لزوم راه‌اندازی بازار ایده در کنار فرابورس

۱۳۹۵/۰۵/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۸۸۲۶

به باور مدیر یک صندوق جسورانه بورس، طرح نوآورانه می‌تواند در بورس عرضه شود اما هنوز سازوکار عرضه اولیه شرکت‌های تکنولوژیک در بورس ایران وجود ندارد و در فرابورس با راه‌اندازی صندوق‌های جسورانه گام‌های اولیه برداشته شده است.

عطاالله افتخاری در گفت‌وگو با فارس گفت: مشاوره مالی و ارزش‌گذاری استارت‌آپ‌ها در قالب تامین مالی اختصاصی درحالی برای نخستین‌ بار از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه در بازار سرمایه کشور آغاز شده که می‌توان در آینده سهم ویژه‌یی برای بازار آنها در بورس اختصاص داد.

وی ادامه داد: زنجیره ارزش و فضای تامین مالی استارت‌آپ‌ها به گونه‌یی است که از مرحله ایده و تشکیل تیم‌های کاری تا ورود شتاب‌دهنده‌ها در نهایت خروجی آنها طوری است که یک سری استارت‌آپ‌ها با محصول حداقلی به وجود می‌آیند که به مرحله اجرایی می‌رسند و در مقابل آنها استارت‌آپ‌های مفهومی نیز وجود دارند.

افتخاری با بیان اینکه کار صندوق‌های جسورانه در مدیریت دارایی‌ها، دریافت و بزرگ کردن خروجی شرکت‌های شتاب‌دهنده است، گفت: تامین مالی برای استارت‌آپ‌هایی که هنوز درآمدزایی و جریان نقدی مثبت ندارند، کار بسیار پر ریسکی است چراکه در این فرآیند محصول اولیه وجود دارد ولی به اندازه کافی فروش نرفته که درآمد‌زایی اتفاق بیفتد.

دانش‌آموخته مدیریت اجرایی دانشگاه شریف در مورد تامین مالی طرح‌های نوآورانه عنوان کرد: تامین مالی طرح‌های پر ریسک نمی‌تواند از طریق اوراق بدهی ازجمله اوراق مشارکت یا وام بانکی صورت گیرد و به طور عمده تامین مالی از طریق سهام رخ می‌دهد به طوری که سرمایه‌گذار با کارآفرین شریک و حدود 10یا 30درصد سهام طرح کارآفرین را مالک می‌شود که بر این اساس علاوه بر حمایت مالی از طریق بازاری که در اختیار دارد به کارآفرین کمک می‌کند.

اتفاقی که می‌افتد اینکه استارت‌آپ همراه با سرمایه‌گذار بزرگ می‌شود و سرمایه‌گذار از محل سهامی که روزی به قیمت ارزان و کوچک خریداری کرده به بازدهی یا سود سرمایه‌یی دست می‌یابد.

به باور مدیر صندوق سرمایه اختصاصی(private equity fund) صندوق جسورانه تامین سرمایه لوتوس پارسیان طرح نوآورانه می‌تواند در بورس عرضه شود اما هنوز سازوکار عرضه اولیه شرکت‌های تکنولوژیک در بورس ایران وجود ندارد و در فرابورس با راه‌اندازی صندوق‌های جسورانه گام‌های اولیه برداشته شده است.

افتخاری با بیان اینکه درحال حاضر 5 صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه از سازمان بورس موافقت اصولی دریافت کرده‌اند، گفت: در گام بعدی باید بازاری برای معامله سهام شرکت‌های نوآورانه یا استارت‌آپ‌ها به وجود آید. می‌توان انتظار داشت طی دو سال آینده بازاری مشابه سازوکار فرابورس ایجاد شود تا سهام طرح‌های نوآورانه و استار‌ت‌آپ‌ها در آن بازار خرید و فروش شود. در این مکانیسم می‌توان سهام این شرکت‌ها را به شرکت‌های بزرگی فروخت که در زنجیره فروش و تکنولوژی آنها از جمله شرکت‌های تلکام جایگاه ویژه‌یی برای خود دارد. وی درباره اینکه ریسک سرمایه‌گذاری صندوق‌های جسورانه با توجه به اینکه طرح‌های نوآورانه همیشه به تجاری‌سازی نمی‌رسند چگونه پوشش داده می‌شود، گفت: در ایران برای نخستین‌بار سرمایه‌گذاری‌های مشترک اختصاصی رخ می‌دهد ولی در بازار‌های سرمایه دنیا به‌طور معمول افق سرمایه‌گذاری‌ها بین 5 الی 7 سال و حتی10 سال برای صندوق‌ها در نظر گرفته می‌شود.

مشاهده صفحات روزنامه