از معدن‌داری بانک‌ها تا مجوز صادرات طلا

۱۳۹۵/۰۵/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۸۱۸



ایران از این پس به جمع صادر‌کنندگان طلا می‌پیوندد. ظاهرا بر اساس مجوزی که جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور معدنی از آن نام می‌برد، از این پس با مجوز بانک مرکزی این امکان فراهم شده که طلای تولیدی در کشور صادر شود.

به نظر می‌رسد با افزایش تولید طلای کشور، ایران توانسته است به جمع صادرکنندگان بپیوندد، و با افزایش قراردادهای منتهی به تولید طلا در کشور شاید در آینده بتوان ایران را به عنوان یکی از صادرکنندگان طلا شناخت، موضوعی که جعفرسرقینی با اشاره به وضعیت صادرات طلا به آن اشاره کرده و گفته است: «با توجه به اینکه تولید طلا به عیار مورد نظر برای صادرات رسیده است، در شورای پول و اعتبار به این نتیجه رسیده‌ایم که می‌توان با مجوز بانک مرکزی در صورتی که دو شرط مقرر برای صادرات طلا برقرار باشد مجوز صادرات داده شود.» وی که در جمع خبرنگاران حاضر شده بود پیش‌شرط‌هایی را برای این صادرات عنوان کرد و گفت: «یکی از این دو شرط این است که طلای تولید شده حتما باید از معدن باشد و دوم اینکه امکان فروش آن با قیمت رقابتی در بازار داخلی وجود نداشته باشد.» جعفر سرقینی در عین حال موضوع دیگری را هم مورد توجه قرار داد که نشان از ترغیب این معاون معدنی وزیر برای ورود بانک‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی به بخش معدن دارد. وی به چند بانکی اشاره کرد که معدن‌دار هم هستند و سود معدن را دلیلی برای ورود این بانک‌ها خواند و گفت: «سه معدن بزرگ در اختیار بانک‌ها قرار گرفته است، اینکه بانک‌ها معادن را به عنوان فعالیت سودده می‌شناسند، در آنها وارد سرمایه‌گذاری شده‌اند.» وی در همین حال موضوع سرمایه‌گذاری خارجی را هم مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه لیست پروژه‌های حایز شرایط سرمایه‌گذاری روی سایت وزارتخانه قرار داده شده است، افزود: «در بخش معدن مذاکراتی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی صورت گرفته اما برای صدور پروانه سرمایه‌گذاری نیازمند گذشت زمان دو تا سه‌ساله هستیم و هنوز هیچ کدام از این مذاکرات به صدور پروانه معدن نرسیده است. یکی از سرمایه‌گذاری‌های خارجی سال گذشته منجر به راه‌اندازی معدن طلا شد و همین امر هم منجر به اخذ مجوز شورای پول و اعتبار برای صادرات طلای معادن شد، به طوری که امکان صادرات طلای معادن کشور با مجوز بانک مرکزی فراهم شده است. البته برای 116 طرح صنعتی و معدنی، سرمایه‌گذاری 8/2 میلیارد دلاری با حضور طرف‌های خارجی مصوب شده اما هنوز پروانه‌ای در فعالیت در این بخش با مشارکت خارجی‌ها صادر نشده است.»

تغییر تعرفه برای جذب سرمایه‌گذار

سرقینی به مجموعه خدمات انجام شده برای جذب سرمایه‌گذار هم اشاره کرد و با اشاره به وضعیت تولید و صادرات سنگ آهن گفت: «زمانی که ما به این وزارتخانه آمدیم در لیست تعرفه‌ها، تعرفه گندله و کنسانتره به ترتیب ۳۰ و ۳۵ درصد بود در حالی که سنگ آهن خام تعرفه صادراتی صفر درصد داشت. اما امروز با آنکه نتوانستیم تعرفه سنگ آهن را بالا ببریم اما تعرفه گندله و کنسانتره به صفر رساندیم با هدف اینکه موجب تشویق سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در تکمیل چرخه‌های تولید سنگ آهن و فولاد شود که بر اساس آمار خوشبختانه این اتفاق صورت گرفت. میانگین صادرات سنگ آهن در سال‌های پیش ۲۲ میلیون تن بود که این رقم در سال قبل به پنج میلیون تن رسید که البته محصولات صادراتی تبدیل به فرآورده شده بودند و بر اساس آمار فقط در معدن سنگان تولید گندله ۱۷ میلیون تن، کنسانتره 5/15 میلیون تن بوده است که نشان می‌دهد فقط در یک منطقه کوچک، 5/32 میلیون تن تولید فرآوری شده صورت گرفته است و نمود سیاست‌های مقابله با خام‌فروشی و تکمیل چرخه‌های ارزشی معادن بوده است.» وی در خصوص وضعیت معدن b۱۹ که چادرملو به دنبال بهره‌برداری از آن است، تاکیدکرد: «این معدن که قرار است به صورت مشترک توسط چادرملو و سنگ‌آهن مرکزی مورد بهره‌برداری قرار بگیرد، در حال حاضر بهره‌برداری از آن همچنان مورد مخالفت محیط زیست است که امیدواریم با طرح آن در شورای محیط زیست این مشکل را حل کنیم چرا که منابع سنگ آهن مرکزی و چادرملو تا چند سال آینده به پایان خواهد رسید.

افزایش ظرفیت ۲۰ میلیون تنی فولاد

سرقینی در ادامه با اشاره به اینکه تا پایان سال گذشته، ۲۳ میلیون تن ظرفیت جدید فقط در حوزه فولاد اضافه شده است، اظهار کرد: حوزه‌های کنسانتره و گندله از جمله واحدهایی بودند که برای آنها ایجاد ظرفیت شد و چرخه تولید فولاد و استخراج سنگ آهن را بهبود بخشید. تا پایان امسال نیز۲۰ میلیون تن و سال آینده ۱۱ میلیون تن به این ظرفیت افزوده خواهد شد با این هدف که در حوزه سنگ آهن خام‌فروشی دیگر اتفاق نیفتد. در حوزه فولاد خام بر اساس آنچه در برنامه ششم وجود دارد، باید به عدد ۴۰ میلیون تن برسیم که ۳۰ میلیون تن آن مصرف داخل و ۱۰ میلیون آن نیز برای صادرات در نظر گرفته شده است.

انباشت کاشی و سرامیک

این معاون وزیر صنعت همچنین از انباشت ۸۰ میلیون متر مربع کاشی و سرامیک و 16 میلیون تن کلینکر در کارخانه‌های سیمان خبر داد و اظهار داشت: «در حال حاضر حدود 80 میلیون مترمربع کاشی و سرامیک در کارخانه‌ها انباشت شده و علاوه بر این، کارخانه‌های سیمان با انباشت 16 میلیون تنی کلینکر روبه‌رو هستند. در سال گذشته حدود 80 درصد ظرفیت کارخانه‌های کاشی و سرامیک، 80 درصد ظرفیت کارخانه‌های سیمان، 75 درصد ظرفیت کارخانه‌های فولاد و 95 درصد ظرفیت صنعت شیشه فعال بوده است. رشد بخش معدن در سال‌های گذشته به 9 و 12 درصد نیز رسیده بود و البته رشدهای 7 و 8 درصدی را نیز تجربه کرده‌ایم اما برای امسال رشد 6 درصدی را متصور هستیم.» وی همچنین در واکنش به بحث‌های مطرح شده از سوی اعضای سندیکای لوله و پروفیل مبنی بر شکایت از معاون معدنی وزیر صنعت به اتهام نشر اکاذیب، گفت: «برای اینکه پرونده دیگری علیه ما تشکیل نشود، الان جوابی به این موضوع نمی‌دهم اما در دادگاه به این مساله پاسخ خواهم داد. از عهده حرفی که زده‌ام، برمی‌آیم و حرف بیخود نمی‌زنم.»

سرقینی در ادامه به موضوع تحقق بودجه .زیرساخت‌های معدنی کشور هم پرداخت و گفت: «فقط 2 میلیارد تومان از بودجه 80 میلیاردی زیرساخت‌های معدنی محقق شد که با این اعداد نمی‌توان زیرساخت‌های معدن را ایجاد کرد.»

مشاهده صفحات روزنامه