اخبار بورس
افزایش 130 درصدی کدهای خارجی فعال در بورس
تا قبل از اجرایی شدن برجام، تعداد کدهای خارجی فعال تنها ١٩٨ کد بود که اخیرا با افزایش ٢٥١ کد فعال دیگر، این آمار به ٤٤٩ کد فعال رسیده است.
رییس اداره امور بورسها و بازارهای سازمان بورس، از افزایش قابل توجه کدهای خارجی فعال در بازار سرمایه ایران خبر داد. روح الله نجفی به پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه گفت: تا قبل از اجرایی شدن برجام، تعداد کدهای خارجی فعال تنها ١٩٨ کد بود و اخیرا با افزایش ٢٥١ کد فعال دیگر، این آمار به ٤٤٩ کد فعال رسیده است که این رقم افزایشی حدود 130 درصدی را نشان میدهد. وی تعداد کل کدهای خارجی- اعم از فعال و غیرفعال - را هم ٧٣٠ کد اعلام کرد. رییس اداره امور بورسها و بازارهای سازمان بورس، مهمترین اقدام بعد از برجام را طرح کاستودین دانست و گفت: در بحث متولی سهام یا همان امانتداری (کاستودین) عموما بانکهای بزرگ بینالمللی به عنوان امین سهام سهامداران خارجی عمل میکنند و تمام کارها همچون خرید و فروش، تسویه، دریافت سود و افزایش سرمایه توسط این بانکها انجام میشود تا ریسکی متحمل سرمایهگذار خارجی نشود. وی در خصوص سامانه سادنا هم گفت: از طریق این سامانه عموم سرمایهگذاران و فعالان بازار میتوانند به محض اطلاع از وقایع و رویدادهایی که به نوعی ناهنجاری در بازار تلقی میشود (جز موارد مربوط به دعاوی، شکایات و اختلافات حرفهیی که
در کمیته رسیدگی به تخلفات و هیات داوری سازمان مورد بررسی قرار میگیرد) اخبار یا گزارشهای مربوط را ثبت کنند. سامانه سادنا برای دریافت گزارش ناهنجاریهای بازار سرمایه ازجمله دستکاری قیمتها، معاملات مبتنیبر اطلاعات نهانی، افشا یا انتشار اطلاعات مهم قبل از انتشار عمومی، ارائه یا تصدیق اطلاعات خلاف واقع و نادرست، ترک فعل یا قصور در ارائه اطلاعات و عرضه اوراق بهادار یا کالا در بورس بدون مجوز راهاندازی شده است. علاوهبر موارد ذکر شده، عموم سرمایهگذاران میتوانند گزارش عملیات و معاملات مشکوک به پولشویی را هم به سادنا ارسال کنند.
محدودیتهای معاملات آپشن موقتی است
در فاز اول قرار است فقط اختیار خرید اروپایی در بورس، فرابورس و بورس کالا داشته باشیم. البته در بورس و فرابورس در سمت فروش فقط سهامدار عمده و صندوقهای سرمایهگذاری با وثیقه کردن سهامشان قرار میگیرند، اما این محدودیت در بورس کالا وجود ندارد و هر کسی میتواند در سمت فروش قرار بگیرد.
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، هفته آینده معاملات آپشن آغاز میشود. مسلم پیمانی، مشاور سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام این خبر به پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه (سنا) گفت: کاربرد اصلی اوراق اختیار و تفاوت اصلی آن با قرارداد آتی (فیوچرز)، در این است که برخی میتوانند در سمت اختیار و برخی در سمت تعهد قرار بگیرند. یعنی کسانی که میتوانند در سمت اختیار قرار بگیرند از یک طرف ریسک تعهدات ندارند و از طرف دیگر میتوانند از اختیار معامله برای پوشش ریسک خودشان استفاده کنند.
وی با بیان اینکه برآیند جلسات با فعالان بازار و مرور تجربه کشورهای توسعهیافته حاکی از مهم بودن اوراق اختیار معامله بوده، در مورد تاریخچه این اوراق گفت: دستورالعمل اولیه اوراق اختیار سهام 1390 و اختیار معامله در بورس کالا 1392 تصویب شد، اما به دلیل مشکلاتی که از لحاظ بسترهای مقرراتی وجود داشت این موضوع به تعویق افتاد.
پیمانی اظهار داشت: دکتر محمدی بعد از انتخاب، تاکیدات جدی برای راهاندازی اوراق اختیار معامله داشتند به همین دلیل در سازمان جلساتی با حضور تمامی ارکان بازار سرمایه برگزار شد و در نهایت نیازهای مقرراتی این ابزار شناسایی شد.
عضو هیاتمدیره شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (TSETMC) ادامه داد: اصلیترین نیاز مقرراتی این بازار اصلاح دستورالعملهای گذشته بود، بر همین اساس اصلاحات استخراج و در کمیته مرتبط با این بازار تدوین شد که هفته گذشته هم دستورالعمل اختیار معامله سهام در بورس و فرابورس هم دستورالعمل اختیار معامله در بورس کالا مورد تصویب هیاتمدیره سازمان قرار گرفت.
مشاور سازمان بورس با بیان اینکه هر یک از این دستورالعملها یک پیوست محاسباتی حساب ودیعه و مارژین دارند، تصریح کرد: از لحاظ مقرراتی پیگیریها بیشتر از طریق شرکت مدیریت فناوری بورس انجام شد؛ بنابراین بسترهای فنی آن هم در آنجا فراهم شد تا درنهایت برنامهریزی برای رونمایی از آغاز معاملات آپشن در هفته آینده نهایی شد.
پیمانی درباره چگونگی انجام این معاملات با اشاره به چند مرحلهیی بودن آن گفت: در فاز اول قرار است فقط اختیار خرید اروپایی در بورس، فرابورس و بورس کالا داشته باشیم. البته در بورس و فرابورس قرار است در سمت فروش فقط سهامدار عمده و صندوقهای سرمایهگذاری با وثیقه کردن سهامشان قرار بگیرند، اما این محدودیت در بورس کالا وجود ندارد و هر کسی میتواند در سمت فروش قرار بگیرد. رییس سابق اداره نظارت بر بازار سازمان بورس ادامه داد: در بورس و فرابورس قرار است سهام با چند قیمت پایه، چند قیمت اعمال با سررسید کوتاهمدت فعلا 2 ماهه وجود داشته باشد، اما در بورس کالا فقط روی سکه وجود دارد درحالیکه در دستورالعمل فیوچرز سکه هم دیده شده است.
پیمانی اظهار کرد: محدودیتهای نامبرده در معاملات آپشن بورس و فرابورس یعنی اینکه فقط اختیار خرید وجود دارد و اینکه افراد خاصی میتوانند در سمت فروش اختیار خرید سهام قرار بگیرند کاملا موقتی است. لذا وقتی سامانه «حساب ودیعه» تمام شد به راحتی به سمتی میرویم که هم اختیار خرید، هم اختیار فروش بهطور همزمان عملیاتی شود و حتی همه بتوانند در سمت فروش قرار بگیرند. وی با اشاره به اینکه معاملات این بازار جزو ابزارهای نوین معاملاتی است و از مالیات معاف هستند، افزود: بحث کارمزدها از دیگر مباحث توسعهیی این بازار است که برای تسهیل و تسریع توسعه این بازار، کارمزد همه ارکان بورس، فرابورس، بورس کالا، سپردهگذاری، مدیریت فناوری و خود سازمان برابر صفر قرار داده شده تا بتواند به این بازار کمک کند؛ بنابراین فقط کارمزد کارگزاریها دریافت میشود. البته کارمزد کارگزار مثل فیوچرز سهام و سکه است.