کنگره؛ دروازهای برای میلیونر شدن
گروه جهان
بهدنبال رکود اقتصادی بزرگ امریکا که در آن خانوادههای قشر متوسط برای تامین معاش خود با مشکل مواجه شده بودند، همچنان دستکم یک گروه از افراد روزبهروز ثروتمندتر میشوند و این ثروت را برای راهیابی به مجلس نمایندگان یا سنای کنگره هزینه میکنند.
به نوشته روزنامه میامی هرالد و مجله تایمز، از160 نمایندهیی که به پارلمان ایالتی راه یافتند، 114 نماینده در دوره فعالیت خود در پارلمان، ثروت شخصیشان را بیشتر کردهاند.
در این گزارش آمده است، متوسط حقوق پرداختی یک کارگر در مقایسه با سال 2010 میلادی اکنون افزایش یافته است اما با در نظرگرفتن نرخ تورم همچنان پایینتر از دستمزدی است که شهروندان فلوریدا پیش از رکود اقتصادی سال 2007 دریافت میکردند. در آن زمان همچنین امریکاییهای بسیاری شاهد کاهش ارزش ملک شخصی خود بودند، روندی که پس از آغاز روند بهبود اقتصادی نیز دچار تغییر جدی نشده است. اسکات براون، کارشناس اقتصادی، در این باره گفته است: «برای بسیاری از مردم شرایط بهگونهیی است که بهنظر میرسد هر چه تلاش میکنند هیچ تغییر جدی در شرایط آنان ایجاد نمیشود. البته این بخش طبیعی از رکود اقتصادی است... که هیچ چیز به سرعت به حالت گذشته بازنمیگردد.»
بن ویلکاکس، محقق اقتصادی امریکایی نیز میگوید: «شکاف اقتصادی میان مقامهای منتخب و رایدهندگان به آنان امر جدیدی نیست. حتی در زمان رکود اقتصادی شمار قابل توجهی از قانونگذاران امریکایی اقدام به ثروتاندوزی کردند... این ثروتاندوزی همچنان ادامه دارد و تنها در موارد بسیار معدودی به نظر میرسد ارائه خدمات عمومی مانعی در برابر ثروتاندوزی نمایندگان باشد.»
در این گزارش آمده، بهطور متوسط ارزش خالص داراییهای قانونگذاران امریکایی از نخستین سال فعالیت انتخاباتی آنها تا سال 2014 میلادی بیش از دوبرابر شده و درآمدهای آنها بهطور کلی 63درصد افزایش پیدا کرده است. ثروت برخی نمایندگان نیز در سالهای فعالیت آنها افزایش چند میلیون دلاری داشته است. بنا بر این گزارش، هنگامی که اندی گاردینر نخستینبار سال 2000 میلادی به کنگره امریکا راه یافت برای فعالیتاش در اتاق بازرگانی سنا سالانه 50 هزار دلار درآمد داشت. وی تا سال 2007 میلادی که برای تصدی ریاست سنا آماده میشد درآمدش از محل فعالیت در مجلس نمایندگان و اتاق بازرگانی سنا دوبرابر شده بود. تا اینکه سال گذشته گزارشی درباره ثروت گاردینر منتشر شد که نشان میداد وی بیش از 297هزار دلار ثروت دارد و بخش اعظم این ثروت را هنگام تصدی معاونت بخش امور خارجی و روابطعمومی مرکز خصوصی Orlando Health جمعآوری کرده است. پس از گذشته 14سال که سالهای رکود اقتصادی امریکا را نیز شامل میشود ثروت وی اکنونی 4برابر شده و هر سال تقریبا 6برابر بیشتر درآمدزایی دارد.
بهنوشته میامی هرالد، گاردینر تنها نمایندهیی نیست که اقدام به ثروتاندوزی کرده است بلکه 13 نماینده دیگر نیز پس از راهیابی به مجلس نمایندگان یا سنا میلیونر شدند. سناتور دان گائتز، نمایندهیی بود که ثروتش در طول 8سال فعالیت از 24میلیون دلار به حدود 27میلیون دلار رسیده است. دانا یانگ، رهبر جمهوریخواهان مجلس نمایندگان، نیز هنگام فعالیت در مجلس نمایندگان بهطور عمده به سبب سرمایهگذاریهای مشترک به ارزش حدود 3میلیون دلار میلیونر شد و سناتور آرتنینا جوینر، رهبر دموکراتها، هنگامی که سال 2000 میلادی به مجلس نمایندگان راه یافت ثروتمند نبود و اکنون میلیونها دلار ثروت دارد. یانگ و جوینر هر دو از اظهارنظر در این زمینه خودداری کردهاند. نمایندگان کنگره امریکا درآمدزایی قابل توجهی از محل فعالیتهای خارج از کنگره دارند و فعالیتهای آنها در بخش سرمایهگذاری نتیجه حضور پاره وقت آنها در کنگره است.
گفته شده، انتظار میرود نمایندگان کنگره امریکا در سال تنها3 تا 4ماه در کنگره حضور موثر داشته باشند و نزدیک به 30هزار دلار از محل فعالیت خود در کنگره درآمد کسب کنند که بخش اعظم این درآمد را صرف سرمایهگذاری در زمینههای دیگر میکنند.
تلاش برای حمایت از طبقه متوسط
میامی هرالد در شرایطی از ثروتمندتر شدن نمایندگان امریکا خبر داده که دولت باراک اوباما در تلاش است تا وضع قوانین جدید از طبقه متوسط حمایت و نابرابریهای اجتماعی در ایالات متحده را کاهش دهد. اوباما پیشتر نیز با هدف کمک به طبقه متوسط، تدابیر تازهیی را برای افزایش مالیات ثروتمندان و بانکها اعلام کرده بود. براساس طرح اوباما، برآورد میشود که دولت فدرال ظرف10سال آینده 320میلیارد دلار درآمد کسب کند؛ درآمدی که وی میخواهد صرف کمک به طبقه متوسط شود. یک روزنامه سوئیسی در تحلیلی با اشاره به گسترش فقر، نابرابری و ناامنیهای اجتماعی در امریکا تصریح کرده بود که نظام سرمایهداری امریکا نیازبه بازنگری و تغییر دارد. تاگس انسایگر نوشته است: «عدالت اجتماعی، درآمد کافی (برای شهروندان) و شانس صعود و پیشرفت؛ همه این امکانات در امریکایی که زمانی کشوری با امکانات نامحدود بود محدود شده و کسی که در سوئیس، آلمان، فرانسه و ایتالیا فقیر متولد میشود نسبت به امریکا شانس بهتری برای پیشرفت دارد.»
نویسنده در ادامه به اعتراضات اخیر کارکنان برخی از بخشها در امریکا در شهرهای مختلف این کشور برای بهبود دستمزدها و شرایط کاری خود اشاره کرده و نوشته است: «با وجود اینکه در راس هرم داراییها و ثروت امریکا دلار قدرتمند میچرخد و در عرض یکسال درآمدهای هنگفتی عاید این کشور میشود اما شرایط فقرا و طبقه متوسط این جامعه همچنان رو به وخامت است. ناامنیهای اجتماعی افزایش پیدا کرده و به نسخه سرمایهداری امریکایی دیگر عمل نمیشود.»