از مناطق آزاد انتظار افزایش میزان صادرات را داریم

۱۳۹۵/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۱۴۶۰

گروه بنگاه‌ها|

بعد از تشکیل کابینه تدبیر و امید، نگاه دولت نسبت به فلسفه وجودی مناطق آزاد تغییر کرد و سیاست‌های تازه‌یی برای پویایی و رونق این مناطق در پیش گرفته شد؛ در رویکرد جدید مناطق آزاد جای اینکه به دروازه‌های گل و گشاد واردات و قاچاق کالا تبدیل شوند، به ترمینال‌هایی برای افزایش محصولات صادراتی و توسعه خدمات بازرگانی و ترانزیتی بدل شدند که می‌تواند ارزش افزوده فراوانی برای کشورمان ایجاد کنند. ضمن اینکه ظرفیت‌های حیرت‌انگیزی که این مناطق برای توسعه کسب و کار کوچک داشتند، دولت یازدهم را بر آن داشت تا در برنامه‌ریزی‌هایش سهم ویژه‌یی برای توسعه این مناطق اختصاص دهد. همزمان با سفر رییس‌جمهور و مردان دیپلماسی کابینه به ونزوئلا، کوبا و نیویورک، مردان اقتصادی کابینه یازدهم هم در راستای نظارت بر اجرای برنامه‌های دولت در گستره استانی به مناطق مختلف کشورمان سفر کردند تا از روند عملیاتی کردن پروژه‌های اقتصادی در استان‌ها آگاه شوند. محمدباقر نوبخت، یکی از چهره‌های ارشد دولت یازدهم است که هم در شمایل سخنگویی دولت مواضع کلان دولت یازدهم را تشریح می‌کند و هم در قامت رییس سازمان برنامه و بودجه، راهبردهای اجرایی دولت در استان‌ها را رصد می‌کند. کاراکتری که معمولا اظهاراتش را می‌توان منطبق بر سیاست‌های کلان رییس‌جمهور فرض کرد و دیدگاه‌هایش را استراتژی زیربنایی دولت در نظر گرفت. روز گذشته و در روزهای پایانی هفته، نوبخت راهی استان گیلان شد تا ضمن کلنگ‌زنی طرح‌های عمرانی جدیدی که برای این استان تدارک دیده شده، درباره مطالبات دولت از مناطق آزاد برای افزایش محصولات صادراتی صحبت کند. معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: «انتظار دولت از مناطق آزاد، افزایش میزان صادرات است.» رویکردی که دولت یازدهم از طریق آن قصد دارد هم زمینه مناسب برای افزایش صادرات را فراهم کند و هم بستر لازم برای توسعه کسب و کار خرد را ایجاد کند.


رشد 17درصدی صادرات منطقه آزاد انزلی

هدف اصلی از ایجاد مناطق آزاد در کشور در ابتدای دهه70خورشیدی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه‌یی اعلام شده بود. ایده‌یی که در زمان دولت‌های سازندگی و اصلاحات دنبال شد، اما در زمان زعامت دولت‌های نهم و دهم بنا به دلایل گوناگون از اهداف بنیادین ابتدایی‌اش خارج شد؛ تا زمان دولت اعتدال‌گرایان که تلاش برای افزایش دامنه‌های صادراتی و توسعه کسب و کار کوچک در مناطق آزاد دوباره در دستور کار قرار گرفت.

محمدباقر نوبخت عصر دیروز پس از به زمین زدن کلنگ اجرای دو طرح عمرانی در منطقه آزاد انزلی، در نشستی با مسوولان این سازمان اظهار کرد: یکی از سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، توسعه مناطق آزاد بوده است.

وی عملکرد سازمان منطقه آزاد انزلی در زمینه رونق صادرات را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: میزان صادرات منطقه آزاد انزلی طی دو سال اخیر، 17برابر رشد داشته است.

نوبخت خاطرنشان کرد: در این مدت 36هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد انزلی انجام، بیش از 7هزار و 600فرصت شغلی در سطوح مختلف ایجاد و بخش‌هایی مانند شرکت‌های دانش‌بنیان مشغول کار شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه میزان صادرات منطقه آزاد انزلی در آمار دوساله 17برابر شده، افزود: این موضوع نشان‌دهنده تلاش فراوان این مجموعه، فراهم‌سازی زیرساخت‌هایی همچون اسکله، انبار و سیلو است.

نوبخت با اشاره به سهم قابل توجه منطقه آزاد انزلی در ایجاد اشتغال در استان گیلان یادآور شد: با فعال شدن 40واحد صنعتی، 900فرصت شغلی ایجاد شده که همه این فعالیت‌ها و تکمیل زیرساخت‌ها، نشانه انجام عمل به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است. معاون رییس‌جمهوری با بیان اینکه مقام معظم رهبری به نوعی مطالبه‌گرانه از دولت خواستند که اقدامات انجام شده برای مردم تبیین شود، تصریح کرد: درست است که منطقه آزاد انزلی پذیرای گردشگر است، اما مردم باید بدانند شما چه اقداماتی انجام داده‌اید.

با حضور محمدباقر نوبخت، معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه، دیروز (جمعه) ساخت سیلوی غلات و بلوار مجتمع بندری کاسپین در منطقه آزاد انزلی آغاز شد. ساخت بلوار مجتمع بندری کاسپین به طول 2.3کیلومتر با اعتبار 70میلیارد ریال توسط سازمان منطقه آزاد انزلی و احداث سیلوی غلات با سرمایه‌گذاری 800میلیارد ریال توسط بخش خصوصی انجام می‌شود. رییس سازمان برنامه و بودجه، همچنین صبح دیروز با حضور در گلزار شهدای رشت، به مقام شامخ شهدای گیلان ادای احترام کرد. وی سپس با آیت‌الله زین‌العابدین قربانی، نماینده ولی فقیه در استان دیدار و گفت‌وگو کرد.


دولت رشد اقتصادی را با فعال کردن واحدهای تولیدی راکد دنبال می‌کند

معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: دولت از دو مسیر فعال کردن واحدهای تولیدی راکد و اتمام طرح‌های عمرانی، زمینه‌سازی برای رشد اقتصادی و اشتغال جوانان را دنبال می‌کند.

به گزارش ایرنا، محمدباقر نوبخت روز جمعه پس از ادای احترام به مقام شامخ شهدای استان گیلان در گلزار شهدای رشت، در جمع خبرنگاران افزود: دولت به دنبال فعال کردن واحدهای تولیدی راکد یا واحدهایی است که با همه ظرفیت کار نمی‌کنند. وی ادامه داد: همچنین به دنبال اتمام طرح‌های عمرانی که بهره‌برداری از آنها برای امسال پیش‌بینی شده بود، هستیم تا زمینه رشد اقتصادی و اشتغال جوانان فراهم شود.

وی گفت: برهمین اساس بالغ بر 160هزار میلیارد ریال اعتبار برای فعال کردن 7هزار و 500واحد تولیدی در سال جاری در نظر گرفته شد. نوبخت با بیان اینکه استان گیلان نیز سهمی از این اعتبارات دارد، اظهار کرد: تعدادی از این واحدها بنا بر گزارش استاندار گیلان، توانسته‌اند تسهیلات لازم را دریافت کنند و با اشتغالی که از طریق راه‌اندازی آنها به وجود خواهد آمد، تا قبل از پایان سال می‌توانیم احساس کنیم در بازار کار و اشتغال نیروی انسانی به‌ویژه افراد متخصص، تحرکی به وجود آمده است.

وی با بیان اینکه طرح‌های عمرانی بخش دیگری از پروژه دولت برای فعال کردن عرصه اقتصاد است، گفت: راه‌اندازی واحدهای تولیدی نیمه‌فعال مربوط به مردم است، بنابراین دولت از طریق ارائه تسهیلات بانکی به آنها کمک می‌کند اما طرح‌های عمرانی، مربوط به خود دولت است.

به گزارش ایرنا، 36شهرک صنعتی و ناحیه مصوب در گیلان فعال و 784واحد بهره‌بردار در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان مستقر است و 13هزار و 560نفر در این مجموعه‌ها مشغول به کار هستند.دو هزار و 600واحد صنعتی نیز در گیلان فعال است. معاون رییس‌جمهوری در ادامه سخنان خود، از اختصاص اعتبار 370هزار میلیارد ریالی برای بهره‌برداری از طرح‌های عمرانی در کشور تا پایان امسال خبر داد و گفت: این اعتبار برای بهره‌برداری از طرح‌های عمرانی هزینه می‌شود که باید تا پایان سال جاری به بهره‌برداری برسد.

به گفته نوبخت، لیست طرح‌هایی که تا قبل از سال جاری باید مورد بهره‌برداری قرار بگیرند، در فرصتی مناسب به اطلاع مردم می‌رسد.


راهبرد دولت برای توسعه مناطق آزاد

اکبر ترکان، دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور 24خردادماه سال جاری درباره برنامه دولت برای احیای مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد قرار است قطعه‌یی از جغرافیای ایران باشند که ایران 1404 را در آنها نمونه‌سازی کنیم و این هدف را دوستان ما در مناطق آزاد دنبال می‌کنند. وی تاکید کرد: معتقدیم اگر طرحی برای توسعه ایران لازم است، باید قبل از اینکه آن را در همه جغرافیا تجربه کنیم، بهتر است در قطعه کوچکی از جغرافیا تجربه کرده، پس از آن نتایج را به سرزمین اصلی منتشر کنیم و با این هدف برنامه‌های توسعه مناطق آزاد در حال بازنگری است. مشاور رییس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه دولت جدید با این ماموریت آغاز به کار کرده است، یادآور شد: در قانون تاسیس مناطق آزاد به رشد پرشتاب این مناطق برای فعالیت در عرصه‌های مختلف اقتصادی اشاره شده است. ترکان گفت: هر منطقه یک مزیت طبیعی دارد، ولی این بدان معنا نیست که مناطق آزاد از اهداف دیگر دور می‌مانند.

مشاهده صفحات روزنامه