مراودات تجاری بورس کالا با بورس سنگاپور و سوییس
گروه بورس کالا
اوایل هفته جاری بود که خبر رشد صادرات قیر از بورس کالای ایران به دلیل امیدواریهای صادرکنندگان به حل مشکلات صادرات پس از حصول توافق هستهیی منتشر شد که دیروز نیز مدیرامور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران از طراحی برنامههایی برای صادرات سنگآهن از طریق بورس کالا به مقاصد جدید پس از توافق جامع هستهیی خبر داد.
به گزارش «تعادل»، مدیرامور بینالملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران در این باره گفت: از زمانی که عرضههای صادراتی سنگآهن در رینگ صادراتی بورس کالای ایران آغاز شده است، کشف قیمت این محصول در رقابت خریداران و فروشندگان صورت میگیرد که این موضوع به سود تولیدکنندگان داخلی است.
کیوان جعفری تهرانی در رابطه با از دست رفتن بازارهای هدف و عقبگردهای مداوم در بازارهای صادراتی گفت: با اینکه از زمان ورود سنگآهن به بورس کالا تغییر جهت داده و خوب عمل کردهایم، اما متاسفانه وجود محدودیتهای بینالمللی مانع از پیشرفتهای صادراتی در بازار سنگآهن شده است؛ از طرفی به دلیل آنکه ما هیچوقت به برنامهریزیهای بلندمدت فکر نمیکنیم همیشه از زمان جا میمانیم.
وی افزود: اگر به تفاهم صورت گرفته و توافق نهایی میان ایران و گروه 1+5 امیدوار هستیم، باید از همین حالا بازارهای جهانی را مورد هدف قرار دهیم، چراکه اگر رایزنیها از همین حالا آغاز شود حدود 5 تا 6 ماه پروسه ارتباطات میان صادرکننده با کشور هدف به طول میانجامد، بنابراین بهتر است با همکاری بورس کالای ایران، تدابیری در نظر گرفته شود تا در هر برههیی از زمان برای توسعه صادرات سنگآهن بهموقع و بجا پیش رویم.
سنگاپور و سوییس مقاصد
سنگآهن ایران
وی درخصوص روند صادرات سنگآهن از بورس کالای ایران به بازارهای جهانی گفت: درحال حاضر بهترین مقصد برای آغاز صادرات سنگآهن از طریق بورس کالای ایران در آسیا، بورس سنگاپور است و اگر بعد از برداشته شدن تحریمها به کشورهای اروپایی وصل شویم احتمالا سوییس را برای مراودات تجاری میان بورس کالای ایران و بورس سوییس هدف قرار خواهیم داد. جعفریطهرانی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان همانند قیر به مرجع قیمت سنگآهن در منطقه تبدیل شویم؟ گفت: بحث قیر با توجه به مزیتهایی که در تولید داریم با سنگآهن متفاوت است، طبیعتا در زمینه مرجعیت قیمت سنگآهن کار بسیار دشواری داریم، چرا که ما از لحاظ تولید این محصول در رده دهم جهان قرار داریم و بهطور حتم سه کشور نخست در جدول بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن اجازه این کار را به کشورهای دیگر نمیدهند.
چشمانداز روشن بورس کالا
پس از توافق
به گزارش «تعادل»، کارشناسان معتقدند با توجه به اقدامات بورس کالا در راستای توسعه مبادلات بینالمللی طی سال گذشته، اگر توافق هستهیی میان ایران و گروه 1+5 حاصل شود، میتواند آینده روشنی را برای بورس کالا متصور بود. از مهمترین اقدامات بورس کالا در سال گذشته میتوان به عضویت این بورس در اتحادیه الکترونیکی بینبورسی (IEU) اشاره کرد. بورسهای کالای اوکراین، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان به همراه ایران از اعضای IEU هستند که براساس گزارشها، بورس کالای روسیه نیز بهزودی به عضویت این اتحادیه در میآید. همچنین از بورس کالا خبر میرسد که تاکنون جلسات متعددی میان مدیران بورس کالای ایران و بورسهای عضو اتحادیه الکترونیکی بینبورسی برگزار شده و حتی درخصوص محصولات و نحوه نقل و انتقالات وجوه نیز توافقاتی صورت گرفته است. به این ترتیب اگر تحریمهای بینالمللی در پی توافع جامع هستهیی برداشته شوند، میتوان در انتظار آغاز مبادلات بینبورسی میان ایران و اعضای IEU بود. در این بین اتفاق مثبتی که سال گذشته رخ داد، حمایت دولت از بورس کالای ایران با چند مصوبه بود، بهطوری که با اصرار به اصلاح ساختار اقتصادی از طریق
شفافیت معاملاتی بورس کالا و جلوگیری از رانت و دلالی در بازارهای کالا این امید میرود که دولت بهتدریج تصدیگری خود را در بخشهای مختلف اقتصادی کاهش داده و به سمت اقتصاد آزاد و رقابتی حرکت کند.
نکته مهم دیگری که کارشناسان بر آن تاکید میکنند، همخوانی کارکردهای بورس کالا ازجمله شفافیت، جلوگیری از رانت و فرار مالیاتی، کاهش هزینههای معاملات و ایجاد رقابت میان صنایع با سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، از اینرو دولتمردان میتوانند برنامههای خود در بازار کالای کشور را از طریق این نهاد طراحی و پیگیری کنند تا به تدریج فضای اقتصادی بهبود یابد که این امر در نهایت منجر به رشد رقابت و تولید در کشور میشود.