اتاق ايران و امريكا احيا  مي‌شود؟
فعالان اقتصادي مطالبات جدي بخش خصوصي از مسوولان را مطرح کردند

اتاق ايران و امريكا احيا مي‌شود؟

۱۴۰۴/۰۲/۰۹ - ۰۱:۳۸:۳۳
|
کد خبر: ۳۴۱۳۳۸

به نتيجه رسيدن مذاكرات يكي از مطالبات بخش خصوصي از مسوولان است. آنها مي‌گويند كه فعال اقتصادي در محاصره و تحريم نمي‌تواند فعاليت كند و در بازارهاي‌ بين‌المللي نمي‌تواند حاضر شود. عيني‌ترين نتيجه اين محاصره است كه تحقق اهداف برنامه هفتم بدون اتصال به شبكه تجاري و بانكي دنيا ممكن نخواهد بود.

به نتيجه رسيدن مذاكرات يكي از مطالبات بخش خصوصي از مسوولان است. آنها مي‌گويند كه فعال اقتصادي در محاصره و تحريم نمي‌تواند فعاليت كند و در بازارهاي‌ بين‌المللي نمي‌تواند حاضر شود. عيني‌ترين نتيجه اين محاصره است كه تحقق اهداف برنامه هفتم بدون اتصال به شبكه تجاري و بانكي دنيا ممكن نخواهد بود. برخي از فعالان اقتصادي همچنين معتقدند، در صورت موفقيت مذاكرات ايران و امريكا يكي از اهداف مهم در ايجاد گسترش و تنوع بازار، قاره آفريقا خواهد بود. به گفته آنها، تجار براي تحقق اهداف صادراتي به هموارسازي‌هاي سياسي و اتصال به فضاي مالي و تجاري بين‌الملل نياز دارند. در ارتباط با امريكا موضوع سرمايه‌گذاري‌هاي مشترك مطرح شده اما همه اينها نيازمند به سرانجام رسيدن مذاكرات است. البته در مورد اينكه پس از توافق، آيا شرايط براي ايجاد اتاق مشترك ايران و امريكا فراهم خواهد شد يا خير، رييس كنفدراسيون صادرات ايران مي‌گويد: مرجع ثبت اتاق‌هاي مشترك، اتاق ايران است و در صورت موفقيت مذاكرات، اتاق مشترك ايران و امريكا هم مي‌تواند مجدد فعال شود.

 

اتاق مشترك ايران و امريكا ايجاد مي‌شود؟

در نشست ستاد اكسپوي اتاق ايران به اهميت به نتيجه رسيدن مذاكرات اشاره شده و عنوان شدرييس كميسيون صادرات ايران، با بيان اينكه اكسپو موقعيتي براي نمايش توانمندي‌هاي صادراتي كشور است، افزود: اكسپو در حوزه تجارت خارجي نقش مهمي در شناسايي ظرفيت‌ها و معرفي كالاها و برقراري روابط تجار با طرف‌هاي خارجي دارد. محمد لاهوتي، با اشاره به هدفگداري تجارت ۱۰ ميليارد دلاري با كشورهاي آفريقايي در سال جاري، ادامه داد: رسيدن به اين هدف سخت نيست اما الزاماتي نياز دارد. يكي از اين الزامات با توجه به مسافت زياد قاره آفريقا با ايران، رفع موانع حمل و نقل است.

او به ضرورت برقراري حمايت‌هاي سازمان توسعه تجارت به ويژه در تعريف مشوق‌هاي صادراتي به آفريقا اشاره كرده و اظهار كرد: تسهيل روابط بانكي در تجارت با كشورهاي آفريقايي نيز از ديگر الزامات بسيار مهم است. او تاكيد كرد: قاره آفريقا يكي از واردكنندگان محصولات كشاورزي ايران است كه سرمايه‌گذاري مشترك يه ويژه در زمينه ادوات كشاورزي فرصت خوبي براي همكاري دو طرف خواهد بود. لاهوتي با اشاره به ركوردزني ميزان صادرات ايران در سال ۱۴۰۳ و عبور آن از ۵۸ ميليارد دلار، گفت: اين ميزان متناسب با پتانسيل‌هاي كشور نيست و امكان افزايش آن تا سه برابر وجود دارد. در اين ميان بايد نگاه ويژه‌اي به آفريقا به عنوان بازار جديد داشته باشيم. در صورت موفقيت مذاكرات ايران و امريكا يكي از اهداف مهم در ايجاد گسترش و تنوع بازار، قاره آفريقا خواهد بود. لاهوتي در پاسخ به سوالي درباره رابطه تجاري ايران و امريكا، گفت: مرجع ثبت اتاق‌هاي مشترك، اتاق ايران است و در صورت موفقيت مذاكرات، اتاق مشترك ايران و امريكا هم مي‌تواند مجدد فعال شود. او افزود: تجار به زمينه‌سازي‌هاي سياسي براي گسترش روابط تجاري نياز دارند. در ارتباط با امريكا موضوع سرمايه‌گذاري‌هاي مشترك مطرح شده اما همه اينها نيازمند به سرانجام رسيدن مذاكرات است.

 

گردشگران امريكايي و عربستاني

در راه ايران

علي عرب، نايب‌رييس كميسيون گردشگري اتاق ايران افزود: در صورت توافق ايران و امريكا و برداشته شدن تحريم‌ها، گردشگران امريكايي كه بيشترين ارزآوري را دارند، به كشور وارد خواهند شد. حتي در مرحله مذاكره دو كشورهم نشانه‌هايي از ورود تورهاي گردشگري امريكايي به ايران ديده مي‌شود و اين نويدبخش خوبي براي گردشگري در ايران است. او افزود: الان هم تقاضاي زيادي براي ورود گردشگر داريم. اما حذف بيمه‌هاي بين‌المللي و اعلام خطر امريكا براي ورود گردشگر به ايران، باعث مشكلاتي در اين زمينه شده است. او ادامه داد: زيرساخت‌هايي مثل پرداخت‌هاي بين‌المللي نياز داريم. هر گردشگر امريكايي حدود ۴ هزار دلار و گردشگر اروپايي حدود ۲ هزار دلار براي ما ارزآوري خواهد داشت و نبايد اين فرصت از دست برود. او تصريح كرد: در چند سال اخير مهم‌ترين ورودي گردشگري ايران، گردشگري مذهبي- زيارتي بود كه از كشورهاي عراق، كويت، قطر و تعدادي كمي هم از عربستان به ايران مي‌آمدند. امسال ممكن است سهم عربستان به دليل توسعه روابط سياسي، بيشتر هم شود. همه اين موارد نشان مي‌دهد كه سال خوبي براي گردشگري ايران خواهد بود.

 

مطالبه ما به ثمر رسيدن مذاكرات است

مرتضي حاجي آقاميري، رييس كميسيون فرش، هنر و صنايع دستي اتاق ايران نيز در اين باره، گفت: بايد به نتيجه رسيدن مذاكرات را از مسوولان مطالبه كنيم. فعال اقتصادي در محاصره و تحريم نمي‌تواند فعاليت كند. ما در بازارهاي‌هاي بين‌المللي نمي‌توانيم حاضر شويم و تحقق اهداف برنامه هفتم بدون اتصال به شبكه تجاري و بانكي دنيا ممكن نخواهد بود. با اشاره به اهميت رويداد صادراتي ايران اكسپو گفت: اقتصاد فرهنگ و هنر و اقتصاد صنايع خلاق از دو جهت اهميت دارد. اين بخش از اقتصاد در دوران ركود، فرصت خوبي براي رشد اقتصادي كشور بود. حاجي آقاميري ادامه داد: حجم صادرات صنايع خلاق در دنيا حدود 700 ميليارد دلار است و اين نشان از ظرفيت اين حوزه از اقتصاد دارد. او افزود: صنايع خلاق تمامي محصولات فرهنگي را در بر دارد؛ از موسيقي و سينما تا صنايع دستي، هنرهاي تجسمي و فرش ايران در اين بخش قرار دارد و ظرفيت خوبي براي نمايش توان صادراتي ايران است. البته اين حوزه هم از تحريم‌ها آسيب ديده است. به عنوان مثال، حجم صادراتي فرش دستباف در سال 1373 حدود دو ميليارد دلار بود و در سال‌هاي اخير اين عدد به رقم ناچيزي رسيده است. او تاكيد كرد: بايد بتوانيم بازارهاي خود را توسعه دهيم و موانع در طول مسير برطرف شود. حاجي آقا ميري با اشاره به اهميت ديپلماسي فرهنگي گفت: بخش عمده موانع صادرات به مساله تحريم‌هاي خارجي برمي‌گردد. در فضاي ايران هراسانه و تحريم، آنچه مي‌تواند فضا را براي فعالان اقتصادي، هموار كند، ديپلماسي فرهنگي است. استفاده از اين ظرفيت به توسعه صادرات و پيشبرد ديپلماسي كمك مي‌كند.