
بازار ناتراز «تخم مرغ»
نايبرييس كانون انجمنهاي صنفي توليدكنندگان تخممرغ كشور از زيان روزانه ۱۴۰ ميليارد توماني اين صنعت خبر داده و نسبت به تبعات مازاد توليد و نبود زيرساختهاي مناسب هشدار ميدهد.
فرشته فريادرس|
نايبرييس كانون انجمنهاي صنفي توليدكنندگان تخممرغ كشور از زيان روزانه ۱۴۰ ميليارد توماني اين صنعت خبر داده و نسبت به تبعات مازاد توليد و نبود زيرساختهاي مناسب هشدار ميدهد. با افزايش هزينههاي توليد حيات اقتصادي توليدكنندگان مرغ به خطر افتاده است. بهطوري كه حسين مهديزاده رييس كارگروه طيور اتاق ايران به «تعادل» ميگويد: در نتيجه اين تنش، طي 45 روز گذشته دهها مرغداري تعطيل شده و مالكان آنها مجبور به ترك واحدهاي توليدي خود شدهاند. او پيشبيني ميكند، در صورت عدم مداخله فوري دولت تا پايان سال جاري حدود نيمي از مرغداران ورشكست شوند كه به معناي بيكار شدن هزاران كارگر و از دست رفتن هزاران شغل مستقيم و غيرمستقيم در مناطق مختلف كشور است.
صنعت مرغداري روزانه متضرر ميشود
بازار تخممرغ اين روزها در حالي با مازاد عرضه و كاهش تقاضا دستوپنجه نرم ميكند كه هنوز نرخ جديد اين محصول از سوي مسوولان اعلام نشده و اين بلاتكليفي، زيانهاي سنگيني را متوجه صنعت مرغداري كرده است. به گفته عبدالرضا اخوان رسولزاده - نايبرييس كانون انجمنهاي صنفي توليدكنندگان تخممرغ كشور - توليد تخممرغ به حدود يك ميليون و ۴۰۰ هزار تن در سال رسيده كه معادل ۳۸۰۰ تن در روز است؛ اما در نبود سازوكارهاي مناسب براي جذب اين ميزان توليد، بازار داخلي ديگر كشش مصرف ندارد و در حالي كه بازار سنتي تبديل به بازار صنعتي نشده توليد از حالت سنتي به صنعتي تبديل شده است. نايبرييس كانون انجمنهاي صنفي توليدكنندگان تخممرغ كشور ضمن تأكيد بر افزايش سرانه مصرف تخممرغ در كشور و رسيدن به كشورهاي پيشرفته تصريح كرد: مصرف سرانه ۱۹۵ عدد تخممرغ به ازاي هر نفر ميتواند منجر به ثبات قيمت تخممرغ در كشور شود، اما متاسفانه در سالهاي اخير شيب توليد به قدري بالا رفته كه مصرف بايد به ۲۶۶ عدد در روز برسد تا بتواند قيمت مناسب را ايجاد كند.
وي همچنين اظهار تأسف كرد: امروز مازاد توليد جوجه داريم. ۸۰ ميليون مرغ داريم و ۷ ميليون قطعه جوجه در ماه توليد ميشود و هر مرغ حدود ۲۵ كيلو تخممرغ در طول حيات خود ايجاد ميكند و اين يك توليد فاجعه آميز است. امروز صنعت مرغداري ۱۴۰ ميليارد تومان روزانه متضرر ميشود چرا كه قيمت تمام شده تخممرغ ۶۵ هزار تومان در كيلو و در مرغداري ۳۰ هزار تومان در كيلو است. اين روند در آينده مشكلاتي ايجاد ميكند چرا كه توليدكنندگان مرغها را در سنين پايين حذف ميكنند و تا چرخه بتواند كمبود را تامين كند زمانبر خواهد بود. به گفته رسولزاده مشكل بازار فعلي عدم توازن ميزان توليد جوجه و توليد تخممرغ و عدم جذب آن در قيمت مناسب از جانب مردم است. همچنين كشتارگاههاي حذف مرغ پايان دوره بهاندازه كافي پيشبيني نشده است. بايد ماهانه ۵ ميليون قطعه از چرخه حذف شود اما امروز سن مرغ بالا رفته و كشتارگاهي براي حذف آن وجود ندارد.
طي 45 روز گذشته دهها مرغداري
تعطيل شده
در همين رابطه، گفتوگويي با حسين مهديزاده عضو هيات نمايندگان اتاق ايران و رييس كارگروه طيور اتاق ايران داشتيم. او با اشاره به اينكه طي ماه گذشته بارها نسبت به پيامدهاي سياستهاي نادرست تنظيم بازار تخممرغ هشدار داده شده، به «تعادل» گفت: اما اقدام موثري براي اصلاح اين روند صورت نگرفته است. در حال حاضر قيمت هر كيلو تخممرغ درب مرغداري 25 تا 27 تومان است و با اين وجود به قيمت قبل به دست مصرفكننده نهايي ميرسد. رييس كارگروه طيور اتاق ايران تاكيد كرد: عليرغم زيان شديد مرغدار، افزايش 20 تا 30 درصدي قيمت نهادهها و مواد اوليه بر سختيهاي توليد افزوده است. اين تناقض توليدكنندگان را در چرخه بدهي و ورشكستگي قرار داده و ادامه فعاليت را ناممكن ساخته است. مهديزاده با بيان اينكه مرغداران عمدتاً در مناطق بياباني و با امكانات محدود به توليد اين كالاي اساسي مشغول هستند، توضيح داد: كاهش قيمت تخممرغ اگرچه در كوتاهمدت به نفع مصرفكنندگان كمدرآمد است كه در حال حاضر اين هم نصيب مصرفكننده نشده است، اما از سوي ديگر با افزايش هزينههاي توليد حيات اقتصادي توليدكنندگان را تهديد ميكند. نتيجه اين تنش آن است كه طي 45 روز گذشته دهها مرغداري تعطيل شده و مالكان آنها مجبور به ترك واحدهاي توليدي خود شدهاند. پيشبيني ميشود در صورت عدم مداخله فوري دولت تا پايان سال جاري حدود نيمي از مرغداران ورشكست شوند كه به معناي بيكار شدن هزاران كارگر و از دست رفتن هزاران شغل مستقيم و غيرمستقيم در مناطق مختلف كشور است. او با بيان اينكه اين بحران تنها محدود به صنف مرغداران نيستف افزود: قطع يا كاهش توليد تخممرغ در نيمه دوم سال به كمبود شديد اين كالا و افزايش قيمت آن منجر خواهد شد. با توجه به مصرف بالاي تخممرغ در سبد غذايي خانوارها و عدم امكان جايگزيني آن از طريق واردات در مقياس انبوه اين مساله ميتواند امنيت غذايي بخش قابلتوجهي از جامعه را به خطر بيندازد. مهديزاده در ادامه به طرح چند پرسش پرداخت و گفت: چرا با وجود آگاهي از نياز واقعي بازار و تأثير فصول مختلف بر مصرف، برنامهاي براي مديريت توليد و جلوگيري از آشفتگي قيمتها تدوين نشد؟ چرا افزايش بيرويه توليد بدون در نظر گرفتن توازن عرضه و تقاضا به بحران فعلي دامن زد؟ و مهمتر آنكه چرا عليرغم هشدارهاي مكرر مرغداران و اتحاديه ميهن در اين 45 روز هيچ تمهيداتي براي جبران افزايش هزينههاي توليد انديشيده نشده است؟ او با بيان اينكه مرغداران بر اساس تأكيدات مقام معظم رهبري بر حمايت از توليد داخلي در اين عرصه سرمايهگذاري كردهاند، عنوان كرد: اما امروز با سياستهاي ناهماهنگ وزارتخانه نهتنها امكان ادامه كار را از دست دادهايم بلكه شاهد نابودي سرمايههاي ملي هستيم. اين فعال اقتصادي در پايان تاكيد كرد: اگر دولت فوراً با تثبيت قيمتها و بازنگري در سياستهاي تنظيم بازار وارد عمل نشود، فروپاشي چرخه توليد تخممرغ اجتنابناپذير خواهد بود. اين فروپاشي تنها يك صنف را تحت تأثير قرار نميدهد؛ بلكه آغاز بحراني گسترده در تأمين غذاي مردم خواهد بود. وقت آن است كه پيش از رسيدن به نقطه بيبازگشت چارهانديشي شود.