توقف جنگ قیمتی بین بانکها
تغییر ریال به تومان رفرم پولی نیست، رفرم پولی برای اجرا نیازمند بهروزآوری است
گروه بانک وبیمه احسان شمشیری
رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی علت زیانده شدن چند بانک بزرگ و کوچک را رقابت ناسالم و جنگ قیمتی بانکها دانست و گفت: بانک مرکزی در نخستین گام صورتهای مالی بانکها را شفاف کرد و خوشبختانه بانکها در حال فاصله گرفتن از رقابت ناسالم هستند.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تشدید نظارت بانک مرکزی باعث جلوگیری از ادامه جنگ قیمتی در بانکها شد، گفت: انجام رفرم پولی نیازمند مطالعات تخصصی است.
به گزارش «تعادل»، علی دیواندری رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در حاشیه نشست خبری مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و معرفی پژوهشگران برتر نظام بانکی کشور درخصوص پژوهشهای انجام شده درباره بانکها گفت: طرح اصلاح نظام بانکی که هماکنون مطرح است از موضوعاتی بود که در مورد آن از تحقیقات و گزارشهای پژوهشکده استفاده
شد.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی اظهار داشت: پژوهشهایی که در این باره انجام شد حرکت مثبتی در زمینه شفافسازی صورتهای مالی، داراییها و وضعیت بانکها بود. موضوع دیگری که باید با همکاری سایر نهادهای پژوهشی انجام شود بحث شرایط نظام بانکی و پیشنهادهایی که برای بهبود وضعیت بانکها میتوان ارائه کرد است که اخیرا به پژوهشکده ارجاع شده است.
دیواندری ادامه داد: باتوجه به شرایط اقتصادی، برخی بانکها وضعیتی را از گذشته ادامه میدادند که بخش نظارتی بانک مرکزی محکمتر برخورد کرد و از وضعیت نامطلوبی که بانکها به سمت آن میرفتند جلوگیری شد.
وی به جنگ قیمتی در نرخ سود سپردهها و تجهیز گرانقیمت منابع بانکها اشاره کرد و گفت: این وضعیت باعث شده بود تا سودهای شناسایی شده واقعی نباشد و تا حدود زیادی به جنگ قیمتی در بخش سپردهها دامن زده میشد. از این رو اقدامات نظارتی بانک مرکزی باعث شفافسازی عملکرد بانکها شد.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از واقعیتر شدن گزارش بانکها و قرار گرفتن نظام بانکی روی موج اصلاح و بهبود شرایط سخن گفت و افزود: بانکها به سمت فاصله گرفتن از رقابتهای ناسالم در نرخها پیش میروند.
دیواندری افزود: اگر بانک مرکزی نیازهایی در بخشهای حمایتی و از بعد شفافسازی و آموزش در نظام بانکی داشته باشد، پژوهشکده میتواند اقداماتی را در این زمینه داشته باشد.
تغییر ریال رفرم پولی نیست
وی درخصوص تصمیم دولت در تغییر واحد پولی کشور گفت: اتفاقی که افتاده رفرم پولی نیست و قبلا مطالعاتی در زمینه رفرم و حذف صفرها از پول ملی انجام شده بود که جای خود را دارد و اگر زمانی دولت و مجلس تصمیم بگیرند انجام خواهد شد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر، تغییر نام پول کشور اتفاق افتاده که قبلا ریال مطابق ۱۰۰دینار طبق قانون سال ۵۱ بود، حال که قانون قرار است بهروز شود چون دینار از عرف جامعه حذف شده، نمیتوان ریال را دوباره به عنوان واحد پول پیشنهاد کرد؛ بنابراین برای بهروزآوری تومان به جای ریال انتخاب شد که در واقع هر ۱۰ریال معادل یک تومان
است.
دیواندری با اشاره به اینکه این موضوع ارتباطی با حذف صفر از پول ملی ندارد، خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد رفرم پولی اتفاق بیفتد نیازمند تصمیمگیری است ولی در حال حاضر دینار از واحد پولی کشور حذف شده است. درباره رفرم پولی قبلا مطالعاتی در بانک مرکزی صورت گرفته ولی برای اجرا نیازمند بهروزآوری است.
به گفته وی، بانک مرکزی در حال حاضر به دنبال حذف صفرهای پول ملی نیست. درباره تغییر نام پول نیز اگر در مجلس پذیرفته شود چون دیگر نمیتوان اسکناس ریال را در درازمدت مورد استفاده قرار داد، قاعدتا به مرور باید اسکناسهای جدید با تومان چاپ کرد.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تصریح کرد: اسکناسهای قدیمی ریال نیز فعلا حذف نمیشوند چون ۱۰ریال معادل یک تومان است. رفرم موضوعی تخصصی است که باید با هدایت بانک مرکزی انجام شود و البته مجلس نیز بدون همراهی بانک مرکزی در این زمینه اقدام نخواهد کرد.
معرفی پژوهشگران برتر نظام بانکی
رییس پژوهشکده پولی و بانکی همچنین از معرفی پژوهشگران برتر نظام بانکی در روز سهشنبه همزمان با برگزاری همایش هفته پژوهش خبر داد. علی دیواندری افزود: بر همین اساس قرار است در مراسم سال جاری ۳مدیر پژوهشی منتخب نظام بانکی، ۵پژوهشگر منتخب بانک مرکزی، ۴پژوهشگر منتخب نظام بانکی، ۱۲پژوهشگر منتخب بانکها، دو پژوهشگر منتخب پژوهشکده پولی و بانکی و یکعنوان مقاله منتخب حوزه پول و بانک معرفی شوند.