مهارتآموزی بهترین میراث برای آیندگان است
یک اقتصاددان گفت: آموزش مهارت به فرزندان بهترین میراثی است که میتوان برای آنان به جای گذاشت.
به گزارش ایسنا، سیدمصطفی صفاری در همایش اقتصاد خانواده که با هدف تحکیم بنیان خانواده و رونق اقتصادی خانوارها برگزار شده بود ضمن تبریک هفته خانواده اظهار کرد: اقتصاد، علم زندگی و خانواده یک بنگاه اقتصادی بوده و مفهوم کلی اقتصاد تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود انسان است و وقتی اقتصاد در مسیر درست حرکت نکند بسیاری از نارساییهای اجتماعی روی میدهد.
این اقتصاددان ادامه داد: اقتصاد خانواده را میتوان از دو دیدگاه اقتصاد خرد و کلان بررسی کرد و وقتی اقتصاد را از دیدگاه اقتصاد کلان بررسی کنیم، خانواده را یک کشور و مدیر خانواده را رییسجمهور کشور فرض میکنیم که باید تصمیمات بزرگی را برای خانواده و اقتصادش بگیرد و وقتی جامعه را از دیدگاه اقتصاد خرد بررسی کنیم، خانواده را یک بنگاه اقتصادی فرض میکنیم که خود عرضهکننده نیروی کار و تقاضاکننده سایر محصولات است.
وی با اشاره به مدلهای رشدی که میتوان رفتار خانواده را بر آن منطبق کرد، خاطرنشان کرد: مدلهای رشد برونزا و درونزا ازجمله مدلهایی هستند که از دید خانواده میتوان آنها را بررسی کرد و اگر مدل برونزا را خانوادهها در زندگی خود اجرایی کنند به مرور زمان وضعیت زندگی آنها بهبود مییابد و مدل برونزا نیز این را بیان دارد که هر فرد از اعضای خانواده پتانسیل و توانایی خاص خود را دارد و باید این مزیت نسبی خود را پرورش دهد و با استفاده از آن تولید کند و آنچه در اقتصاد مقاومتی به عنوان تولید به آن اشاره میشود چیزی است که در آن مزیت نسبی تولید و نیز مزیت تولیدی مطلق وجود دارد.
این دکتری اقتصادسنجی تصریح کرد: اقتصاد خانوادههایی که در وضعیت مطلوب قرار دارد، بیشتر خانوادههایی هستند که بیش از 50 درصد درآمد آنان غیرکاری است و از آنجا که در اقتصاد شانس وجود ندارد و اگر افراد در دورههای مختلف زندگی خود سرمایهگذاری نکند، درآمدی نخواهد داشت و در آینده اقتصاد مناسبی نخواهد داشت و به عبارت علمی در تله فقر سولو گرفتار خواهد شد.
صفاری یادآور شد: در بسیاری از کشورهای پیشرفته و با اقتصاد قوی روزی برای خانوادهها بدون هزینه است و پسانداز نخستین موردی است که به رشد اقتصاد خانواده کمک میکند و ریشه سهام عدالت که در سالهای گذشته در کشور توزیع شد نیز بر همین اساس بوده است.
وی تصریح کرد: ادامه تحصیل و کسب مهارت از عوامل افزایش درآمد است و در کشورهای پیشرفته سرانه کار و بهرهوری بالایی دارند و این مهم به دلیل بالا بودن سطح سواد و مهارت آنان و نیز به روز بودن اطلاعات آنان است و هر چه بتوانیم به روز شویم، پیشرفت خواهیم داشت و جهان آینده، جهان مهارتهاست و با تغییرات تعریف سواد از جانب سازمانهای جهانی ضرورت آموزش مهارت به فرزندان افزایش مییابد و لزوم تغییر نگرش در نظام آموزشی از کاغد محوری به مهارت محوری بیشتر از پیش جلوه میکند.
صفاری افزود: بهترین میراث برای فرزندان در این دوران زمانی آموزش مهارت است. بهتر است که ماهیگیری را به فرزندانتان بیاموزید به جای اینکه هر روز به او ماهی دهید. اگر در تصمیمگیریهای خانوادگی به گونهیی عمل شود که براساس تابع مطلوبیت باشد، همه خانواده به مدیریت ایمان آورده و لذت را از تصمیمهای موجود میبرد.
این مدرس دانشگاه، زمان را بهترین نعمت الهی برای انسان دانست و گفت: زمان محدودیت برای انسان است و برای تک تک اعضای خانواده باید برنامهریزی با اهداف مشخص داشت و برنامههایی تنظیم کرد که عملی شوند و نیز از منابع و امکانات نیز باید به صورت بهینه استفاده کرد و این مهم نیز جزو دستورات اقتصاد مقاومتی است و استفاده از خانههایی که متراژ کمتری دارد با توجه به کوچک شدن خانوادههای ایرانی نیز همان اصلاح الگوی مصرفی است که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید داشتهاند.
صفاری اظهار کرد: در اقتصاد خانواده باید به این نکته توجه داشت که مردان در کسب درآمد توانایی بالایی دارند و زنان در خرید کردن دارای مزیت نسبی نسبت به مردان هستند و به طور ذاتی مدیریت مخارج خانه را در دوران کودکی یاد گرفتهاند و در مصرف به گونهیی باید باشد که براساس نظریه کینز مصرف تابع درآمدشان باشد و نیز براساس نظریه دوزنبری نباید براساس چشم و هم چشمی باشد و نیز براساس نظریه فریدمن مصرف باید تابعی از درآمد دایمی فرد باشد در این شرایط است که مصرف منابع بهینه خواهد شد.
وی یادآور شد: آنچه امروزه در اختیار ماست، میراثی برای آیندگان است و به همین دلیل باید سرمایهگذاری کرد و ریسک سرمایهگذاری را پذیرفت زیرا ریسک در اقتصاد مانند ترن هوایی در شهربازی است و نقطه اوج یا قعری هم دارد که باید برای آن ریسک کرد و برای آینده فرزندان نیز به آنان اختیار و مسوولیت دهید او بتواند در آینده افرادی مستقل در جامعه بشوند.