بازارها در اوج سوگيري

۱۴۰۴/۰۲/۰۷ - ۰۰:۵۲:۳۱
|
کد خبر: ۳۴۱۰۴۹

در بازه زماني حاضر شاهد اوج هيجانات در اكثر بخش‌هاي اقتصاد قرار داريم كه موجب نوسانات اساسي در چند ماه اخير در بازارها شده است كه ح همانند يك الاكلنگ مدام برخي از آنها را بالا و پايين كرده است.

علی فراقی

در بازه زماني حاضر شاهد اوج هيجانات در اكثر بخش‌هاي اقتصاد قرار داريم كه موجب نوسانات اساسي در چند ماه اخير در بازارها شده است كه ح همانند يك الاكلنگ مدام برخي از آنها را بالا و پايين كرده است. موردي كه شايد بسيار قابل توجه باشد باتوجه به فراگيري اينترنت حجم زياد اطلاعات است كه درنهايت همين حجم بالا در كنار اينكه منجر به تصميم‌گيري و حاصل شدن نتايج بسيار سريع‌تر خواهد شد در كنار آن هم براساس اين حجم بالا باعث رشد افسار گسيخته اطلاعات غلط همراه با سوگيري‌هاي متعدد خواهد بود.

اگر دقت كنيد اكثرا در زماني كه بازاري در اقتصاد شروع به نوسانات و حركت‌هاي اساسي و قدرتمند مي‌كند، با توجه به گسترش قابل ملاحظه فضاي مجازي تحليل‌هاي متعددي از اين بازارهاي هدف در معرض عموم قرار مي‌گيرد كه باتوجه به اينكه در اين ميان اطلاعات مفيد و ارزشمند كه قابل مشاهده و در دسترس هستند در مقابل آن اطلاعات غلط، غيرفني و غير تخصصي بسيار بيشتري در دسترس عموم افراد است كه هرچند ممكن است در اين ميان به صورت كاملا شانسي چنين وقايعي رخ دهند اما علت‌هاي وقوع اكثرا نادرست هستند و در بازه بزرگ‌تر و چند مورد زنجيره‌وار احتمال آن به ‌شدت كاهش پيدا مي‌كند، چون دلايل غيرمرتبط و نادرست هستند.

براي مثال اگر نگاهي در فضاي اينترنت داشته باشيم در زمان حاضر شاهد اين هستيم كه بسياري از افراد زمان حاضر در صورت وقوع توافق با زمان اتمام جنگ و قطعنامه 598 مقايسه مي‌كنند كه در هر بازار نتايج مختلفي را در پي داشت كه براي مثال شاهد افت به ‌شدت بالاي قيمت دلار در آن زمان بوديم كه البته پس از گذشت يك بازه ميان مدتي مجدد شاهد برگشت قيمت‌ها به همان نقطه ريزشي بوديم. حال اگر به صورت تخصصي و جزيي‌تر به اين موضوع نگاهي بيندازيم شايد بتوان گفت فقط از لحاظ ذكر كلمه جنگ و فضاي جنگي در تشابه اين دو مورد قرار داريم و در واقعيت تمامي موارد ديگر (خصوصا در اقتصاد حاضر نسبت به چند سال قبل در زمان اتمام جنگ) بسيار متفاوت از چنين اتفاقي قرار دارد كه مي‌تواند نتايج را حتي با اينكه هيجانات مي‌تواند اندكي نزديك و مشابه در بازه زماني كوتاه‌مدتي باشد. در قسمت ديگر بايد گفت در فضاي سياسي توافق يا عدم توافق با توجه به نوع و نحوه آن در جزييات مي‌تواند اثرات ميان‌مدت و بلندمدتي خود را بسيار متفاوت‌تر از چنين دوره‌اي (مقايسه با زمان قطعنامه 598) رقم بزند. هر چند هيجان اوليه و كوتاه‌مدت اين اتفاق مي‌تواند به احتمال خوبي پرشتاب و همانند همان دوره شكل گيرد. 

در بخش پاياني هم بايد گفت براي بررسي پيش‌بيني‌ها در راستاي تصميم‌گيري براي پرتفوهاي سرمايه‌گذاري و تصميم‌گيري حتي در ديگر بخش‌ها فارغ از اقتصاد بهتر است از منابعي معتبر و اثبات شده كمك گرفت كه حتي در صورتي كه پيش‌بيني‌هاي در‌نظر گرفته شده، اتفاق نيفتد شاهد استفاده از پارامترها، علت‌ها و محاسبات صحيح و به دور از سوگيري‌ها و صد البته اشتباهات عمدي و غيرعمدي باشيم كه خصوصا توصيه مي‌شود در اين وهله زماني بسيار حساس، سخت‌گيري در اين خصوص مي‌تواند از ضرر و زيان‌هاي احتمالي تا حد امكان جلوگيري کند.