شکست سیاستهای دستوری بانک جهانی
موسسه آموزش و پژوهش و مدیریت برنامهریزی روز گذشته میزبان جلسه سخنرانی یکی از مشاوران بانک جهانی بود؛ جلسهیی که با موضوع توانمندسازی و توسعه اقتصادی و محور اصلی آن موفقیت در تصمیمگیریهای مستقل بود. معصومه خندان تنها سخنران این جلسه یکی از مشاوران بانک جهانی و مرکز توسعه جهانی است که درباره 2 تجربه موفقیتآمیز ایران در مسالهیابی و اجرای سیاستهای اقتصادی و اجتماعی بدون دخالت نهادهای بینالمللی سخنرانی کرد. وی این 2 تجربه را سیاستهای کنترل جمعیت دهههای 1980 تا 1990 و اجرای سیاست هدفمندی یارانهها عنوان کرد و گفت: باید قبول کنیم که این 2 سیاست بدون دخالت هر نهاد بینالمللی، هم در مسالهیابی و هم در اجرا بسیار موفق بوده است.
به گفته معصومه خندان، این تجربهها نشان میدهد که کشورهای جهان سوم مانند ایران توانایی حل مسائل خود را دارند. وی در ادامه با مقایسه تجربه ایران در مقایسه با کشورهای چین و هند در اجرای سیاستهای کنترل جمعیت، افزود: سیاستهای هند و چین بر اساس رهنمودهای نهادهای بینالمللی بود و درنهایت به شکست و فاجعه انجامید، اما این در حالی است که ایران توانست با ایجاد اجماع و توجه به بافت فرهنگی و اجتماعی خود این سیاست را به صورت موفقیتآمیزی به نتیجه برساند. به گفته او، هرزمانی که سیاستها جهانی، بدون توجه به شرایط محلی کشورها و به صورت دستوری انجام شده؛ به شکست انجامیده است.
در نظر گرفتن شرایط بافتی و ایجاد اجماع در درون 2ویژگی است که این مشاور بانک جهانی مهمترین الزام سیاستگذاریهای اجتماعی و اقتصادی در ایران قلمداد میکند. وی در ادامه در گفتوگو با خبرنگار تعادل به روشهای جمعآوری دیتا در ایران از سوی بانک جهانی پرداخت و گفت: این روش تاکنون به 2شکل مستقیم و غیرمستقیم انجام میشده است.
وی روشهای غیرمستقیم را در بسیاری از موارد ناقص دانست و حتی فرمولهای این سازمان را که تنها در فاصله 15 روز تمام دیتاها را جمعآوری میکند، غیرقابل استناد است. وی درخصوص اعمال روش مشاهده مستقیم بانک جهانی درباره ایران نیز توضیح داد که ژانویه گروهی از سوی بانک جهانی برای مشاهده میدانی عازم ایران خواهند شد. گزارش کامل این خبر را فردا در «تعادل» بخوانید.