معاون اول رييس‌جمهور:

زمان آن رسيده ملت‌هاي جنوب قواعد بازي را خودشان بنويسند

۱۴۰۴/۰۲/۰۸ - ۰۰:۴۳:۴۲
|
کد خبر: ۳۴۱۱۶۸

معاون اول رييس‌جمهور اعلام كرد كه آماده‌ايم توانمندي‌هاي خود را نه به قيمت سلطه، بلكه در مسير برادري و هم‌سرنوشتي با آفريقا به كار بگيريم.

معاون اول رييس‌جمهور اعلام كرد كه آماده‌ايم توانمندي‌هاي خود را نه به قيمت سلطه، بلكه در مسير برادري و هم‌سرنوشتي با آفريقا به كار بگيريم.

محمدرضا عارف در سومين اجلاس همكاري‌هاي اقتصادي ايران و آفريقا با اشاره به حادثه انفجار در بندر شهيد رجايي گفت: حادثه ناگوار بندر شهيد رجايي و مسدوم شدن چند صد نفر از هموطنانمان و از دست دادن عزيزاني در اين حادثه را تسليت مي‌گويم و دعا مي‌كنم كه مصدومان هر چه زودتر شفا يابند و براي بازماندگان جان‌باختگان اين حادثه نيز طلب صبر مي‌كنم. وي ادامه داد: از تلاش‌هاي نهادهاي ذي‌ربط به خصوص وزير كشور و استاندار هرمزگان و هلال احمر و نهادهاي امدادي در مهار آتش و مديريت خوب بحران تشكر مي‌كنم. بار ديگر دستور رييس‌جمهور را تكرار مي‌كنم كه هر چه سريع‌تر به درمان مصدومان رسيدگي شود. خوشبخانه اكثر مصدومان به خانه‌هايشان بازگشته‌اند و چند ده نفري هم كه همچنان در بيمارستان‌ها بستري هستند بايد مورد توجه جدي قرار بگيرند و خانواده‌هاي جانباختگان نيز مورد توجه ويژه قرار بگيرند. معاون اول رييس‌جمهور در ادامه گفت: قاره آفريقا همواره در تاريخ بشر جايگاه ويژه‌اي داشته و مهد تمدن و انسانيت بوده است. آفريقا سرزمين آفتاب، جنگل‌هاي پرطراوت، مردمي اصيل و پر مهر با فرهنگي غني و تاريخي پر فراز و نشيب، همواره در خاطره تاريخي ملت ايران جايگاه ويژه‌اي داشته است. ما به پيوندهاي بيش از ۱۰۰۰ ساله خود با اين قاره عظيم مي‌باليم. پيوندهايي كه بيش از هر زمان ديگري مستعد تعميق و توسعه و تحول در چارچوب منافع مشترك است.

عارف ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با اين قاره با تكيه بر ظرفيت‌هاي دروني، اراده مستقل و نگاه متكي بر همكاري جهاني داشته است. ايران توانسته در مواجهه با چالش‌هاي اقتصادي و سياسي الگويي جديد از رشد و پيشرفت را به جهانيان عرضه كند. در چنين بستري تعامل ايران با ملت‌ها و دولت‌هاي آفريقايي بر پايه اصول انساني، عدالت محوري، كرامت ملت‌ها و اشتراكات تاريخي و تمدني استوار است. وي با يادآوري اينكه رهبر معظم انقلاب در بيانات راهبردي خويش بارها بر ضرورت گسترش همكاري با قاره آفريقا تاكيد فرموده‌اند، گفت: با الهام از اين رهنمودها و تكيه بر ارزش‌هاي اسلامي و انقلابي، ما در دولت وفاق ملي خواستار تقويت روابط و گسترش همكاري‌هاي فراگير، عميق و نهادينه با ملت‌هاي آفريقايي هستيم. وي ادامه داد: در اسناد بالادستي از جمله سند چشم‌انداز توسعه، برنامه هفتم توسعه و برنامه‌هاي توسعه ملي بر توسعه روابط جنوب-جنوب و كشورهاي آفريقايي تاكيد شده است. ما در جمهوري اسلامي آفريقا را نه صرفا بازاري مصرفي، بلكه شريكي راهبردي، داراي جايگاهي ويژه در هندسه نوين قدرت جهاني مي‌دانيم.

معاون اول رييس‌جمهور افزود: زمان آن رسيده كه ملت‌هاي جنوب براي اولين‌بار در تاريخ معاصر قواعد بازي خودشان بنويسند. ايران ملتي است كه هزاران سال روي پاي خود ايستاده است. ملتي كه در دل توفان‌ها پرچم تمدن، شرافت و آزادگي را افراشته نگهداشته است و شما ملت‌هاي بزرگ آفريقا نيز در حافظه تاريخ هم‌پيمان اين شكوه هستيد. ما را قرن‌هاست كه يك رنج، آرمان و روياي مشترك به هم پيوند داده است، روياي استقلال، عزت و ساختن جهاني بر مبناي عدالت، نه سلطه.

عارف همچنين گفت: در اين اجلاس گردهم آمده‌ايم براي اعلام يك ائتلاف تاريخي. ائتلاف ملت‌هايي كه ديگر نمي‌پذيرند در حاشيه مناسبات جهاني بمانند. ائتلاف جنوبِ جهاني ائتلافي براي طراحي نظمي نو، نظمي برخاسته از قلب ملت‌ها و نه از پشت درهاي بسته قدرت.

وي با اشاره به ذخاير خدادادي ايران گفت: ما در ايران نفت، گاز، معدن، اراده، دانش و فناوري داريم و آماده‌ايم كه اين توان را نه به قيمت سلطه، بلكه در مسير برادري و هم‌سرنوشتي با آفريقا به كار بگيريم. ايران در نفت، گاز و پتروشيمي صاحب فناوري و توليد است. محصولات پتروشيمي ما نه تنها آماده صادرات كه آماده شتاب دادن به جهش صنعتي آفريقاست. ما نه فقط مي‌فروشيم كه شريك مي‌شويم. معاون اول رييس‌جمهور تصريح كرد: آماده‌ايم در معدن و صنايع معدني تجربيات، فناوري و سرمايه‌ را نه براي استخراج بي‌رحمانه، بلكه براي شراكت با آفريقا سهيم شويم. اين كار را نه براي سلطه، بلكه براي آفرينش در سرزمين آفريقا حاضر يم انجام دهيم.

عارف خاطرنشان كرد: در كشاورزي و امنيت غذايي با آفريقا داراي پيوند تمدني هستيم. كشاورزي دانش‌بنيان، اقليم پايدار و غذا را براي همه و نه فقط براي بازار، دنبال مي‌كنيم. در انرژي بياييد در تاريكي وابستگي، چراغي را روشن كنيم. ايران آماده است در طراحي شبكه‌هاي انرژي پاك و برق شريك راهبردي آفريقا باشد. براي همكاري‌هاي فناورانه و انتقال دانش در حوزه زيرساخت‌هاي پيوند‌دهنده، تسهيل تجارت و همكاري‌هاي مالي، سلامت و بهداشت، تقويت نهادهاي هماهنگ‌كننده همكاري‌ها، حوزه فرهنگي و گردشگري و ساير حوزه‌هاي آماده همكاري هستيم. قاره آفريقا به عنوان يكي از قطب‌هاي نوظهور اقتصادي با گردش مالي سالانه ۱۵۰۰ ميليارد دلار نرخ رشد متوسط ۴ درصدي كه انتظار مي‌رود در سال جاري به ۴.۵ درصد برسد. منابع طبيعي غني و جمعيت جوان، شريك راهبردي ارزشمندي براي جمهوري اسلامي ايران است. معاون اول رييس‌جمهور گفت: در راستاي تحقق اين چشم‌انداز ايران با برنامه‌ريزي دقيق و درك متقابل و ايجاد سازكارهاي موثر براي تقويت و تعميق روابط با كشورهاي آفريقايي تلاش كرده است. نخستين اجلاس همكاري‌هاي ايران و غرب آفريقا با حضور ۱۵ كشور عضو ايكوآس در سال ۱۴۰۱ برگزار شد و به امضاي توافقنامه‌هايي به ارزش يك ميليارد دلار انجاميد. اين اراده مشترك بستر برگزاري دومين اجلاس با مشاركت ۲۸ كشور آفريقايي را فراهم كرد.

وي افزود: با تشكيل دولت چهاردهم و دولت وفاق ملي راهبرد توسعه همكاري‌ها با جهان به ويژه با قاره آفريقا تصويب و به اين منظور دبيرخانه دايمي اجلاس همكاري‌هاي ايران و آفريقا تاسيس شد تا مسير تعاملات به‌طور مستمر و هدفمند دنبال شود. وي سپس به تشريح اقدامات جمهوري اسلامي ايران در تقويت روابط سياسي و اقتصادي با قاره آفريقا پرداخت و از تاسيس دبيرخانه دايمي همكاري‌هاي ايران و آفريقا، راه‌اندازي خطوط كشتيراني منظم به غرب و جنوب آفريقا، طراحي ساز و كارهاي مالي براي مبادلات بانكي از طريق تهاتر، تهاتر از طريق صندوق تسويه ارزي و سامانه‌هاي بانكي يكپارچه، توسعه كشاورزي فراسرزميني و تامين نهاده‌هاي راهبردي، اختصاص ۲ ميليارد يورو منابع مالي توسط صندوق توسعه ملي و بانك مركزي براي حمايت از فعالان اقتصادي دو طرف، فراهم‌سازي مشاركت شركت‌هاي دولتي و خصوصي ايران در پروژه‌هاي سرمايه‌گذاري آفريقا، تقويت اتاق‌هاي مشترك بازرگاني، افزايش مراكز تجاري ايران در قاره آفريقا از ۱۳ به ۲۰ مركز و برنامه‌ريزي براي اعزام ۱۲ رايزن اقتصادي جديد تا پايان سال جاري، مشاركت فعال در نمايشگاه‌ها و رويدادهاي اقتصادي قاره آفريقا، سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي فني و مهندسي به ويژه در حوزه انرژي، نفت، گاز و پتروشيمي به عنوان موارد آن ياد كرد. معاون اول رييس‌جمهور ادامه داد: اجرايي كردن حداقل ۵ پروژه بزرگ عمراني به ارزش يك ميليارد دلار بر اساس قراردادهاي موجود، تسهيل رواديد خطوط هوايي مستقيم و شبكه حمل و نقل دريايي براي تقويت زيرساخت تجارت و گردشگري، برگزاري منظم نمايشگاه‌ها و نشست‌هاي تخصصي بخش خصوصي براي پيوند بازارها، تدوين نقشه راه ۱۰ ساله همكاري‌هاي اقتصادي ايران و آفريقا بر مبناي عدالت، احترام متقابل و توسعه پايدار، توانمندسازي شركت‌هاي دانش‌بنيان و خصوصي به عنوان موتور محركه و همكاري‌هاي علمي و فناوري و نوآوري از ديگر اقدامات جمهوري اسلامي ايران در همكاري با آفريقا بوده است.