كاهش نرخ تورم سه كالاي اساسي در برنامه ششم توسعه
طبق اعلام مركز آمار، روغن و چربيها، نان و غلات و محصولات خوراكي طبقهبندي نشده در جاي ديگر، در پايان برنامه ششم توسعه كمترين نرخ تورم را در بين كالاي اساسي خوراكيها و آشاميدنيها به خود اختصاص دادهاند، بهطوري كه به ترتيب نرخ تورم آنها ۱۵.۵، ۱۲.۶ و ۲۱.۹ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ كاهش يافته است.
طبق اعلام مركز آمار، روغن و چربيها، نان و غلات و محصولات خوراكي طبقهبندي نشده در جاي ديگر، در پايان برنامه ششم توسعه كمترين نرخ تورم را در بين كالاي اساسي خوراكيها و آشاميدنيها به خود اختصاص دادهاند، بهطوري كه به ترتيب نرخ تورم آنها ۱۵.۵، ۱۲.۶ و ۲۱.۹ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ كاهش يافته است. طبق شاخصهاي برنامه ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور كه از سوي مركز آمار ايران منتشر شده است، شاخص كل نرخ تورم كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كشور برحسب گروههاي عمده در سال ۱۳۹۸ (۳۴.۸)، ۱۳۹۹ (۳۶.۴)، ۱۴۰۰ (۴۰.۲)، ۱۴۰۱ (۴۵.۸) و ۱۴۰۲ (۴۰.۷) درصد است كه رشد ۵.۹ درصدي نسبت به سال ۱۳۹۸ داشته است. به صورت كلي نرخ تورم خوراكيها، آشاميدنيها و دخانيات در پايان سال ۱۴۰۲ با كاهش ۱.۴درصدي همراه بوده است. در واقع نرخ تورم اين گروه كالاي اساسي در سال اول (۱۳۹۸)، ۴۲.۶ درصد و در پايان سال ۱۴۰۲، ۴۱.۲ درصد اعلام شده است. در بخش خوراكيها و آشاميدنيها، گوشت قرمز و گوشت ماكيان، گوشت قرمز و سفيد و فرآوردههاي آنها و ماهيها و صدفداران بيشترين افزايش نرخ تورم را در پايان سال ۱۴۰۲ داشتهاند. بررسي دادهها نشان ميدهد نرخ تورم گوشت قرمز و گوشت ماكيان در پنج سال گفته شده به ترتيب ۴۹، ۲۵.۲، ۴۴.۸، ۶۷.۶ و ۸۷درصد بود كه بيانگر افزايش ۳۸درصدي است. همچنين نرخ تورم گوشت قرمز، سفيد و فرآوردههاي آنها از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ به ترتيب ۴۹.۸، ۲۶.۲، ۴۷.۳، ۶۴.۶ و ۸۵درصد اعلام شده كه افزايش ۳۵.۲درصدي را نشان ميدهد. طبق اطلاعات منتشر شده نرخ تورم ماهيها و صدفداران دربازه زماني گفته شده ۵۶.۱، ۳۳.۲، ۶۳.۲، ۳۸.۳، ۶۴.۲درصد است كه حكايت از رشد ۸.۱درصدي نسبت به سال اول يعني ۱۳۹۸ دارد. در اين ميان، روغن و چربيها، نان و غلات و محصولات خوراكي طبقهبندي نشده در جاي ديگر كمترين نرخ تورم را به خود اختصاص دادهاند. بهطور مثال نرخ تورم كالاي اساسي دسته اول يعني روغن و چربيها در سال ۱۳۹۸ از ۳۰.۱درصد به ۱۴.۶درصد در پايان سال ۱۴۰۲ رسيده كه كاهش ۱۵.۵درصدي را نشان ميدهد. همچنين نرخ تورم نان و غلات از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ به ترتيب ۳۳.۵، ۴۸.۵، ۴۸.۱، ۷۶، ۲۰.۹درصد اعلام شده كه حدود ۱۲.۶درصد كاهش يافته است. در بخش ديگري از اين گزارش بر نرخ تورم محصولات خوراكي طبقهبندي نشده در جاي ديگر اشاره شده كه بر اين اساس كاهش قابلتوجهي داشته است. به عبارتي نرخ محصولات خوراكي طبقهبندي نشده در جاي ديگر در سال ۱۳۹۸ (۴۸.۱)، ۱۳۹۹ (۱۷.۴)، ۱۴۰۰ (۴۹.۹)، ۱۴۰۱ (۵۲.۸) و ۱۴۰۲ (۲۶.۲) درصد بوده است.