خصوصیها ناکام از فروش نفت به دنبال سوآپ
گروه انرژی
بخش خصوصی بعد از اینکه نتوانست امتیاز فروش نفت را از وزارت نفت کسب کند؛ حالا به دنبال وارد شدن به حوزه سوآپ نفت خام است. سوآپی که وقتی اسمی از آن به میان میآید ناخودآگاه نام مسعود میرکاظمی وزیر وقت نفت و عضو فعلی کمیسیون انرژی که دستور تاریخی توقف سوآپ را صادر کرد، تداعی میشود. ایران در سالهای گذشته از توقف سوآپ نفتخام ضررهای بسیار زیاد و غیرقابل جبرانی داد. حالا کشورهایی که ایران پیش از این با آنها دراین زمینه همکاری میکردند طبق خبری که پیروز موسوی مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی پیش از این در اختیار «تعادل» قرار داده بود، با روشهای دیگری در حال سوآپ نفت خام هستند. تمام اینها نشان میدهد بخش خصوصی اگر سودای ورود به تجارت سوآپ نفت خام را دارد باید ابتدا بازاریابی قویای در این زمینه انجام دهد. منصور معظمی معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت که پای ثابت جلسات اتاق بازرگانی تهران است روز گذشته خواستار واگذاری کامل سوآپ به بخش خصوصی شد و به طور قطع سوآپ در گذشته به دلیل «شوآپ» خواندن آن اشاره کرد و گفت: با قطع عملیات سوآپ ایران بازار خوبی را از دست داد. پیش از این بخش خصوصی و از جمله
اعضای اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت گاز و پتروشیمی تلاشهای زیادی را برای در اختیار گرفتن فروش نفت خام به خرج دادند اما دولت هیچوقت در این زمینه نظر مساعدی نداشت.
در واقع سود عظیم و کلان و از سوی دیگر استراتژیک بودن فروش نفت خام به نحوی است که میتوان درک کرد واگذاری فروش نفت خام به بخش خصوصی چندان کار سادهیی نخواهد بود. اما سوآپ ماجرایی جدا داشته و بخش خصوصی با ورود به این تجارت نیز اگر قابلیت خوبی از خود به خرج دهد، میتواند هم بازار از دست رفته ایران را احیا کرده و هم سود و منافع خود را تامین کنند. ایران پیش از این نفت خام را از سواحل شمالی خود دریافت کرده و در سواحل جنوبی تحویل میداد. انجام این عملیات به واسطه موقعیت ژئوپلیتیک و جغرافیایی مناسب ایران صورت میگرفت اما در سالهای قطع، کشورها دست به جایگزینی این روش زدند. حال باید دید خصوصیها که توانستهاند در جلسات اتاق بازرگانی معظمی را به سمت واگذاری سوآپ نفت خام به بخش خصوصی ببرند، چه برنامهیی برای احیای آن در سر دارند؟