تاریخ با طعم دندهکبابی
دنده کبابیها، حجاریهای ساسانی «طاق بستان» را محاصره کردهاند، بوی غذا اغلب در محوطه تاریخی پیچیده، حوضچه مقابل طاقها هم که شدیدا به لایروبی نیاز دارد، طور دیگری برای این اثر تاریخی مزاحمت ایجاد کرده است.
فاصله باربیکیوها تا حریم طاقبستان شاید به ۲۰ متر هم نرسد. سالهاست که آن حوالی پاتوق کردهاند. عصرها که جمعیت بیشتری به محیط تفرجگاهی طاقبستان مراجعه میکند، دود و چربی کبابیهای اطراف هم بیشتر میشود. داخل محوطه نیز دریاچهیی وجود دارد که بوی نامطبوع آن با رایحه دنده کباب درآمیخته و مزاحمی جدی - مخصوصا در تابستانها - برای بازدیدکنندگان و گردشگران شده است. به اعتقاد معاون پایگاه جهانی بیستون و طاقبستان، تنها راه نجات این اثر تاریخی با قدمتی در حدود ۱۵۰۰ سال، «ایحاد حریم بو» است. به گزارش ایسنا، پیمان نعمتی در این باره توضیح داد: یکی از مباحث جدید در میراث جهانی، «حریم بو» است، برای همین قصد داریم در طاق بستان، دندهکبابیها را عقبتر ببریم تا حریم بو برای این محوطه تاریخی و گردشگری حفظ شود. احیای چشمه مقابل، کف طاق از سطح زمین، یک متر و ۴۰ سانتیمتر فاصله پیدا کرده و باعث شده کسی نتواند به داخل آن رفت و آمد کند. اگر هم رفتوآمدی شده، قطع به یقین از سوی کارشناسان بوده، چون ما در حال حاضر از دانشگاه برلین، مشاورهایی برای بیستون داریم که در زمینه مرمت آثار و نقوش کار میکنند، گاهی آنها را به داخل طاقها برای بررسی، میبریم تا از این فرصت، استفاده کرده باشیم. طاقبستان، حجاری بازمانده از دوران ساسانیان در منطقه کرمانشاه است که روایتگر چند صحنه تاریخی از تاجگذاری شاهانی چون خسروپرویز، اردشیر دوم، شاهپور دوم و سوم و دارای چند سنگ نوشته به خط پهلوی است و مراسمی از شکار گراز توسط سوارکاران همراه با نواختن موسیقی با سازهای باستانی همچون چنگ را نیز به تصویر کشیده است.