مبارزهای علیه «فقر» و «تغییرات اقلیمی» در جهان
گروه جهان
با پایان سال2015 مدت زمان دستیابی به نخستین اهداف توسعه هزاره که در سال2000میلادی در سازمان ملل به تصویب رسید نیز به پایان میرسد. از اینرو کشورهای جهان در سازمان ملل یکبار دیگر برنامه بلندپروازانهیی را تصویب کردند که براساس آن تا سال2030 فقر در جهان باید ریشهکن شود و اوضاع دسترسی به آموزش و امکانات بهداشتی نیز بهبود پیدا کند.
به گزارش دویچهوله، دیپلماتها و کارشناسانی از ۱۹۳ کشور جهان پس از یک هفته بحث و بررسی در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، یک برنامه بلندپروازانه ۳۰ صفحهیی را با عنوان «دنیایمان را تغییر دهیم- برنامهیی برای توسعه پایدار تا سال۲۰۳۰» تصویب کردند.
«ماکاریا کامائو» نماینده دایم کنیا در سازمان ملل متحد، که کشورش به همراه ایرلند گفتوگوهای مربوط به تدوین این برنامه را پیش بردند، تصویب برنامه جدید را یک «لحظه واقعا تاریخی» دانست.
تصویب این برنامه بلندپروازانه توسعه جهان قرار است ماه سپتامبر درمجمع عمومی سازمان ملل انجام شود. برنامه جدید دربرگیرنده ۱۷ هدف پایهیی توسعه است. نخستین هدف آن، پایان دادن به فقر در همه اشکال آن و در سرتاسر جهان است.
اهداف توسعه هزاره شامل هشت آرمان است که دستیابی به آنها میتواند به چالشهای اصلی توسعه درجهان پاسخ دهد. نخستین بیانیه اهداف توسعه در ماه سپتامبر سال۲۰۰۰، ازسوی ۱۸۹ کشور پذیرفته شد و ۱۴۷نفر از سران سیاسی آن را امضا کردند. این هشت آرمان به ۲۱ هدف که با ۶۰ شاخص قابل سنجش بودند، تجزیه میشد. این آرمانها به ترتیب عبارت بودند از: «از بین بردن فقر شدید و گرسنگی، دست یافتن به آموزش ابتدایی همگانی، گسترش و ترویج برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان، کمکردن مرگ کودکان، بهبود سلامت مادران، مبارزه با ایدز، مالاریا و دیگر بیماریها، تضمین پایداری محیطزیست، گسترش مشارکت جهانی برای توسعه».
درحال حاضر یک میلیارد انسان در جهان با درآمدی کمتر از یکدلار و ۲۵سنت زندگی میکنند. اکثر این مردم فقرزده در آفریقا و آسیا بهسر میبرند. علاوه براین، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و آموزش باید بهبود یابد و برابری حقوقی میان زنان و مردان ترویج شود. این برنامه خواستار ثبات در روشهای تولید و مصرف و مبلغ صلح و جامعه باز برای همه است.
اجرای اهداف 17گانه برنامه «دنیایمان را تغییر دهیم- برنامهیی برای توسعه پایدار تا سال۲۰۳۰»، از اول ژانویه ۲۰۱۶میلادی آغاز میشود. عملیساختن آن برای کشورهای جهان داوطلبانه است و هرکشوری خود تصمیم میگیرد که با چه مکانیسمی به اهداف تعیینشده خواهد رسید. با اینحال اجرای برنامه باید بهطور مداوم از طریق شاخصهای ثابت مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.
جهانی همچنان فقیر
به گزارش یورونیوز، ماه پیش سازمان ملل متحد گزارش خود پیرامون تحلیل هشت هدف توسعه که در اعلامیه هزاره در سال2000 ترسیم شده بود را اعلام کرد. براساس این گزارش تعداد افرادی که در فقر شدید زندگی میکنند، از یکمیلیارد و900میلیون نفر در سال1990 به 836نفر کاهش یافته است. با این وجود همچنان 800میلیون نفر در جهان از فقر شدید رنج میبرند.
گزارش سازمان ملل همچنین حاوی آن بود که خاورمیانه شاهد افزایش دوباره فقر پس از سالها پیشرفت است و پیشبینی میشود میزان فقر در خاورمیانه بین سالهای 2011 تا 2015 از 5/1درصد به 6/2درصد افزایش پیدا کند. زنان در سراسر جهان در زمینه دسترسی به شغل، حقوق و تصمیمگیری همچنان با تبعیض روبهرو هستند. تعداد کودکانی که پیش از پنجمین روز تولد خود میمیرند از سال1990 به نصف کاهش یافته است اما همچنان 16هزار کودک هر روز میمیرند و مرگ اکثر آنها قابل پیشگیری است.
مقابله با تغییرات آب و هوایی
ازجمله از اهداف برنامه توسعه پایدار تا سال2030 که بهطور خاصی بر آن تاکید شده لزوم مبارزه دولتها علیه تغییرات آبوهوایی و پیامدهای آن است. این برنامه وجود یک توافق بینالمللی الزامآور در زمینه تغییرات آبوهوایی را با اهمیت دانسته است. از اینرو این برنامه خواستار آن شده که در کنفرانس سازمان ملل درباره تغییرات آبوهوایی که دسامبر آینده در پاریس برگزار خواهد شد «یک قرارداد جامع و بلندپروازانه» به تصویب برسد. در این برنامه گفته شده: «ما میتوانیم نخستین نسلی باشیم که فقر درجهان را ریشهکن میکند و نیز ما آخرین نسلی هستیم که شانس آن را داریم که بتوانیم کره خاکی خود را نجات دهیم.» یکی از مشکلات پیشرو در عملی کردن این برنامه جهانی برای مقابله با فقر، تامین مالی آن است. در یک کنفرانس بینالمللی که اواسط ماه گذشته در آدیسآبابا برگزار شد، شرکتکنندگان اعلام کردند که برای اجرای برنامه توسعه پایدار در ۱۵سال آینده ۵/۲میلیارد دلار پول لازم خواهد بود. به همین خاطر از بخش خصوصی خواسته شده تا تامین سهم بزرگی از این پول را برعهده بگیرد.