«ترزا می» ‌به‌دنبال متحدان تجاری پسابرگزیت

۱۳۹۵/۰۸/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۴۶۸۳

گروه جهان| ‌طلا تسلیمی|

ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا یک‌شنبه به هند سفر کرد تا زمینه‌ را برای یکی از توافقنامه‌های تجاری کلیدی بریتانیا با «شریک راهبردی کلیدی» این کشور در دوران پس از خروج از اتحادیه اروپا آماده‌ کند. با این حال، گفته می‌شود که سیاست‌های ضد مهاجرتی لندن بر فضای تجارتی با دهلی‌نو سایه خواهد انداخت و ممکن است ترزا می ‌در نخستین سفر خود به هند در مقام نخست‌وزیری، با استقبالی که انتظار آن را دارد، مواجه نشود.

به گزارش بلومبرگ، ترزا می ‌به همراه لیام فاکس، وزیر بازرگانی بین‌الملل و گرگ هندز، وزیر بازرگانی، در راس هیاتی متشکل از حدود 30 رهبر تجاری به هند سفر کرده است تا ارتباطات کشورش را با کلان اقتصادی که سریع‌ترین رشد اقتصادی را در جهان دارد، مستحکم کند و موانع موجود بر سر راه شرکت‌های بریتانیایی برای امضای قرارداد با هند را از میان بر دارد.

ترزا می، یک‌شنبه در فرودگاه هیترو گفت: «از اینکه این نخستین سفر من به خارج از اروپاست و از اینکه در این نخستین سفر به هند می‌روم، بسیار خوشحالم. همچنین از اینکه برخی شرکت‌های تجاری همراه من هستند- نه فقط شرکت‌های تجاری بزرگ، بلکه تجارت‌های کوچک و متوسط- بسیار خوشحالم، به این دلیل که برای شرکت‌های بریتانیایی فرصت‌های قابل توجهی در تجارت با هند وجود دارد و ما می‌دانیم که اینجا در بریتانیا، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی از سوی هند صورت گرفته است.» طبق بیانیه منتشر شده از سوی دفتر نخست‌وزیری بریتانیا پیش از سفر ترزا می، این دیدار با امضای توافقنامه‌های تجاری همراه خواهد بود که به موجب آنها هزار و 370 فرصت شغلی در بریتانیا ایجاد می‌شود.

به‌ گفته یک مقام نزدیک به نخست‌وزیر بریتانیا، اگرچه این کشور تا پیش از آغاز روند رسمی خروج از اتحادیه اروپا اجازه شروع مذاکرات دوجانبه با هند را ندارد، اما خانم ترزا می ‌از این سفر برای گفت‌وگو با نارندرا مودی، همتای هندی خود در مورد چشم‌انداز روابط دو کشور پس از برگزیت استفاده خواهد کرد.


بریتانیا از هند شریک تجاری جذاب‌تری می‌سازد

مقامات آگاه نزدیک به دولت بریتانیا اعلام کردند که این کشور از برنامه‌های مودی برای اصلاح قوانین و روندهای مالیاتی حمایت خواهد کرد تا به این ‌ترتیب، هند را به شریک تجاری جذاب‌تری برای خود تبدیل کند. ترزا می‌ همچنین ممکن است از این سفر برای بازگشایی راه شرکت‌های بریتانیایی برای کسب موقعیتی در سرمایه‌گذاری‌ها در هند در زمینه‌های بهداشت و سلامت، مهارت و زیرساخت‌ها استفاده کند. در این حال، لیام فاکس که پس از آغاز روند رسمی برگزیت از طریق اجرای ماده 50 توافقنامه لیسبون، مسوول امضای توافقنامه‌های تجاری بریتانیا با دیگر کشورهای سراسر جهان خواهد بود، از هند به دلیل پیشتازی در تجارت آزاد تقدیر کرد. وی در ماه سپتامبر در یک سخنرانی در شهر منچستر گفت: «در سال 1993، 45درصد از جمعیت هند زیر خط فقر بودند؛ در سال 2011 این آمار به 22 درصد کاهش یافت و اتفاقی نبود که در دوران سرمایه‌گذاری، هند جهانی‌سازی را با آغوش باز پذیرفت و روند آزادسازی اقتصاد خود را آغاز کرد. از خود بپرسید، آیا هیچ ‌رهاکننده‌یی بزرگ‌تر از تجارت آزاد برای فقرا وجود داشته است؟!» هند دومین ارتش بزرگ در جهان را دارد و بزرگ‌ترین واردکننده تجهیزات نظامی محسوب می‌شود. لیام فاکس که پیش‌تر وزیر دفاع بریتانیا بوده است، احتمالا تلاش خواهد کرد تا شرکت‌های تسلیحاتی و هوا فضای بریتانیا سهم بیشتری از این بازار را به خود اختصاص دهند.


سیاست‌های گذشته؛ خطری برای توافقنامه‌ها

درحالی‌که ترزا می‌ با امید بسیار به توافق تجاری پسابرگزیت با هند راهی دهلی نو شده، ممکن است با استقبال زیادی مواجه نشود یا نتواند شرایط را آنگونه که می‌خواهد پیش ببرد. یک سخنگوی وزارت امور خارجه هند در این باره گفت که سیاست اتخاذ شده توسط ترزا می ‌زمانی که در بریتانیا وزیر کشور بود درخصوص محدودسازی حق دانشجویان هندی برای ماندن در بریتانیا پس از فارغ‌التحصیلی، می‌تواند سدی در برابر هرگونه پیشرفت در روابط دو کشور باشد. ترزا می ‌پیش از سفر به دهلی نو ابراز امیدواری کرد که روابط میان دو کشور را از نو آغاز کند. وی گفت: «بریتانیا و هند- قدیمی‌ترین دموکراسی جهان و بزرگ‌ترین دموکراسی جهان- شرکای بالفطره هستند و من بر این باورم که با هم می‌توانیم دستاوردهای بزرگی داشته باشیم- ایجاد اشتغال و مهارت کنیم، فناوری‌های جدیدی را پیش ببریم، شهرهای‌مان را ارتقا دهیم، تروریسم را به زانو در آوریم و با تغییرات آب و هوایی مقابله کنیم.»

با این حال ویکاس سواراپ، سخنگوی دولت هند در گفت‌وگو با آبزرور اعلام کرد که ترزا می‌ در زمان ورود به دهلی‌نو با سوالات دشواری در زمینه مهاجرت و جا‌به‌جایی دانشجویان و کارکنان هندی در بریتانیا مواجه خواهد شد. وی افزود: «دانشجویان و روابط مردمی، ستون‌های مهمی در روابط هند و بریتانیا هستند. در 5 سال گذشته، تعداد دانشجویان هندی که در دانشگاه‌های بریتانیا تحصیل می‌کردند نزدیک به 50 درصد و از 40 هزار نفر به 20 هزار نفر کاهش یافته است. دلیل این اتفاق هم محدودیت‌ها درخصوص شرایط ماندن در بریتانیا پس از فارغ‌التحصیلی است. ما همچنان به مطرح کردن نگرانی‌های‌مان در مورد جابه‌جایی افراد با دولت بریتانیا ادامه خواهیم داد. جابه‌جایی افراد ارتباط نزدیکی با جاری شدن آزادانه پول، کالاها و خدمات دارد.»

ترزا می‌ و نارندرا مودی قرار است بعد از ظهر دوشنبه (امروز) با یکدیگر دیدار و در مورد موضوعاتی ازجمله تجارت، سرمایه‌گذاری، دفاع و امنیت گفت‌وگو کنند. دولت بریتانیا اعلام کرده نخست‌وزیر می‌خواهد موانع موجود بر سر تجارت و سرمایه‌گذاری را از میان بردارد و گفت‌وگوها را به صورت توافقنامه‌یی درآورد که مسیر برنامه‌ریزی برای تجارت دوجانبه پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را هموار کند.

مشاهده صفحات روزنامه