ترس اسراييل از توافق ايران و امريكا

۱۴۰۴/۰۲/۰۷ - ۰۰:۴۲:۳۹
|
کد خبر: ۳۴۱۰۴۴

دور سوم مذاكرات ايران و امريكا از روز شنبه در شرايطي در عمان برگزار شد كه اثرات وسيع اين مذاكرات بدون ترديد در سطح منطقه نيز تحولاتي را شكل خواهد داد. اما مذاكراتي كه دور سوم آن از شنبه برگزار شد از پيچيدگي‌هاي بسياري برخوردار است. پيچيدگي‌هايي كه برخي معتقدند ممكن است باعث افزايش مدت زمان مذاكرات شود. به دليل اينكه يك كميته فني به موازات كميته سياسي تشكيل شده تا مطالبات و تعهدات حقوقي دو طرف را مورد ارزيابي قرار دهد.

حسن هاني‌زاده

دور سوم مذاكرات ايران و امريكا از روز شنبه در شرايطي در عمان برگزار شد كه اثرات وسيع اين مذاكرات بدون ترديد در سطح منطقه نيز تحولاتي را شكل خواهد داد. اما مذاكراتي كه دور سوم آن از شنبه برگزار شد از پيچيدگي‌هاي بسياري برخوردار است. پيچيدگي‌هايي كه برخي معتقدند ممكن است باعث افزايش مدت زمان مذاكرات شود. به دليل اينكه يك كميته فني به موازات كميته سياسي تشكيل شده تا مطالبات و تعهدات حقوقي دو طرف را مورد ارزيابي قرار دهد. مذاكرات عمان بسيار پيچيده بوده و در برگيرنده مسائل مرتبط با درصد انجام غني‌سازي اورانيوم، همچنين نحوه ذخيره‌سازي اورانيوم غني شده، است. اينها بخشي از محتوايي است كه دو هيات فني ايران و امريكا تلاش مي‌كنند مفاد آن را پيگيري كنند. ايران طبق توافقنامه برجام (سال ۲۰۱۵) كه غني‌سازي ۳.۶۵درصد را حق مسلم ايران تلقي كرد و كشورهاي 1+5 نيز آن را تاييد كردند، همواره بر اين حق تاكيد داشته و تلاش دارد اين سطح از غني‌سازي را در هر مذاكراتي حفظ كند. لذا يك چالش جدي در اين زمينه وجود دارد. در نقطه مقابل ايالات متحده امريكا تلاش مي‌كند و به دنبال آن است كه ايران را از غني‌سازي ۳.۶۵درصدي منع كرده و شرايط را به سمت تعطيلي كامل اين فعاليت‌ها ببرد. اينها مهم‌ترين موارد مورد اختلاف طرفين است. در كميته سياسي كه تا به امروز ۳دور مذاكره حول محور آن صورت گرفته، پيشرفت‌هايي حاصل شده كه اين پيشرفت به دليل به بن‌بست رسيدن فضاي منطقه است. بيش از ۱۸ماه است كه از بحران غزه مي‌گذرد و منطقه خاورميانه وارد بن‌بست سياسي، امنيتي و نظامي شده است. خروج از يك چنين بن بستي در منطقه بستگي تام و تمامي به مشاركت ايران در منطقه دارد. حضور ناوهاي جنگي امريكا در درياي سرخ و تنگه باب‌المندب، روزانه ۲۰۰ميليون دلار براي امريكا هزينه دارد به ويژه اينكه دو ناو هواپيمابر آيزنهاور و هري ترومن، هزينه‌هاي سنگين‌تر و بيشتري به هزينه‌هاي ديگر امريكا اضافه كرده و لازم است امريكا درباره اين هزينه‌ها بازنگري كند. ترامپ تلاش مي‌كند از طريق مذاكره با ايران و حل مشكلات منطقه‌اي، به نوعي اين بن‌بست بحراني را شكسته و فضايي ايجاد كند كه هزينه‌هاي امريكا در آينده كاهش پيدا كند. به دليل نگاه اقتصادي و تجاري دونالد ترامپ به مسائل داخلي امريكا از يك طرف، و مسائل منطقه و جهان لازم است كه طرح جديدي براي افزايش ثبات در منطقه طراحي و اجرا شود. لذا به نظر مي‌رسد امريكا به‌طور جدي به دنبال حل مشكلات منطقه و دستيابي به توافقي جامع و پايدار با ايران است. 

به دليل اينكه مي‌داند كليد حل بحران‌هاي منطقه خاورميانه در دست ايران است. هر توافقي با ايران موجب تحقق توسعه پايدار در منطقه خواهد شد. براي اين منظور ايالات متحده بايد تحريم‌هاي اعمال شده عليه ايران را لغو كرده، دارايي‌هاي ايران را آزاد كند، همچنين فرآيند فروش نفت ايران را به حالت روتين و متعارف درآورد و زمينه بازگشت ايران به صحنه اقتصاد جهاني را فراهم كند. در اين ميان رژيم صهيونيستي به عنوان مهم‌ترين طرف بازنده مذاكرات دوجانبه ايران و امريكا سعي دارد در روند عادي مذاكرات موانع جدي ايجاد كند. اين تلاش‌ها البته با تذكارهاي امريكا و اراده ايالات متحده براي توافق با ايران بي‌اثر خواهد بود. بر اين اساس بازنده اصلي هر نوع توافقي ميان ايران و امريكا، اسراييل خواهد بود. البته اسراييل همين امروز هم منزوي است. به خصوص پس از رخدادهاي اخير و در طول جنگ به خاطر فشار افكار عمومي، براي مقابله با نسل‌كشي اسراييل، اختلافات داخلي و رفتارهاي تهاجمي و غير انساني اين رژيم در انزواي بيشتري قرار دارد. به ثمر رسيدن مذكرات ايران و امريكا و انعقاد توافقنامه‌اي جامع ميان دو كشور اين انزواي اسراييل بيشتر نيز خواهد شد. به همين دليل اسراييل از هر اقدامي براي به بن‌بست كشاندن مذاكرات و ايجاد موانع جدي در مسير آن، رويگردان نخواهد شد.