شورا در وقت اضافه
به بهانه روز شورا در تقويم رسمي كشور

شورا در وقت اضافه

۱۴۰۴/۰۲/۱۰ - ۰۱:۱۴:۴۰
|
کد خبر: ۳۴۱۴۶۱

تمديد دوره فعلي شوراها فرصتي ويژه براي پيگيري اقدامات ناتمام اعضاي شوراها و گام موثري در راستاي تثبيت تصميم‌گيري‌هاست و در اين راستا شوراي شهر تهران به عنوان مرجع ناظر و تصميم‌گيرنده نقش مهمي در وضعيت شهري پايتخت دارد. در تقويم رسمي كشور نهم ارديبهشت به عنوان روز شوراها شناخته شده است.

تمديد دوره فعلي شوراها فرصتي ويژه براي پيگيري اقدامات ناتمام اعضاي شوراها و گام موثري در راستاي تثبيت تصميم‌گيري‌هاست و در اين راستا شوراي شهر تهران به عنوان مرجع ناظر و تصميم‌گيرنده نقش مهمي در وضعيت شهري پايتخت دارد. در تقويم رسمي كشور نهم ارديبهشت به عنوان روز شوراها شناخته شده است.

شورا يك اصل عقلي است كه آموزه‌هاي دين اسلام در كتاب و سنت نيز بر آن صحه گذاشته است. انقلاب اسلامي ايران بر مبناي آموزه‌هاي اسلامي همواره بر تشكيل شوراها باور داشته است و مطابق اصل هفتم قانون اساسي، شوراهاي اسلامي يكي از اركان تصميم‌گيري و اداره امور كشور هستند.

شوراهاي شهر و روستا در سال ۷۸ به‌طور رسمي كار خود را آغاز كردند و اكنون ۲۵ سالگي‌ خود را مي‌گذرانند؛ بر اساس مفاد قانون شهرداري‌ها، شورا يك مرجع تصميم‌گيرنده و نظارتي و داراي اختيارات وسيع است.

در سال‌هاي اخير برگزاري انتخابات شوراهاي شهر و روستا با انتخابات رياست‌جمهوري برگزار مي‌شد؛ اما با توجه به حادثه سقوط بالگرد رييس‌جمهور شهيد رييسي در سال گذشته و برگزاري انتخابات زودهنگام رياست‌جمهوري در سال ۱۴۰۳، انتخابات دوره هفتم شوراها براي امسال به دليل شرايط پر هزينه برگزاري انتخابات و غيره مورد بحث قرار گرفت و پيشنهاد تمديد اين دوره شوراها مطرح شد كه پس از بحث‌ها و بررسي پيشنهادات، در حالي كه ششمين دوره شوراهاي شهر به ماه‌هاي پاياني اين دوره نزديك مي‌شد، اواسط اسفند سال گذشته سخنگوي مجمع تشخيص مصلحت نظام اعلام كرد «با تاييد مصوبه مجلس در هيات‌عالي نظارت مجمع تشخيص، دوره فعلي شوراهاي شهر و روستا تا خرداد ۱۴۰۵ تمديد شده است.»

پيش از اين هم در تاريخچه ادوار شوراها چنين تصميمي مبني بر تغيير مدت زمان برگزاري جلسات اخذ شده بود؛ شوراهاي اسلامي شهر طي شش دوره اخير خود حواشي زيادي از جمله انحلال يا تمديد دو ساله دوره را تجربه كرده بودند. تمديد اين دوره شوراهاي شهر مي‌تواند فرصت مجددي براي اعضاي شورا باشد تا در اين وقت اضافه تصميماتي كه به مرحله اجرا نرسيد يا مصوباتي كه به پيشرفت امور پايتخت و حل مسائل تهران كمك مي‌كند، اخذ شود و شاهد شكوفايي هرچه بيشتر تهران و باز شدن گره‌هايي از مشكلات پايتخت باشيم. در اين راستا به سراغ چند عضو شوراي شهر تهران رفتيم تا نظراتشان را درباره فرصت مجدد ۱۰ ماهه و اقداماتي كه مي‌تواند براي شهر موثر باشد، جويا شويم.

 

افزايش ۳۰۰ روزه مدت اين دوره شوراها فرصت كمي نيست

ميثم مظفر رييس كميته بودجه شوراي شهر تهران در گفت‌وگو با ايسنا با اشاره به روز شوراها اظهار مي‌كند: اين فرصت ويژه‌اي است تا شوراها و شهرداري‌ها بتوانند كارهاي نيمه تمام‌شان را به نتيجه برسانند؛ افزايش بيش از ۳۰۰ روزه مدت اين دوره شوراها فرصت كمي نيست و اميدوارم در شهر تهران كارهاي صورت گرفته در حوزه حمل و نقل عمومي شامل توسعه زيرساخت‌هاي برقي، توسعه تاكسي‌هاي برقي، توسعه ناوگان اتوبوسراني، ورود اتوبوس‌هاي برقي و واگن‌هاي مترو به نتيجه برسد.

وي ادامه مي‌دهد: مديريت شهري با تمديد اين دوره تلاش خواهد كرد اقدامات گذشته‌اش به ثمر بنشيند؛ در اين فرصت به تثبيت پروژه‌هاي نيمه تمام دوره ششم خواهيم پرداخت و نبايد بدهي براي آيندگان بگذاريم و بايد بدهي‌هايي كه ناشي از عملكرد خودمان و پيمانكاران اين دوره بوده را تسويه حساب كنيم. بايد لحظه لحظه اين فرصت را قدر دانست و از تك تك ساعت‌هايش استفاده كرد.

 

پروژه‌هاي نيمه تمام پايتخت را در مدت زمان باقي مانده به اتمام برسانيم

ناصر اماني عضو شوراي شهر تهران نيز در اين رابطه به ايسنا مي‌گويد: حل مشكلات مردم، آلودگي هوا، مسائل حمل و نقل و ترافيك را بايد در دستور كار داشته باشيم و پروژه‌هاي نيمه تمام سطح شهر را در مدت زمان باقي مانده به اتمام برسانيم؛ جمع‌بندي سال جاري بر همين مبناست و بايد پروژه‌هاي نيمه تمام كامل شود. توجه به محلات و مناطق محروم شهر تهران از جمله مناطق جنوبي شهر و پيگيري بافت‌هاي فرسوده در اولويت‌هاي‌ ماست كه در بررسي بودجه هم برايش اعتبار لازم در نظر گرفته شده است.

 

شورا با جايگاهي كه در قانون اساسي  برايش پيش بيني شده فاصله بسيار جدي دارد

مهدي اقراريان ديگر عضو شوراي شهر تهران هم در گفت‌وگو با ايسنا با اشاره به مردمي بودن شوراي شهر و روستاها، اظهار مي‌كند: شوراي شهر يكي از نهادهاي بسيار مهم است كه بر اساس قانون اساسي به ويژه ماده ۱۰۰ قانون شكل گرفته است.

باور داريم امروز شورا با جايگاهي كه در قانون اساسي برايش پيش بيني شده فاصله بسيار جدي دارد و شوراها با چالش‌هاي گوناگوني در سطح كشور مواجه هستند. اصلاح قوانين و مقررات مربوط به شوراها اميد را در دل ما زنده كرده بود كه شايد نهاد شوراها بتواند به آن جايگاه اصلي خودش برگردد، اما اصلاحات صورت بر اساس نقش آفريني بيشتر مردم نبود و فكر مي‌كنم در ساختار شوراها بايد تجديد نظر جدي داشته باشيم.

 

چند اولويت‌ اصلي شوراي شهر و مديريت شهري تهران در وقت اضافه

سيد احمد علوي، رييس كميته گردشگري و ميراث فرهنگي شوراي شهر تهران هم درباره فرصت ۱۰ ماهه باقي مانده تا پايان دوره ششم مديريت شهري عنوان مي‌كند: در اين مدت زمان باقي مانده بايد كارهاي نيمه تمامي كه شروع كرديم را تكميل كنيم؛ اولويت‌مان هم موضوع آلودگي هوا و ترافيك است و تكميل ناوگان حمل و نقل عمومي و بحث برقي‌سازي را در دستور كار داريم. تعداد اتوبوس‌ها بايد افزايش پيدا كند و در مورد افزايش تعداد واگن‌ها چه از طريق واگن‌هاي داخلي چه قرارداد با چين بايد پيگيري لازم صورت بگيرد.

 

لزوم تعيين تكليف  ساختار گردشگري پايتخت در مدت باقيمانده

وي ادامه مي‌دهد: برقي‌سازي نيز در شهر شروع شده اما خيلي كند پيش مي‌رود و شهرداري بايستي در اين فرصت باقيمانده سرعتش را بيشتر كند؛ نحوه واگذاري تاكسي‌هاي برقي به به تاكسيرانان هم تعيين تكليف شود. همچنين در حوزه فرهنگي اولويت ما تعيين تكليف ساختار گردشگري است و شركت گردشگري تعيين تكليف و اساسنامه‌اش مصوب و فعاليت‌هايش شروع شود.

 

لزوم پايش منابع آلاينده

مهدي پيرهادي عضو شوراي شهر تهران نيز در گفت‌وگو با ايسنا با اشاره به فرصت ويژه دوره ششم مديريت شهري به دليل تمديد مدت زمان شوراها، مي‌گويد: موضوع شناسايي و پايش منابع آلاينده در سطح مناطق، مصوبه حفظ و شناسايي درختان ارزشمند و طرح جامع آب خام از جمله مصوبات سال گذشته بودند كه شهرداري بايد آنها را اجرايي كند و نتيجه را به شورا ارايه دهد.

 

اميدواريم اقدامات باقي مانده اثربخش باشد

به گفته وي، آلودگي صوتي هم از جمله مسائلي است كه در مدت زمان باقي مانده شوراي شهر تهران به آن خواهيم پرداخت و به تصويب مي‌رسانيم. شوراي شهر مي‌تواند طي اين مدت زمان مواردي كه اولويت دارد را به نتيجه برساند و اميدواريم اقدامات باقي مانده اثربخش باشد.

 

كارهاي بر زمين مانده‌ را با هماهنگي  همدلي و وحدت به سرانجام برسانيم

سيدجعفر شربياني ديگر عضو شوراي شهر تهران در گفت‌وگو با ايسنا با اشاره به تمديد ۱۰ ماهه دوره ششم شوراها مي‌افزايد: شوراهاي شهر و روستا يكي از بركات بي‌بديل انقلاب اسلامي است كه با وجود اينكه با فاصله‌اي از انقلاب اسلامي شروع شد؛ اما وقتي تاريخ انقلاب را مي‌خوانيم از همان روزهاي اول بعد از انقلاب بر تشكيل شوراها اصرار بوده است. رجوع به نيازها و نظرات مردم جزو اركان انقلاب اسلامي بوده كه در قانون اساسي هم خيلي محكم و پرملات به آن پرداخته شده است.

وي ادامه داد: شش دوره از شوراها را پشت سر گذاشتيم فراز و نشيب‌هاي بسيار زيادي را اين نهاد مردمي داشته كه نكات مثبت آن قطعاً در حوزه مديريت شهري و روستايي باعث بركات بسياري بوده است.

نيازمند اين هستيم كه نقاط قوت را حفظ و تقويت كنيم و نقاط منفي را برطرف كنيم؛ البته نكات مثبت و آثار مثبت شوراها در خدمت به مردم خيلي بيشتر از نكات منفي آن بوده و بعد از ۶ دوره تجربه ديگر بايد نهادهاي تصميم‌گيرنده و تصميم ساز مثل مجلس شوراي اسلامي به سمت ايجاد مديريت يكپارچه شهري بروند.

شربياني اضافه مي‌كند: تمديد ۱۰ ماهه بالاخره يك فرصت استثنايي است و حالا بنا بر شرايطي كه در دوره ششم اتفاق افتاد بايد تلاش كنيم در اين ۱۰ ماه كارهاي روي زمين مانده‌ را با هماهنگي همدلي و وحدت به سرانجام برسانيم. برخي از موضوعات به خصوص در حوزه حمل و نقل و ترافيك در شهر تهران است كه بسيار اهميت دارد. مسائل آلودگي هوا ديگر مساله‌اي است كه بايد به آن بپردازيم و از اين فرصت استفاده كنيم.

 

اتمام پروژه‌هاي ناتمام‌ به ويژه در حوزه حمل و نقل

پرويز سروري، نايب‌رييس شوراي شهر تهران هم با بيان اينكه اولين‌بار نيست مدت زمان شوراها تمديد مي‌شود و شوراي سوم نيز تمديد شده بود، مي‌گويد: اولويت‌مان در سال پاياني شوراي ششم اتمام پروژه‌هاي ناتمام‌ به ويژه در حوزه حمل و نقل است. ساماندهي اتوبوس‌هاي تهران شكل كامل‌تري خواهد گرفت، بسته اتوبوس‌هاي برقي، تاكسي‌هاي برقي تكميل خواهد شد و ۴۰۰ اتوبوس دو كابين هم اضافه خواهد شد. وي ادامه مي‌دهد: افتتاح بزرگراه‌هايي مثل شوشتري و يادگار امام كه جزو ابر پروژه‌ها هستند هم در اين مدت باقيمانده مي‌تواند خدمت بزرگي را براي كاهش ترافيك تهران انجام دهد و دسترسي‌هاي مردم را بهتر ‌كند.

در بحث بافت فرسوده سالي بسيار مهم را پيش رو داريم و شهرداري تهران با سياست‌گذاري شوراي شهر تهران تلاش دارد با مديريت بودجه بتواند فعاليت پيمانكاران و فعال كردن پروژه‌ها را به جريان بيندازد. اميدواريم در پايان، سالي استثنايي را رقم بزنيم و نتايج بسيار خوبي را در كارنامه مديريت شهري ثبت كند.