تذکر شاهدایی به امانتداری پتروشیمی باختر

۱۳۹۵/۰۶/۱۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۰۹۷۵

گروه انرژی

27 اسفند ماه سال 87 و زمانی که هنوز ماجرای پر ابهام واگذاری 40درصد از سهام هلدینگ باختر رقم نخورده بود، معاون وقت وزیر نفت در امور پتروشیمی در نامه‌یی داوود رضا ربانی را به مدیریت عاملی این شرکت برگزید و خطاب به او نوشت: «بر پایه سوابق و تجارب مفید و اشراف بر سوابق طرح‌های مستقر در مسیر خط لوله اتیلن غرب کشور و با عنایت به تصویب هیات‌مدیره شرکت پتروشیمی باختر به سمت مدیرعامل شرکت پتروشیمی باختر منصوب می‌شوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و به‌‌کارگیری نیروهای کارآمد در برنامه‌ریزی و نظارت بر اجرای طرح‌های مذکور و رفع موانع جهت تحقق اهداف تعیین شده موفق و موید باشید.» دیروز اما این جملات جای خود را به جملاتی جدید از سوی مدیرعامل فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی داد: «از پتروشیمی باختر می‌خواهیم که امانتدار خوبی باشد و بر نحوه توزیع خوراک مدیریت بهتری داشته باشد.» این جمله‌ای‌ است که روز گذشته مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دیدار با استاندار ایلام بیان کرده است. جمله‌یی که بسیار کوتاه و گذراست اما داستانی پر پیچ و خم را پشت خود پنهان کرده است. تذکر مدیرعامل NPC به باختری‌ها طبق چیزی که وب‌سایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی منتشر کرده است، پیرو «برخی انتقاد‌های مطرح شده درباره عدم توزیع مناسب خوراک در پتروشیمی‌های واقع در مسیرخط لوله اتیلن غرب» صورت گرفته بود. اما آیا پتروشیمی باختر تاکنون «امانتدار خوبی» در زمینه توزیع خوراک پتروشیمی‌های مسیر اتیلن غرب نبوده است؟ «تعادل» برای شفاف‌سازی این مساله با دفتر داوود رضا ربانی، مدیرعامل پتروشیمی باختر مکاتبات و پیگیری‌هایی را انجام داد. اما پاسخی از طرف وی دریافت نشد. «تعادل» کماکان آمادگی این را دارد تا توضیحات مدیران پتروشیمی باختر در این زمینه را منتشر کند.

اما در این میان غلامحسین نجابت، مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی که در خط لوله اتلین غرب نیز نقش بسیار چشمگیری دارد، دیدگاهی متفاوت نسبت به اظهارات مدیرعامل فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جلسه با استاندار ایلام را بیان می‌کند. نجابت در این باره به «تعادل» می‌گوید:«پتروشیمی باختر در عسلویه اتلین تولید کرده و به واحدهای مختلفی ازجمله پتروشیمی ایلام ارسال می‌کند اما پتروشیمی ایلام از ابتدا در مسیر خط لوله اتیلن غرب قرار نداشت و برنامه‌ریزی‌ها به این منظور صورت گرفته بود که ایلام از اتلین تولید خود استفاده کند.» او ادامه می‌دهد: «اما درحالی که قرار بود این واحد 5 سال پیش افتتاح شود، این اتفاق رخ نداد و پتروشیمی ایلام همچنان نیازمند دریافت خوراک از خط لوله اتیلن غرب باقی ماند.» نجابت درباره تذکر روز گذشته مدیرعامل NPC به پتروشیمی باختر می‌گوید: «به نظر من موضوع اصلی اینجاست با توجه به اینکه باختر خود برای تولید اتیلن در عسلویه به خوراک گاز احتیاج داشته و اکنون از 2میلیون تن ظرفیت آن یک واحد خوراک کامل دریافت نمی‌کند با چالش در زمینه تولید اتیلن روبه‌رو شده است.» مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه می‌دهد: «باختر باید خوراک پتروشیمی کرمانشاه و خوراک LDP خرم‌آباد را نیز تامین کند که معادل 600 هزار تن است. در نتیجه احتمالا ایلام که در برنامه خط لوله اتیلن غرب قرار نداشته، اولویت کمتری نسبت به کرمانشاه و خرم‌آباد داشته و این چالش از اینجا ناشی شده است».

پیرو اظهارات نجابت، گفتنی است که فاز 2 پتروشیمی ایلام در اردیبهشت ماه سال 93 درحالی افتتاح شد که فاز 1 آن که وظیفه تامین خوراک اتیلن را به عهده داشت هنوز به بهره‌برداری نرسیده بود. در واقع متصدیان امر از آن زمان روی اتیلن خط لوله غرب و هلدینگ باختر برای به تولید رساندن این مجتمع حساب باز کرده بودند.

نکته جالب توجه این است درحالی که مرضیه شاهدایی در دیدار با استاندار ایلام به نوعی «عدم امانتداری» هلدینگ باختر در توزیع خوراک واحدهای پتروشیمی اتیلن غرب را عامل عدم تامین خوراک عنوان کرده است طبق خبری که تسنیم منتشر کرده در بخش دیگری از صحبت‌های خود عنوان کرده است که مشکل کمبود خوراک پتروشیمی ایلام به علت کاهش میزان تولید اتیلن در مجتمع عسلویه است که ما را برای تامین خوراک مجتمع‌های بالادستی با محدودیت مواجه کرده است.

البته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در اظهارات روز گذشته خود به لزوم مدیریت بهتر توزیع خوراک از سوی باختر در «پتروشیمی‌های خط لوله اتلین غرب» اشاره کرده‌اند و ایلام را به شکل مساله‌یی جداگانه طرح نکرده‌اند.

چالش خوراک پتروشیمی ایلام در واقع از نخستین روز افتتاح این واحد تاکنون وجود داشته است. جواد کمری، مدیرعامل این شرکت پیش از این و در همان روزهای ابتدایی راه‌اندازی عنوان کرده بود درحالی که این واحد باید به ازای هر ساعت 40 تن خوراک دریافت کند 22تن در ساعت دریافت می‌کند که باعث می‌شود ایلام نتواند نزدیک به ظرفیت اسمی خود تولید پلی‌اتیلن داشته باشد.

اما درحالی روز گذشته و در بازدید شاهدایی از ایلام این مساله عنوان شده است که در سال 96 فاز 1 پتروشیمی ایلام نیز افتتاح شده و خوراک اتیلن آن را تامین خواهد کرد و آن‌ طور که شواهد نشان می‌دهد، منبع تامین خوراک گازی این واحد اتیلنی نیز چندان محکم و پابرجا نیست.

جلال میرزایی، نماینده ایلام در مجلس شورای اسلامی 13مرداد ماه در بازدید از پتروشیمی این شهر گفته بود: «به علت مشکل تامین خوراک، این مجتمع درحال حاضر با نصف ظرفیت در مدار تولید قرار دارد چنانچه موضوع خوراک این مجتمع حل شود، می‌توانیم ظرفیت تولید را به حداکثر برسانیم که این موضوع از طریق تکمیل فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام به عنوان تامین‌کننده بخش عمده‌یی از خوراک پتروشیمی امکان‌پذیر خواهد شد.»

اظهاراتی که نشان می‌داد، سرنوشت واحد اتیلن ایلام نیز به سرنوشت فاز 2 پالایشگاه گاز ایلام گره خورده است و در صورت رسیدن به نتیجه نیز هیچ تضمینی در زمینه تامین خوراک اتیلن ایران از طریق فاز 1 خود وجود ندارد.

اما آن طور که از شواهد و قرائن برمی‌آید، سرنوشت فاز 2 پالایشگاه گاز ایلام نیز به عدم تامین منابع مالی گره خورده است. محمدرضا مروارید، استاندار ایلام بهمن ماه سال گذشته در این زمینه عنوان کرده بود: «برای راه‌اندازی فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام با چندین سرمایه‌گذار درحال رایزنی هستیم تا این مهم را به‌زودی اجرایی کنیم.»


سیکل معیوب و تاثیر بر جامعه

درحالی ابر و باد و مه و خورشید و فلک سعی در عدم پا گرفتن تولید پلی‌اتیلن در ایلام دارند که استان ایلام اکنون تقاضای قابل توجه خود برای تولید خطوط لوله پلی‌اتیلن را از دیگر استان‌ها تامین می‌کند و این مساله یکی از چالش‌های فعلی در این منطقه است. شهریور ماه سال گذشته رضا محمدرحیمی، معاون امور صنایع و معادن استان ایلام عنوان کرده بود که یکی از مهم‌ترین محورهای نشست کارگروه رفع موانع تولید، حل مشکلات واحدهای تولیدی لوله‌های پلی اتیلن در استان ایلام بوده است.

وی گفته بود که به طور مجموع واحدهای تولیدی پلی اتیلن در استان ایلام ظرفیت بسیار خوبی دارند و باید در راستای حمایت از واحدهای پلی اتیلن موضوع خرید از این واحدها عملیاتی شود. او در ادامه عنوان کرده بود: «صنعت لوله‌های پلی‌اتیلن هم‌اکنون یکی از صنایع فعال استان ایلام بوده که تولیدات آن در بخش‌های مختلف ازجمله کشاورزی استان کاربرد دارند و با توجه به پروژه‌های متعدد این بخش برای توسعه و تجهیز اراضی استان می‌توان از تولیدات لوله‌های پلی‌اتیلن استان در این پروژه‌ها استفاده کرد اما در این پروژه‌ها هیچ خبری از خرید لوله‌های پلی‌اتیلن در داخل استان نیست و با هزینه‌های چند برابر همین لوله‌ها از استان‌هایی نظیر کرمان، سمنان و... خریداری می‌شود».

مشاهده صفحات روزنامه