سایه «کرشنریسم» بر سر انتخابات آرژانتین
گروه جهان
آرژانتینیها با همراهی سایهیی از بحرانهای اقتصادی و سیاسی پس از 4 سال بار دیگر پای صندوقهای رای میروند تا رییسجمهور آیندهشان را انتخاب کنند. به نظر میرسد نامزد پیشتاز این انتخابات «دنیل سیولی» فرماندار بوینوس آیرس باشد که از نظر سیاسی منِشی نزدیک به سیاستهای کرشنرها در آرژانتین دارد. از سال 2003 «نستور کرشنر» قدرت را در آرژانتین به دست گرفت و چند سال بعد یعنی در سال 2007 آن را به همسرش «کریستینا فرناندز کرشنر» واگذار کرد. درحال حاضر«کرشنریسم» عنوان شیوهیی از حکومتداری در آرژانتین است که اشاره به عقیدهیی پوپولیستی حول محور حمایت از تولیدات داخلی، رفاه اجتماعی و دفاع از طبق کارگر دارد.
به گزارش رویترز، کشور آرژانتین دوباره به نقطه جوش سالهای قبلش نزدیک شده است. بسیاری معتقدند که آرژانتین به تغییر نیاز دارد با این حال محبوبیت کریستینا فرناندز همچنان بالاست. «دنیل سیولی» نامزد 58 ساله ریاستجمهوری این شانس را داشته تا از حمایت کریستینا برخوردار شود. از این رو در تبلیغات پیش از انتخابات به صراحت اعلام کرد که «کرشنریسم» را ادامه خواهد داد. تلاش برای جذب سرمایهگذاری بیشتر و ایجاد تغییرات برای افزایش بهرهوری از دیگر برنامههای سیولی است که در صورت انتخاب شدن اجرا خواهد کرد.
رقیب سیولی در این انتخابات «ماریسیو ماسری» شهردار بوینوسآیرس است که منتقد سرسخت کرشنریسم در تمامی تبلیغات انتخاباتی خود بود. او در جمع هواداران خود گفت که اقتصاد آرژانتین طی چهار سال گذشته وضعیت خوبی نداشته و مردم خواهان آن هستند که اقتصاد کشور در مسیر صحیحی قرار گیرد. نامزد دیگر این انتخابات سرجیو ماسا، متحد سابق کرشنرهاست که دو سال پیش حزب مخالفی را موسوم به حزب «نوسازی» ایجاد کرد.
براساس قوانین انتخاباتی آرژانتین، یک کاندیدا برای پیروزی کامل و قاطعانه در دور اول انتخابات باید بیش از 45درصد از آرا یا 40درصد آرا با تفاوت 10درصد بیشتر از مقام دوم را به دست آورد. طبق آخرین نظرسنجیهای صورت گرفته میزان حمایت سیولی 40درصد، ماسری 30درصد و ماسا 20درصد است. در صورتی که آرای ریخته شده به صندوق تعداد لازم را نداشته باشد انتخابات ریاستجمهوری آرژانتین برای نخستین بار به دور دوم کشیده خواهد شد. دور دوم این انتخابات در تاریخ 22 نوامبر برگزار میشود.
میراث شوم کرشنریسم
اقتصاد آرژانتین درحال حاضر با تورم 25درصدی مواجه است و ذخیره ارزی آن هم رو به کاهش است. با این حال سیولی تاکید کرد حاضر نیست راهی که تاکنون طی شده را رها کرده و مسیری دیگر از نو پیماید. مردم خواهان کاهش بودجه نیستند.
به گزارش بیبیسی در کشوری که شکاف طبقاتی زیاد است، بسیاری از کارگران و قشر فقیر معتقدند دولت کریستینا به بهبود وضع آنها کمک کرده است. البته برنامههای رفاه اجتماعی دولت کریستینا پرهزینه بوده زیرا مجبور شده است با پرداخت رایانه قیمتها را پایین نگه دارد و این به اقتصاد کل کشور فشار زیادی وارد کرده است.
او همچنین با وضع مالیاتهای سنگین، بخش پرقدرت کشاورزی را با خود دشمن کرده است. کارشناسان معتقدند سیاستهای پوپولیستی کریستینا ضربات سنگینی به اقتصاد زده است. «مارتین ردرادو» رییس سابق بانک مرکزی آرژانتین گفت: «خزانه کشور برای رییسجمهور بعدی خالی خواهد بود. وقتی من از بانک مرکزی رفتم 50 میلیارد دلار در بانک مرکزی بود اما اکنون ذخیره ارزی کشور به یک 1/0 کاهش یافته است.»در شرایط حاضر آرژانتین نمیتواند برای بیرون آمدن از بحران فعلی روی سرمایهگذاری خارجی حساب باز کند چراکه قبل از آن باید برنامه منسجمی جهت کنار آمدن با طلبکاران و بیرون رفتن از بحران بدهیها طراحی و اجرا کند. از سوی دیگر با توجه به محبوبیت پایدار کریستینا فرناندز در صورتی که رییسجمهور جدید بلافاصله از سیاست پوپولیستی او روی برگرداند و بخواهد با سرعت شرایط را تغییر دهد ممکن است با بحرانی غیرقابل پیشبینی در جامعه آرژانتین مواجه شود.
آخرین انتخابات ریاستجمهوری در آرژانتین در 23 اکتبر2011میلادی برگزار شد. نستور کریشنر در سال 2003میلادی پس از بحران اقتصادی که منجر به آشوبهای مرگبار در خیابانها و قصور در پرداخت بدهیها شده بود به عنوان رییسجمهور آرژانتین انتخاب شد. وی در سال 2007میلادی قدرت را به کریستینا کرشنر همسرش واگذار کرد. انتظار میرفت آنها ریاستجمهوری را دوره به دوره به یکدیگر واگذار کنند اما نستور در سال 2010میلادی بر اثر حمله قلبی جان باخت. کریستینا کرشنر از دسامبر 2007 میلادی تاکنون به عنوان رییسجمهوری آرژانتین بر سرکار است. وی دو دوره پیاپی به این سمت برگزیده شد.