گرانی مرغ و تخم‌مرغ این‌بار به بهانه گرما

۱۳۹۵/۰۵/۱۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۷۸۵

گروه اقتصاد اجتماعی

گرانی قیمت مرغ و تخم‌مرغ در تابستان دیگر برای ایرانی‌ها عادی شده است. طی چند هفته اخیر قیمت مرغ که خود کالای جایگزین گوشت است که به دلیل گرانی از سفره بسیاری از ایرانی‌ها پر کشیده، بالاتر از همیشه رفت و به حدود رکورد خود در فصل تابستان رسید. گرانی قیمت مرغ در آستانه ماه رمضان و برخی اوقات دیگر مانند شب عید چندان دور از ذهن نیست، چراکه تقاضا شاهد جهشی ناگهانی است و توان واحدهای تولیدی کشور هم از حدی معین فراتر نمی‌رود.

جهش قیمتی مرغ در فصل تابستان اما دیگر چندان با تئوری‌های ساده اقتصادی قابل توضیح و توجیه نیست. دست اندر کاران امر هم برای اشاره به دلایل این رویداد گاهی به گرمای هوا اشاره می‌کنند و گاهی هم به صادرات جوجه یک روزه و البته وقتی این اتفاق هر سال رخ می‌دهد یعنی ارگان‌هایی که مسوولیت تنظیم بازار را برعهده دارند عملا کاری نمی‌کنند جز آنکه مانند بقیه تنها شاهد روند امور باشند.


جبران زیان ماه‌های گذشته

طی هفته گذشته قیمت تخم‌مرغ در بازار افزایش یافت و به بیش از شانه‌یی ۱۰هزار تومان رسید اما مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌گذار کاهش نسبی جوجه‌ریزی ناشی از گرمای تابستان، افزایش تقاضا، افزایش هزینه تولید و غیره را از عوامل افزایش قیمت تخم‌مرغ در بازار دانسته و می‌گوید تخم‌مرغ هم‌اکنون در بازار گران نیست و مرغداران در حال جبران زیان ماه‌های گذشته خود هستند.

در میان محصولاتی مانند گوشت مرغ، برنج و غیره که طی ماه‌های اخیر همچنان روند افزایش قیمت را در بازار تجربه کرده‌اند تخم‌مرغ نیز به جمع این محصولات پیوسته است و هفته گذشته روز به روز قیمتش بالاتر رفت؛ به گونه‌یی که هم‌اکنون قیمت تخم‌مرغ به شانه‌یی بیش از ۱۰هزار تومان رسیده است.

به گزارش ایسنا، اما محمدرضا ترکاشوند، مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌گذار، در این باره گفت: تخم‌مرغ گران نشده است اما افزایش قیمت آن نسبت به هفته‌های گذشته ناشی از کاهش نسبی جوجه‌ریزی به دلیل گرمای تابستان، افزایش تقاضا پس از ماه رمضان، افزایش هزینه تولید و غیره بوده است.

وی با بیان اینکه قیمت منطقی فروش تخم‌مرغ در مرغداری حداقل کیلویی ۴۳۰۰تومان است، افزود: در حال حاضر هر کیلو گرم تخم‌مرغ در مرغداری به حدود ۴۰۰۰تومان رسیده است در حالی که متوسط قیمت این محصول از ابتدای امسال تا هفته گذشته به کیلویی ۲۹۵۰تومان بود که با این شرایط حداقل قیمت منطقی در بازار مصرف ۲۰درصد بالاتر از قیمت تخم‌مرغ در مرغداری است.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌گذار ادامه داد: هم‌اکنون هر کیلوگرم ذرت به عنوان مهم‌ترین خوراک مرغ ۲۰۰تومان نسبت به هفته گذشته افزایش قیمت داشته است و از سوی دیگر نیز تقاضا برای این محصول به‌طور طبیعی پس از ماه رمضان بیشتر شده است که این خود به افزایش قیمت این محصول دامن می‌زند اما نه تنها این قیمت گران محسوب نمی‌شود بلکه مرغداران در حال جبران زیان ماه‌های گذشته خود هستند.

ترکاشوند همچنین بابیان اینکه ۹۵۰هزار تن تخم‌مرغ در سال جاری تولید می‌شود، گفت: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۱۸هزار تن تخم‌مرغ به کشور‌های مختلفی مانند عراق، ‌افغانستان و غیره صادر شده است.


تقصیر تابستان است؟

حدود دو هفته پیش رییس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی در برشمردن دلایل گرانی قمیت مرغ در بازار به گرمای هوا اشاره کرد و گفت به همین دلیل بسیاری از مرغ‌های زنده تلف شده‌اند. محمد یوسفی علاوه بر این گفته بود قیمت ذرت و جوجه نیز هر روز در حال گران‌تر شدن است و به همین دلیل مرغ هم گران و گران‌تر می‌شود. او همچنین به اقدامات شرکت پشتیبانی امور دام هم اشاره کرده بود و اینکه با ورود ذخایر آنها به بازار قیمت‌ها خواهند شکست.

رییس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی در گفت‌وگو با مهر گفته بود: علاوه بر این معمولا اوایل هرماه قدرت خرید مردم افزایش می‌یابد و در نتیجه تقاضا برای این کالا بالا می‌رود و از آنجایی که عرضه به دلیل گرما کاهش یافته است، قیمت مرغ گران می‌شود. یوسفی با بیان اینکه ۷۰درصد مرغ مورد نیاز تهران از استان‌هایی مانند مازندران، گیلان، قزوین، زنجان، سمنان، مرکزی و گلستان تامین می‌شود، ادامه داد: در حال حاضر باتوجه به اینکه فصل تابستان است و دانش‌آموزان و فرهنگیان در تعطیلات به سر می‌برند، سفرهای تابستانه زیاد شده و در نتیجه مصرف مرغ هم بالا رفته است. وی اضافه کرد: از آنجا که به دلایل ذکر شده مصرف مرغ در استان‌های مذکور افزایش یافته است، آنها میزان کمتری از این کالا را به تهران می‌فرستند. یوسفی اما نگفته بود چرا باید قیمت جوجه‌ گران شود که به تبع آن قیمت مرغ هم گران شود، آن هم در شرایطی که قیمت نهاده‌های کشاورزی مانند ذرت و کنجاله در جهان افزایشی را شاهد نبوده و ایران هم به‌طور تقریبا کامل این نهاده‌ها را وارد می‌کند و غیر از قیمت ارز عامل دیگری نمی‌تواند بر قیمت وارداتی این محصولات تاثیر گذاشته باشد. بررسی‌های خبرنگار «تعادل» هم نشان می‌دهد در بازار خبری از افزایش قیمت غذای طیور دیده نمی‌شود.


مرغ‌هایی که گرما را دوست ندارند

این موضوع شائبه‌هایی را در مورد تلاش برای ورود ذخایر شرکت‌های دولتی به بازار مطرح می‌کند. در این مورد با یک تولید‌کننده مرغ گوشتی در خیابان ستارخان تهران گفت‌وگو کردیم. این تولید‌کننده می‌گوید هر سال سوار بر موج گرانی قیمت‌های مرغ در ماه‌های تابستان می‌شود و از این راه سود خوبی به دست می‌آورد. «گرانی تابستانی مرغ و تخم‌مرغ برای کشوری که جزو صادرکنندگان این محصولات است و بسیاری از کشورهای اطراف خود را هم تغذیه می‌کند واقعاً عجیب است. من خودم دستی هم در تولید مرغ گوشتی دارم و واقعاً برایم عجیب است که چرا باید افزایش قیمت مرغ را به افزایش دما نسبت دهند. مگر مرغداری‌ها همه در مناطق گرمسیر واقع شده‌اند و مگر تاسیسات خنک‌کننده ندارند؟»

او ادامه می‌دهد: «من قبول دارم که تغییرات آب و هوایی می‌تواند بر قیمت‌ها اثر بگذارد اما نه برای کشوری مانند ایران که شاهد تنوع آب و هوایی است و علاوه بر آن صنایع تبدیلی گسترده‌یی در زمینه تولید مرغ دارد. نکته دیگری که وجود دارد و برخی آقایان به آن اشاره می‌کنند، کمبود کالا در بازار ایران به دلیل افزایش مقطعی صادرات است. من توصیه می‌کنم اگر کسی می‌خواهد واقعا به کنه ماجرا پی ببرد باید نگاهی به آمارنامه‌های گمرک بیندازد و ببیند آیا واقعاً در این فصول آنچنان که ادعا می‌شود صادرات مرغ و تخم‌مرغ افزایش داشته است یا نه. من فکر می‌کنم موضوع چیز دیگری است و نباید تلاش برای خالی کردن ذخایر دولتی مرغ را هم از نظر دور داشت.»

مشاهده صفحات روزنامه