رکود معاملات فولاد در نیمه نخست امسال

۱۳۹۳/۰۷/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۱۴۶

صنعت فولاد کشور در 6 ماهه نخست سال 93 با تشدید رکود معاملات و کاهش روز‌به‌روز قیمت محصولات فولادی با وجود افزایش هزینه‌های تولید در سال جاری روبه‌رو بود به‌طوری که به گفته فعالان صنعت فولاد عمق رکود در فضای معاملات فولاد در این دوره به حدی رسید که چاره‌یی به جز افت مداوم قیمت‌ها برای محصولات نهایی و میانی فولاد باقی نماند.

به گزارش ماین نیوز، رسول خلیفه‌سلطان، دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران در این باره معتقد است: اتفاقات رخ داده در نیمه اول سال جاری در صنعت فولاد را می‌توان از یک منظر مثبت و از یک منظر منفی ارزیابی کرد.

اقدامات دولت در جهت آزادسازی صادرات محصولات فولادی تا پایان سال 93، اختصاص ارز مبادلاتی برای واردات مواد اولیه مانند قراضه و گندله و عدم اختصاص این ارز برای محصولات نهایی فولادی از رویدادهای مهم و مثبتی بود که تولیدکنندگان فولاد کشور را به آینده امیدوار ساخت.

وی افزود: ازسوی دیگر تداوم رکود در بازار فولاد و حتی شدیدتر شدن آن به‌خصوص در بخش‌های ذوب و نورد همچنین عدم پرداخت یارانه تولید، جنبه منفی 6 ماه گذشته صنعت فولاد را نمایان می‌سازد که به‌دلیل اهمیت بالا، بسیاری از اقدامات مثبت انجام شده را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران تصریح کرد: رکود ساخت‌وسازهای مسکونی در کنار کاهش پروژه‌های عمرانی دولت، تقاضا برای مقاطع طویل فولادی را کاهش داده و مازاد عرضه این محصولات را در این بخش رقم زده است.

از آنجا که در بخش نورد، حدود 93درصد قیمت فروش محصولات به خرید شمش اختصاص می‌یابد، این بخش نیازمند حجم بالایی از سرمایه در گردش است و رکود معاملات به نوردکاران آسیب زیادی وارد ساخته که این مساله به بخش‌های دیگر ازجمله ذوب نیز سرایت کرده است. به گفته خلیفه‌سلطان، یارانه تولید نیز با وجود وعده دولت هنوز پرداخت نشده و این درحالی است که تولیدکنندگان متحمل افزایش هزینه‌های ناشی از اجرای فاز دوم هدفمندی شده‌اند.

وی آزادسازی صادرات فولاد تا پایان سال جاری را یکی از مهم‌ترین‌ اتفاقات نیمه اول امسال برشمرد و افزود: تدبیر وزیر صنعت، معدن و تجارت و سایر مسوولان ذی‌ربط در تمدید مهلت آزادی صادرات فولاد گامی مهم برای مقابله با رکود حال حاضر بازار داخلی فولاد کشور بود.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد تصریح کرد: انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز باتوجه به اتمام مهلت آزادی صادرات محصولات فولادی در خردادماه، از ماه‌های آغازین سال 93 پیگیری‌های متعددی در این زمینه انجام داد که خوشبختانه با موافقت مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت این امر منتج به نتیجه شد و زمینه فعالیت تولیدکنندگان و فعالان بازار فولاد در امر صادرات و کسب بازارهای صادراتی فراهم شد. وی اختصاص ارز مبادلاتی به قراضه و گندله به جای شمش و محصولات فولادی را نیز از جمله اتفاقات مثبت نیمه نخست امسال برشمرد و اظهار کرد: با توجه به رشد تولید فولاد خام و محصولات فولادی در چند سال اخیر و تناسب آن با تقاضای داخلی و همچنین کمبود قراضه و گندله در کشور، انجمن تولیدکنندگان فولاد پیشنهاد اختصاص ارز مبادلاتی به مواد اولیه از جمله قراضه و گندله به جای شمش و محصولات فولادی (به استثنای محصولات فولادی که عرضه و تقاضای داخلی آن متناسب نیست) را به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه داد که با موافقت وزارتخانه مذکور، این مساله مورد تصویب قرار گرفت و اجرایی شد که البته هنوز درخصوص ورق‌های فولادی مشکلات اجرایی وجود دارد که با تعامل بین این انجمن و وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال رفع آنها هستیم.

در شرایط رکودی فعلی و به جهت حمایت از تولید ملی با تصویب هیات محترم وزیران اعتبار کارت‌های بازرگانی برای واحدهای تولیدی به پنج سال افزایش یافت که این مصوبه یکی از رویدادهای امیدبخش نیمه اول سال 93 بود، اما متاسفانه در اجرای آن ابهاماتی به‌وجود آمده که باید با ورود دولت به موضوع و شفاف‌سازی آن مرتفع شود. به گفته وی البته در صنعت فولاد به‌دلیل گردش مالی بالا، رقم یک در هزار فروش بسیار زیاد است و تولیدکنندگان فولاد نسبت به این موضوع اعتراضات جدی دارند.

وی تعیین نسبت‌های قیمتی زنجیره فولاد را از دیگر اتفاقات نیمه نخست امسال برای صنعت فولاد دانست و تصریح کرد: باتوجه به عدم توازن ظرفیت و سودآوری در حلقه‌های مختلف زنجیره فولاد و مشکلات متعدد ناشی از آن، با پیشنهاد این انجمن و پیگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت‌های قیمتی کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی بر مبنای قیمت شمش فولاد خوزستان تعیین و ابلاغ شد هر چند در برخی موارد، این مصوبه به‌طور کامل اجرایی نشده است. به گفته وی، رشد اقتصادی کشور هنوز در صنعت فولاد ملموس نشده که لازم است دولت برای به عینیت رسیدن آن در نیمه دوم سال جاری تلاش و برنامه‌ریزی کند. انجمن تولیدکنندگان فولاد هم در این راستا به کمک دولت آمده و ضمن استقبال از لایحه خروج از رکود دولت، بسته خروج صنعت فولاد از رکود را پیشنهاد داده است.

مشاهده صفحات روزنامه