورود نقدينگي به بازار را تا حدودي كاهش دهد و فعلا معاملات بر روند تعادل نسبي باشند. در هفتهاي كه گذشت شاهد كاهش قيمت دلار بوديم، دلار بازار آزاد از محدوده ۸۵ هزار تومان به محوده ۸۰ هزرار تومان رسيد و به نوعي حركتي محتاطانه داشته و سرمايهگذاران نيز با همين روند حركت كردند. البته تنها قيمت دلار كاهش نيافته و شاهد كاهش قيمت در ساير ارزها بوديم كه اين موضوع در ميانمدت ميتواند به رونق بازار سهام كمك كند و نقدينگي را به سمت اين بازار روانه كند. دلار نيمایی نيز در محدوده فعلي خود تثبيت شده و در اين هفته نوسان حدود ۳۵توماني داشته است و با اين حال اختلاف دلار نيما و آزاد از ابتداي سال تا به امروز حدود ۳۲ درصد كاهش يافته است و حتي بررسي آمار نشان ميدهد كه اختلاف دلار نيما و بازار آزاد به محدوده ۱۶ درصد رسيده است. كاهش فاصله ميان دلار بازار آزاد و نيما ميتواند به مرور شرايط بهتري براي صنايع بورسي رقم بزند و نقدينگي را ارام آرام به سمت بورس روانه کند. همچنين بازار طلا و سكه نيز اين هفته با كاهش قيمت مواجه شد و در پايان معاملات شاهد آن بوديم كه طلاي آب شده زيان حدود ۶ درصدي و سكه امامي نيز زيان ۹.۲ درصدي را ثبت كردند كه اين اعداد نشان ميدهد شرايط براي معامله در ساير بازارها وخيم شده است و در بين تمامي بازارها فعلا بورس است كه سود براي سرمايهگذاران برجاي مي گذارد. به گفته برخي از كارشناسان با كاهش قيمت طلا، قيمت صندوقهاي بورسي نيز كاهش يافته است و همين موضوع به مرور شرايط سرمايهگذاري آسانتري را براي سرمايهگذاران رقم ميزند. در اصل با كاهش قيمت و افزايش زيان مردم به دنبال سرمايهگذاري مطمئن و كم ريسكتر هستند كه با توجه به تنوعبندي صندوقهاي بورسي بهترين گزينه براي سرمايهگذاري همين صندوقها ميتواند باشد. بهطور كلي آغاز مذاكرات و كاهش ريسكها باعث شده كه بازار سهام شرايط بسيار بهتري را تجربه كند، شاهد ورود نقدينگي و اعتماد به اين بازار باشيم. اگر اين روند در بازارسرمايه ادامهدار باشد شاهد رونق مجدد بورس خواهيم بود و احتمالا آينه تمام نماي اقتصاد كشور شرايط بهتري را تجربه كند. البته اين موضوع به شرطي است كه ريسكها افزايش پيدا نكند و همچنين مسوولان مجدد در بورس دخالت نكنند در صورت تحقق چنين شرايطي شاهد ورود نقدينگي به بورس و ترميم شرايط گذشته خواهيم و دوباره تالار شيشهاي معاملات تبديل به بازار مقاوم و سودساز در برابر تورم ميشود.
بورس تهران در يك نگاه
شاخص كل بورس تهران در پايان هفته گذشته عدد دو ميليون و 966 هزار واحدي را به خود ديد و در پايان هفته اخير نيز به عدد سه ميليون و 136 هزار واحدي رسيد و در مجموع بازدهي 5.72 درصدي را برجاي گذاشت. در سوي ديگر بازار نيز شاخص كل هم وزن شرايط خوبي براي سرمايهگذاران برجاي گذاشت و با رسيدن به 898 هزار واحدي بازدهي 5.6 درصدي را در كارنامه خود ثبت كرد. حجم معاملات خرد بازار سرمايه در اين هفته افزايش ۱۰۴ درصدي را ثبت كرد و متوسط حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي به ۵۷ ميليارد برگه رسيد. ميانگين ارزش معاملات خرد نيز افزايش يافت و به عدد ۱۶ هزار و ۸۲۲ ميليارد تومان رسيد. البته در اين هفته تنها شاخص كل بورس تهران رشد نداشت، بلكه صندوقهاي هم وزن نيز شرايط خوبي را تجربه كردند و توانستند سودسازي خوبي براي سرمايهگذاران رقم بزنند.
بورس كالا در هفتهاي كه گذشت
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در اولين هفته ارديبهشت ماه بيش از ۲ ميليون و ۵۸۰ تن انواع كالا و محصول به ارزش حدود ۳۳ هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۵هزار ميليارد تومان رسيد. برترينهاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي ۵ ارديبهشت ماه براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
ملي صنايع مس ايران با معامله ۵ هزار و ۷۲۰ تن انواع مس، كنسانتره فلزات گرانبها و سولفور موليبدن به ارزش ۳ هزار و ۳۶۸ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد.فولاد مباركه اصفهان با فروش ۸۲هزار و ۲۹۰ تن آرگون، تختال و انواع ورق به ارزش ۲ هزار و ۹۸۳ ميليارد تومان دوم شد. معدني و صنعتي گل گهر ۱۹۰ هزار تن گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۴۵۶ ميليارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد.پالايش نفت اصفهان ۵۵ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۴۴۹ ميليارد تومان فروخت و رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. شركت معدني و صنعتي چادرملو با معامله ۱۹۰ هزار تن شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۴۵ ميليارد تومان پنجم شد.پالايش نفت تهران با فروش ۴۶ هزار تن گوگرد گرانوله، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۱۵۰ ميليارد تومان تومان ششم شد. مجتمع سرب و روي انگوران با معامله ۳۹ هزار و ۵۰۰ تن خاك روي به ارزش هزار و ۱۱۲ ميليارد تومان هفتم شد.پالايش نفت بندرعباس با فروش ۴۰ هزار تن وكيوم باتوم به ارزش ۹۹۳ ميليارد تومان هشتم شد.معدني و صنعتي گهرزمين با فروش ۱۴۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۸۹۹ ميليارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد. فولاد خوزستان هم با معامله ۲۷ هزار و ۹۶۰ تن آرگون، آهن اسفنجي، تختال و شمش به ارزش ۸۳۹ ميليارد تومان دهم شد.