پای تعاونیها به بورس باز شد
یک هزار میلیارد ریال سرمایه در آستانه ورود به بورس
گروه بورس|
اساسنامه تعاونیهای سهامی عام دیروز با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و رییس اتاق تعاون ایران رونمایی شد تا این بخش از فعالان اقتصادی وارد فرابورس شوند.
براساس سند چشمانداز 20ساله (افق 1404) باید اقتصاد ایران به سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی تبدیل و تقسیم شود اما با گذشت 10سال از اجرای سند چشمانداز، بخش تعاون نتوانست سهم 25درصدی را از اقتصاد ایران از آن خود کند و همچنان این بخش مغفول مانده است. بخشی که با همکاری خود مردم و سرمایههای اندک آنان میتواند در رشد اقتصاد کشور و حتی کاهش وابستگی اقتصاد به نفت کمک کند. تعاون اشتغال نهفتهیی در خود دارد و با توسعه این بخش در اقتصاد ایران میتواند به ایجاد شغل نقش بسزایی ایفا کند. با این حال همچنان تعاون از اقتصاد ایران سهم اندک و ناچیزی حدود 6 درصد دارد هر چند همچنان آمار دقیقی از این سهم وجود ندارد.
براساس اصل ۴۴ قانون اساسی و قانون اصلاحیه بخش تعاون، مقرر شد زمینههای ورود تعاون به بازار سرمایه فراهم شود؛ اکنون با میسر شدن ورود و معاملات تعاونیها در فرابورس نقش این بخش در اقتصاد ایران ارتقا خواهد یافت و از طرفی باعث اجرایی شدن اقتصاد مردمی که رکنی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، میشود؛ البته برای هموار شدن ورود تعاونیها به فرابورس باید موانع برداشته شود و این تعاونیها به سهامی عام تبدیل شوند که این اتفاق با تغییر اساسنامه آنها رخ داده و درحال حاضر محدودیتی برای ورود به بورس ندارند و سهامشان قابل معامله خواهد بود و 14شرکت تعاونی سهامی عام به زودی وارد بازار سرمایه خواهند شد.
ورود تعاونیها به بورس در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و مردمیسازی اقتصاد به شمار میرود و میتواند در اقتصاد کشور جایگاه خود را ارتقا دهد به طوری که هماکنون 100هزار تعاونی با سرمایه یک هزار میلیارد ریال در کشور فعالیت میکنند.
شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ابتدای این آیین در محل اتاق تعاون ایران گفت: تعاون یکی از راههای اصلی محقق کردن شعار مردمی کردن اقتصاد است و شرکتهای تعاونی در بخشهای گوناگون اقتصادی فعال هستند و میتوانند بخش زیادی از جمعیت کشور را در اشتغال مشارکت دهند. وی با بیان اینکه در دنیا شرکتهای تعاونی در تمام رشتههای صنعتی، خدماتی، کشاورزی و تجارت فعالیتهای جدی دارند، بیان کرد: با اساسنامه جدید تعاونیهای سهامی عام، مشکلات و محدودیتهای پذیرش تعاونیها در بازارهای اصلی سهام برداشته شده و شاهد معاملات پررونق آنان در آینده خواهیم بود. محمدی با اشاره به اینکه از این پس حضور شرکتهای تعاونی در فرابورس امکانپذیر شده و توافقهای انجام شده به «شرکتهای تعاونی سهامی عام» نزدیک میشوند از ورود 14شرکت تعاونی سهامی عام به فرابورس خبر داد و گفت: در صورتی که شرکتهای تعاونی، سهامی عام باشند هیچ محدودیتی برای حضور شرکتها در بازار سرمایه وجود ندارد؛ به طوری که سهام به افراد قابل معامله باشد. به گفته وی، میزان سهامی که شرکتهای تعاونی میتوانند داشته باشند، دیگر محدود به عضویت نیست بلکه سهام مالکیت تلقی
میشود و اشخاص حقیقی تا نیم درصد و اشخاص حقوقی تا پنج درصد میتوانند سهام داشته باشند. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار میگوید: در صورتی که شرکتهای تعاونی سهامی عام (فراگیر) باشند تا میزان10درصد امکانپذیر است؛ بنابراین نقدشوندگی مناسبی از این جهت وجود دارد و افراد میتوانند اقدام به خرید و فروش کنند. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: شرکتهای حقوقی و حقیقی براساس میزان سهام، مالک تعاونیهای سهامی عام خواهند بود و محدودیتهای گذشته درباره تعداد اعضا به دفتر مالکیت برداشته شده و سقفی برای مالکیت شرکتهای حقوقی و حقیقی در داراییهایشان در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه با این اقدام جدید، نقدشوندگی شرکتهای تعاونی افزایش یافته چراکه یکی از رسالتهای سازمان بورس و شرکتها ایجاد شرایط و زمینههای نقدشوندگی شرکتها در بازار است، ابراز امیدواری کرد: با ورود تعاونیها به بازار سرمایه و نقش جدی آنها در افزایش تامین مالی شاهد افزایش توان و کارایی اقتصاد کشور باشیم و با شناختی که از اتاق تعاون ایران داریم، تعاونیها از خوشنامی این تشکل وارد بازارهای سهام خواهند شد تا تامین مالی به اشکال مختلف صورت گیرد.
تعاونیها اوراق منتشر میکنند
ماشاالله عظیمی، دبیرکل اتاق تعاون ایران نیز دیروز در این مراسم از فراهم شدن زمینه ورود شرکتهای تعاونی به بورس خبر داد و گفت: تعاونیها از این پس میتوانند اوراق منتشر کنند. وی افزود: براساس اصل ۴۴ قانون اساسی و قانون اصلاحیه بخش تعاون مقرر شد زمینههای ورود تعاون به بازار سرمایه فراهم شود و در همین راستا جلسات مشترک بین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با محوریت اتاق تعاون و حضور فعال سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد تا موانع حقوقی، اجرایی و فنی را از سر راه برداشته و شرایطی فراهم کنیم که تعاونیها نیز مانند سایر فعالان بخش خصوصی بتوانند در بازار سرمایه حضور داشته باشند و اوراق منتشر کنند. دبیرکل اتاق تعاون ایران ادامه داد: اصلاح اساسنامه شرکتهای سهامی عام، فرصت مناسبی برای حضور اجتماع اقتصادی کشور به بازار سرمایه که حدود ۲۰میلیون عضو دارد، فراهم میکند و منجر به بهبود وضعیت اقتصاد به ویژه در بخش اقتصاد مردمی میشود. عظیمی بیان کرد: در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، مردمیسازی اقتصاد یکی از اصول به شمار میرود و امیدواریم در برنامه ششم توسعه، ناکامیهای موجود بخش تعاون در برنامه پنجم جبران شود یا حداقل
احکام اجرا نشده برنامه پنجم توسعه در بخش تعاون در برنامه ششم توسعه گنجانده شود.
ورود سرمایه تعاونیها به بورس
علیرضا ناطقی، مدیرکل تعاونیهای خدماتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز از تسهیل شرایط و رفع موانع برای ورود تعاونیها به بازار سهام خبر داد و گفت: هماکنون ۱۴شرکت تعاونی سهامی عام با ثبت نزد سازمان بورس و سرمایه یک هزار میلیارد ریالی وجود دارد. وی دیروز در مراسم رونمایی از اساسنامه جدید تعاونیهای سهامی عام به تسهیل فضای مقرراتی برای معاملات تعاونیها در بورس اشاره و اظهار کرد: نخستین تعاونی در سال 1314 در استان سمنان تشکیل شد و هماکنون 100هزار تعاونی فعال در کشور وجود دارد. ناطقی با اشاره به اینکه حجم اشتغالزایی تعاونیها در کشور بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر بوده است، بیان کرد: قانون سیاستهای اصل 44 قانون اساسی موضوع ورود تعاونیها به بازار سرمایه مطرح شد که براساس آن تغییرات لازم در مدل ورود تعاونیهای سهامی عام به بازار سرمایه ایجاد شد. وی با بیان اینکه در سال 1389 بخش تعاون به دنبال قوانین و اسناد بالادستی صاحب بیمه تعاون شد، گفت: به دنبال آن در نظام بانکی بخش تعاون ورود کرد و در آینده با کمک اتاق تعاون ایران، سطح فعالیتها در حوزه بانکی و ایجاد بانکهای تعاونی جدید گسترش خواهد یافت. این مقام مسوول وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه موضوع افزایش سرمایه 14شرکت تعاونی در سازمان بورس مطرح شده است، گفت: هماکنون یک هزار میلیارد ریال سرمایه فعلی این تعاونیهاست که 6 هزار سهامدار دارند و بیش از 4هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است. ناطقی افزود: با توجه به سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، راهکارها و گامهای موثری برای تامین مالی بخش تعاون کشور از طریق بازار سهام ارائه شد و امیدواریم هر چه سریعتر زمینه معاملات تعاونیهای متعارف نیز فراهم شود. وی گفت: در صورت ورود تعاونیهای متعارف به تابلوهای معاملات بازار سهام شاهد تحول عظیم در تامین مالی بخش تعاون کشور همچنین رونق بازار سرمایه خواهیم بود.