جزییات جدید وام 80 میلیون تومانی مسکن

۱۳۹۳/۰۶/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۹۵۲

نامه مشترک وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی برای راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن، بالاخره دولت تدبیر و امید را متقاعد کرد که برای خروج اقتصاد از رکود، مسوولیت تامین مالی راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن را برعهده بگیرد تا به‌واسطه آن خروج مسکن از رکود این‌گونه کلید بخورد. به این ترتیب مقرر شد، دولت برای راه‌اندازی این صندوق، مابه‌التفاوت سود تسهیلات وام 80‌میلیون تومانی خرید مسکن را از محل بودجه‌های عمومی تامین کند. چرا که بدون یارانه‌های مالی از سوی دولت، با نرخ سود 14‌درصد، بانک‌ها قادر به راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن نیستند. به‌دنبال توافق وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی، مدیرعامل بانک مسکن از ارایه مفروضات مورد توجه برای راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن به بانک مرکزی در هفته آینده خبر داد. به گفته هاشم بت‌شکن، سیاست‌های دولت در بخش مسکن باید به اقشاری اعطا شود که قدرت بازپرداخت دارند. همچنین وام به متقاضی تعلق می‌گیرد که ساختمان مسکن وی براساس الگوی مصرف انرژی و دارای متراژ بالای 75‌مترمربع باشد. ضمن استفاده از تکنولوژی ساخت، حداکثر سه‌سال از ساخت آن گذشته باشد. مخاطبان اصلی این وام زوج‌های جوان و افرادی هستند که قصد احیا و نوسازی بافت‌های فرسوده را دارند. در‌عین‌حال برای بازپرداخت آسان این تسهیلات از سوی مشتری پیش‌بینی می‌شود که اقساط کمتر از یک‌میلیون تومان باشد. البته دولت برای پرداخت 150‌هزار فقره تسهیلات با کسری 20‌هزار‌میلیارد ریالی مواجه است که باید از‌طریق وجوه اداره‌شده یا یارانه تامین شود. مدیرعامل بانک مسکن درحالی از برنامه دولت برای بخش مسکن خبر داد که یقین داشت به‌طور یقین رشد قیمت مسکن بیش از نرخ تورم نخواهد بود.


توسعه صندوق پس‌انداز مسکن

بت‌شکن درخصوص راه‌اندازی صندوق پس‌انداز مسکن خاطرنشان کرد: قرار است صندوق پس‌انداز محدود به بانک مسکن نشود و اگر بانک مسکن از این ایده استقبال کند، پیش‌بینی می‌شود در فاز اول بانک مسکن پیشرو این موضوع باشد و ان‌شاءالله این کار با تدابیری که اتخاذ می‌کنیم با دو شرط اصلی دنبال خواهد شد. مدیرعامل بانک مسکن درباره این دو شرط خاطرنشان کرد: شرط اول تامین کسری منابع این صندوق‌هاست که عموما با کسری مواجه می‌شود چون جنس این تسهیلات با سررسید 12‌سال به بالا است اما سپرده‌ها عمدتا کوتاه‌مدت و یک‌ساله هستند بنابراین ما با یک عدم انطباق زمانی سررسید سپرده و تسهیلات مواجهیم.

وی ادامه داد: این از‌طریق منابع وجوه اداره‌شده یا یارانه سوخت تاکنون پرداخت شده است و از تجربیات قبلی کشور است بنابراین صندوقی تشکیل می‌شود که مردم در یک دوره پس‌انداز می‌کنند و پس از یک‌سال ما تسهیلات را به استناد سپرده آنها و از محل وجوه اداره‌شده در اختیارشان قرار می‌دهیم. مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به کارکرد صندوق گفت: بنابراین کارکرد صندوق به دو عامل برمی‌گردد نخست سپرده مردم و دوم وجوه اداره‌ شده و اقساط باید به‌گونه‌یی باشد که در حد استطاعت باشد. بت‌شکن بر این اساس اقساط تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن را زیر یک‌میلیون تومان عنوان کرد. بت‌شکن گفت: ما ابزارهایی هم برای تقویت‌بخش ساخت خواهیم داشت که روز شنبه از آنها رونمایی می‌شود. وی گفت: اگر سقف وام را 60‌میلیون ببینیم یا 80‌میلیون‌و‌با دوره‌های زمانی متفاوت، برآورد ما برای پرداخت 150‌هزار فقره تسهیلات کسری 20‌هزار‌میلیارد ریالی صندوق است که باید از‌طریق وجوه اداره‌شده یا یارانه تامین شود.


قیمت اوراق تسهیلات مسکن

همچنین مدیرعامل بانک مسکن درباره اینکه خرید اوراق تسهیلات مسکن توسط یکی از بانک‌ها که منجر به افزایش قیمت این اوراق شده است، گفت: به‌هر‌حال سپرده‌گذارانی که در طول مدتی نسبت به این مورد اقدام کرده و ریسک سپرده‌گذاری را باتوجه به تحولات اقتصادی پذیرفته‌اند باید از امتیازاتی برخوردار باشند بنابراین هنگامی که یک مشتری نسبت به خرید اوراق، اقدام می‌کند و هیچ‌یک از ریسک‌های صاحب سپرده را تحمل نکرده باید هزینه‌های آن را بپردازد.

وی ادامه داد: فرد حقیقی یا حقوقی می‌تواند خود استفاده‌کننده اوراق باشد یا به دیگران واگذار کند. سپرده‌گذاری در سپرده ممتاز یک شرایط کاملا عادی دارد و عدد سپرده‌گذاری بانک‌ها در این زمینه فقط 5‌درصد است و 95‌درصد را کسانی که این سپرده به آنان تعلق می‌گیرد استفاده کرده‌اند. بت‌شکن تاکید کرد: یک اتفاق طبیعی افتاده و آن اینکه قبلا سقف اوراق 20‌میلیون تومان بوده و الان 35‌میلیون تومان رسیده بنابراین به نظر می‌رسد بخشی از افزایش قیمت اوراق طبیعی است.


مخالفت با افزایش تسهیلات مسکن مهر

در ادامه، مدیرعامل بانک مسکن در مورد احتمال افزایش تسهیلات مسکن مهر تاکید کرد: این افزایش تسهیلات در حیطه اختیارات ما نیست و بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در مورد آن تصمیم‌گیری می‌کند این درحالی است که در آخرین بررسی‌ها این دو مرجع قانونی در این مورد مخالفت کرده‌اند. بت‌شکن همچنین به ارایه آمار و ارقامی در مورد مسکن مهر و تسهیلات پرداختی به آن اشاره کرد و گفت: ‌در یک‌سال گذشته حدود 31‌هزار‌میلیارد ریال تسهیلات به مسکن مهر پرداخته‌ایم. وی با اشاره به اینکه بانک مسکن تاکنون دو‌میلیون‌و‌366 واحد قرارداد مسکن مهر منعقد کرده است، گفت: برای این مبلغ قرارداد منعقده ریالی 477‌هزار‌میلیارد ریال است که تاکنون 427‌هزار‌میلیارد ریال تسهیلات پرداخته‌ایم. مدیرعامل بانک مسکن توضیح داد: از مجموع دو‌میلیون‌و366 واحد مسکن مهری که بانک مسکن برای آن قرارداد منعقد کرده تعداد فروش اقساطی تا به امروز حدود یک‌میلیون‌و‌213‌هزار واحد بوده است. بنابراین نزدیک به 239‌هزار‌میلیارد ریال منابع برای فروش اقساطی مسکن مهر تخصیص یافته است. مدیرعامل بانک مسکن همچنین به اقدام بانک مسکن در مورد تنظیم روابط مالی با بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: تمامی اضافه برداشت بانک مسکن بابت مسکن مهر از بانک مرکزی هم‌اکنون شفاف شده و تبدیل به یک خط اعتباری 20‌ساله شد که باید اقساط آن را به‌طور منظم پرداخت کنیم. وی با بیان اینکه دیگر هیچ تصمیمی برای برداشت پول پرفشار از بانک مرکزی برای تزریق به مسکن مهر نداریم گفت: براین اساس از محل بازیافت اقساط وصولی مسکن مهر دوباره منابع را به آن تزریق خواهیم کرد.

بت‌شکن ادامه داد: در سال جاری به حدود 700‌هزار واحد مسکن مهر منابع پرداخت کرده و به‌طور فروش اقساط واگذار می‌شود. وی همچنین به عملکرد یک‌سال گذشته بانک مسکن در زمینه مسکن مهر اشاره کرد و گفت: در طول این مدت 31‌هزار‌میلیارد ریال تسهیلات پرداختی بابت 385‌هزار واحد فروش اقساطی داشته که دفترچه قسط آنها صادر شده است.


اثر هدفمندی بر افزایش فروش مسکن

وی در ادامه به وضعیت فعلی مسکن و رکود و رونق آن اشاره کرد و گفت: آمارهای بانک مرکزی از حجم معاملات مسکن در تهران نشان می‌دهد که از خرداد سال1392 تعداد واحدهای مسکونی معامله شده از حدود 12‌هزار واحد با متری چهار‌میلیون تومان به 24‌هزار واحد مسکونی در اردیبهشت سال1393 افزایش یافته است.

بت‌شکن ادامه داد: علت این افزایش را می‌توان اجرای فاز دوم هدفمندی‌ یارانه‌ها دانست چرا که موجب شد تا مردم احتمال افزایش بهای تمام‌شده مسکن را در نظر گرفته و نسبت به خرید اقدام کنند که در این حالت فروش واحدهای مسکونی 100‌درصد افزایش یافت.

به گفته مدیرعامل بانک مسکن، در خرداد سال جاری تعداد واحدهای مسکونی معامله‌شده کاهش یافته و به17‌درصد رسید.


کاهش حجم معاملات ماهانه از خرداد 92

بت‌شکن با اشاره به تعداد معاملات انجام‌شده مسکن در سه‌ماهه نخست سال گفت: در سال1392، 32‌هزار معامله با متری حدود 3‌میلیون‌و‌700‌هزار تومان انجام شد که در سال جاری به 48‌هزار مورد با قیمت سه‌میلیون‌و‌800‌هزار تومان رسید که بیانگر رشد 55‌درصدی تعداد مبایعه نامه‌ها و معاملات است. این درحالی است که رشد قیمت حدود 1.5‌درصد بوده است.

وی همچنین به بررسی تغییرات متوسط یک‌متر زیربنای یک واحد مسکونی در تهران اشاره کرد و گفت: در فروردین سال‌1391 متوسط یک‌متر زیربنای واحد مسکونی در تهران دو‌میلیون‌تومان، در خرداد1392، چهار‌میلیون‌تومان و در فروردین1393، 3.5‌میلیون تومان همچنین در خرداد سال جاری به حدود 3‌میلیون‌و‌800‌هزار تومان افزایش یافته است.

سهم 7/12‌درصدی مسکن از تسهیلات

مدیرعامل بانک مسکن همچنین با اشاره به بررسی تسهیلات ارایه‌شده در مسکن گفت: طبق آمار بانک مرکزی در سال‌1392 حدود 274‌هزار‌میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده که سهم کل بخش مسکن حدود 12.7‌درصد بوده است.

این درحالی است که متوسط این متغیر در سال‌های گذشته نزدیک به 25‌درصد بود که بیانگر کاهش قابل‌توجهی است. بت‌شکن ادامه داد: حدود 15.3‌درصد کل اشتغال کشور در بخش مسکن و ساختمان وجود دارد. وی در مورد سهم مسکن از بودجه خانوار نیز یادآور شد: مسکن 30‌درصد کل هزینه‌های یک خانوار را به خود اختصاص می‌دهد و از نظر تاثیرگذاری و شاخص تورم 28.4‌درصد در آن سهیم است.

مشاهده صفحات روزنامه