دامن‌گیری ریسک سیاسی از بورس

۱۳۹۵/۰۸/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۴۶۷۴

گروه بورس علی رمضانیان

تنور انتخابات امریکا به داغ‌ترین روزهای خود رسیده و رو به پایان است. اگرچه بورس‌بازان در سراسر جهان در کنار دیگر تحولات اقتصادی، نیم‌نگاهی نیز به انتخابات امریکا داشتند اما در برهه کنونی این موضوع برای فضای کسب و کار ایران، حساسیت بیشتری پیدا کرده است، چراکه سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا، آینده برجام و اجرا به تعهدات آن را در هاله‌یی از ابهام قرار داده است. با این حال به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی پیامد اصلی انتخابات امریکا اگر با افزایش تلاطم‌های روانی همراه باشد، اثرات کوتاه‌مدت و میان‌مدت این موضوع دامان بازار سرمایه را خواهد گرفت.

به گزارش «تعادل»، فعالان بازار سرمایه نیز به تبع دیگر فعالان اقتصادی کشور، در روزهای اخیر نگران آینده برجام بوده و در دادوستدهای خود ریسک سیاسی را مدنظر قرار داده‌اند، به همین روی طی دادوستدهای هفته جاری نماگرهای بازار روندی منفی به خود گرفته و سطوح حمایتی خود را از دست داده‌اند. براساس این گزارش، انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا که فردا (سه‌شنبه) برگزار می‌شود و تا مدتی پس از آن نیز تحلیل‌ها و تفسیر‌های مختلف گروه‌ها و جناح‌های سیاسی کشور را به همراه خواهد داشت، نتایج و پیامدهای گوناگونی را برای کشور رقم خواهد زد، بنابراین در کوتاه‌مدت و تا مشخص شدن برنامه‌های سیاست‌های رییس‌جمهوری آینده این کشور، تاثیر هیجانی انتخابات امریکا بر بازارها از جمله بازار سرمایه ایران پایدار باقی می‌ماند.


آرامش اقتصادی؛ نیاز اصلی اقتصاد

در همین راستا، کمیلی طیبی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، حفظ امنیت و آرامش کنونی فضای اقتصادی و سیاسی کشور را برجسته‌ترین نیازهای کنونی کشور قلمداد می‌کند. طیبی در این باره افزود: «یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تعیین‌کننده بهبود فضای کسب‌وکار، وجود آرامش و امنیت اقتصادی و سیاسی در بازارهای کشور است. به عبارت دیگر، ثباتی که در بخش‌های متعدد اقتصاد هر کشوری مانند بازار ارز، بازار خدمات و کالاها، بازار طلا و سکه و حتی بازار سرمایه وجود داشته باشد، به‌طور طبیعی عملکردهای محیط کسب‌وکار هر کشور را برای توسعه و پیشرفت بیشتر هموار می‌کند. از سوی دیگر بی‌ثباتی و نابسامانی‌های اقتصادی و سیاسی هم در کوتاه‌مدت و هم در میان‌مدت، محیط کسب‌وکار داخلی را با چالش‌های اساسی روبه‌رو می‌کند و سد محکمی در برابر دستیابی به چشم‌اندازهای تعیین شده خواهد بود. بنابراین توسعه اقتصادی تنها در محیط‌های آرام و به دور از تنش‌های سیاسی و دیپلماتیک قابلیت رشد و پیشرفت دارد.» این کارشناس اقتصادی در ادامه با اشاره به انتخابات امریکا و آثاری که در آینده وضعیت کشور خواهد داشت، گفت: «بحث‌های انتخاباتی امریکا از جمله مواردی بوده که می‌تواند فضای روانی اقتصادی کشور را با تغییرات اساسی روبه‌رو کند. همان‌طور که مواضع انتخاباتی آقای ترامپ نشان می‌دهد، انتظار افزایش نابسامانی‌های روانی در صورت روی کار آمدن وی بیشتر از کاندیدای دیگر است. این موضوع می‌تواند جو ناامنی و بی‌ثباتی در فضای اقتصادی ایران را تشدید کرده و از سوی دیگر نگرانی فعالان اقتصادی نسبت به آینده را نیز تشدید کند. این در حالی است که بسیاری از بازارهای داخلی و بخش‌های اقتصادی کشور از فضای دیپلماتیک و سیاست‌های احتمالی هر یک از کاندیداهای پیروز انتخابات اثرپذیر است.»

طیبی در ادامه توضیح داد: «زمانی‌که در کشور جو روانی نامساعدی شکل بگیرد به‌طور طبیعی بر مشکلات کنونی اقتصاد نیز افزوده خواهد شد و کشور را درگیر چالش‌های انرژی‌بری قرار خواهد داد. یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که از تلاطم‌های روانی در اقتصاد ایران پیش‌بینی می‌شود، تقویت فعالیت‌های واسطه‌گری و احتکار است چراکه احتمال می‌رود با افزایش‌ تنش‌های سیاسی ایران و امریکا، برخی بازارها با مشکلات بیشتری روبه‌ر‌و باشند. این در حالی است که یکی از مواردی که می‌تواند محیط کسب‌و‌‌کار داخلی را تضعیف کند، افزایش تورم روانی در بازارهای متعدد بوده که حالت ظهور یافته مشکلاتی از قبیل احتکار و فعالیت‌‌های واسطه‌گرایانه است.» طیبی دامنه مشکلات ناشی از ناامنی‌های روانی بازار را تنها به موارد گفته شده خلاصه نمی‌کند و در ادامه سخنان خود، مشکلات احتمالی را فراتر از حد انتظار پیش‌بینی می‌کند. یکی از مهم‌ترین این مشکلات، رکود دامن‌گیر اقتصاد کشور است که هم‌اکنون بیش از 4سال همچنان به‌طور کامل درمان نشده است. طیبی در این باره معتقد است: «مشکل دیگری که ممکن است در آینده از جو بی‌ثباتی ایجاد شده تعمق یابد و کشور را بیشتر در گرداب خود فرو برد، تداوم رکود اقتصادی است. به‌طوری‌که یکی از عوامل کمک‌کننده در خروج از رکود افزایش تقاضا در شرایط کنونی بوده که بخشی‌ از این هدف می‌تواند از طریق افزایش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی تامین شود. به این معنا که با افزایش سرمایه‌گذاری‌ها، تقاضا برای مواد اولیه و حتی ماشین‌آلات افزایش می‌یابد و از این طریق با گردش پولی که در دیگر حوزه‌های اقتصادی کشور به وجود می‌آید، خود به خود افزایش تقاضا برای دیگر بخش‌های داخلی را تشدید می‌کند و عاملی است که موجب می‌شود حوزه‌های متعدد اقتصادی، با افزایش تقاضا و فروش همراه باشند. حال اگر شرایط کنونی به‌گونه‌یی تغییر یابد که این امنیت روانی و ثبات سیاسی و اقتصادی را برهم بزند، به‌طور قطع سرمایه‌گذاری در دیگر بخش‌ها نیز با کم‌استقبالی فعالان اقتصادی روبه‌رو‌ خواهد شد و این موضوع رکود فعلی اقتصاد کشور را دامن خواهد زد که این مشکل در کوتاه‌مدت و بلندمدت اثرات خود را به خوبی نشان خواهد داد. بنابراین می‌توان گفت که هر کاندیدایی که آرامش و ثبات سیاسی و اقتصادی کشور را متلاطم کند، برخی مشکلات فعلی کشور عمیق‌تر خواهد شد.»


تاثیر‌پذیری سریع کامودیتی‌ها از تحولات

از سویی دیگر، بازار سرمایه از جمله حوزه‌های اقتصادی کشور بوده که سریع‌تر از همه بخش‌های دیگر، از پایان انتخابات تاثیر می‌پذیرد. این موضوع در روند بازار سهام در روزهای گذشته به خوبی قابل مشاهده است. در همین ارتباط احسان رضاپور کارشناس بازار سرمایه، درباره چرایی نوسانات شدید شاخص بورس در روزهای اخیر، معتقد است که افت و خیزهای شاخص بورس در روزهای اخیر، ناشی از فضای هیجانی موجود در بازار است که تحت‌تاثیر انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا و اخبار سیاسی و اقتصادی موثر داخل کشور است.

عضو هیات‌مدیره شرکت مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه درباره تاثیر انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا بر بازار بورس ایران، افزود: «بورس ایران یک بازار کالامحور (مواد پایه و فلزات اساسی) است، بنابراین هرگونه تغییر در قیمت این محصولات در بازارهای جهانی، به سرعت به بورس تهران منتقل می‌شود.»

رضاپور با بیان اینکه انتخاب هر یک از نامزدهای ریاست‌جمهوری امریکا، تاثیر مستقیم بر نرخ برابری دلار بر سایر ارزهای بین‌المللی خواهد داشت، افزود: «تغییر برابری ارزهای بین‌المللی نیز بازار کالا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، بنابراین نتایج انتخابات امریکا می‌تواند نوسانات شدید مقطعی و تاثیر کوتاه‌مدت بر بازار داشته باشد. این انتخابات از دو نگرش مختلف تاثیرگذار خواهد بود؛ روی کار آمدن دموکرات‌ها به‌دلیل رویکرد تعامل‌جویانه، می‌تواند خوشبینی اهالی بازار سرمایه به حل و فصل بیشتر چالش‌ها و درنتیجه گشایش‌های بیشتر اقتصادی و تعامل صنعت و شرکت‌ها با صاحبان تکنولوژی و امنیت بیشتر سرمایه‌گذاری در بازار با چشم‌انداز بهتر، تعبیر و تفسیر شود.» وی افزود: «از سوی دیگر، روی کار آمدن جمهوری‌خواهان، تضعیف نسبی شاخص دلار و رشد قیمت کالاها را در پی خواهد داشت که سبب رشد نرخ فروش محصولات شرکت‌ها می‌شود. هرچند ممکن است سیاست‌گذاری کلی در کشور ما تفاوت جدی نداشته باشد و تابع ضوابط و شرایط از پیش تعیین شده خاص خواهد بود.» رضاپور با بیان اینکه فضای کنونی بازار سرمایه، بسیار هیجانی است، توضیح داد: «در چنین شرایطی به‌خصوص سهامداران تازه‌وارد آماده تاثیر‌پذیری از اخبار هستند و به‌دنبال شایعه و خبری مثبت یا منفی، واکنش‌های مثبت و منفی هیجانی در معاملات از خود نشان می‌دهند.»


انتخاب بین بد و بدتر بورسی‌ها

از سوی دیگر حسین اسدی‌نیا با اشاره به انتخابات پیش روی ریاست‌جمهوری امریکا در گفت‌وگو با مهر اظهار کرد: «در انتخابات امریکا، انتخاب بین بد و بدتر خواهد بود، اما بر اساس تحلیل‌ها، انتخاب هیلاری کلینتون تاثیر به نسبت مثبت‌تری نسبت به ترامپ بر بازارهای مالی دنیا خواهد داشت؛ در این میان بازار سرمایه ایران نیز، طبیعتا انتخاب کلینتون را ترجیح می‌دهد که اگرچه انتخاب بین بد و بدتر است ولی برای بازار بورس تهران انتخاب وی، بهتر خواهد بود.»

به گفته اسدی‌نیا، بعد از برجام، افزایش خوبی در شاخص کل داشتیم اما بعد از گذشت مدتی، این رشد برگشت؛ چراکه اثر روانی داشت، اما گشایش‌های اقتصادی به صورت لحظه‌یی بر بازار بورس اثرگذار نیست و اکنون با یک تاخیر حدود یک‌ساله، روی شاخص تاثیر گذاشته که البته منطقی هم هست و توافق سیاسی، در بازارهای مالی و روابط اقتصادی ترجمه شده است.

مشاهده صفحات روزنامه