برآورد ۳۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در کشور
رییس سازمان امور مالیاتی کشور از برآورد فرار مالیاتی تا 30 هزار میلیارد تومان در کشور خبر داد.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور در نشست تخصصی روسای ادارات مبارزه با جرایم اقتصادی پلیس آگاهی استانهای سراسر کشور گفت: مبارزه با جرایم مالیاتی، برنامه و اقدام مشترک دستگاه مالیاتی و پلیس آگاهی است.
این نشست تخصصی با حضور معاون اول قوه قضاییه، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور، رییس پلیس آگاهی ناجا و روسای ادارات مبارزه با جرایم اقتصادی پلیس آگاهی استانهای سراسر کشور با محوریت پلیس، امنیت و اقتصاد مقاومتی در محل ستاد فرماندهی ناجا برگزار شد. تقوینژاد در این نشست با بیان اینکه در حال حاضر نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشور حدود 7درصد است که در مقایسه با کشورهای توسعهیافته و پیشرفته رقم پایینی بهشمار میرود، گفت: پیشبینی این نسبت در پایان برنامه ششم توسعه 11درصد است که با اجرای برنامههایی همچون گسترش و منطقیسازی پایههای مالیاتی، مبارزه با فرارهای مالیاتی، شفافسازی اقتصاد و هدفمندسازی معافیتها باید این رقم را محقق کرد.
وی معضل فرار مالیاتی را پدیدهیی رایج در تمام کشورها اعم از توسعهیافته و توسعهنیافته عنوان کرد و گفت: عموما به علت عدم اشراف به میزان درآمد افراد و همچنین سوءاستفاده از خلأهای قانونی، فرار مالیاتی شکل میگیرد که برای مقابله با آن، باید به سمت شفافسازی اقتصاد و تقویت نظام جامع اطلاعات مالیاتی حرکت کنیم.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص آمار فرار مالیاتی در کشور نیز گفت: برآورد ما نشان میدهد بخشی از اقتصاد کشور قانونا معاف از پرداخت مالیات است و بخشی نیز خارج از تور مالیاتی و شناسایی نشده است و برآورد میشود میزان فرار مالیاتی در کشور بین 13هزار میلیارد تومان تا 30هزار میلیارد تومان است. وی پدیده پولشویی را نیز از مصادیق فرار مالیاتی برشمرد و افزود: پدیده پولشویی ماحصل عدم شفافیت اطلاعات اقتصادی و درآمدی افراد است و برای مقابله با آن باید به سمت شفاف شدن اطلاعات اقتصادی حرکت کنیم. وی خاطرنشان کرد: مواد 272 تا 274 قانون مالیاتهای مستقیم به مقوله جرمانگاری پرداخته و بهنوعی کاستیها و ضعفهای مربوط به ضمانت اجرایی قوانین مالیاتی مرتفع شده و براساس ماده 278 این قانون، بنا به درخواست سازمان امور مالیاتی کشور و از سوی قوه قضاییه در هر استان و منطقهیی که لازم باشد دادسرا و دادگاه ویژه مالیاتی برای برخورد با مرتکبان جرایم مالیاتی تشکیل خواهد شد. تقوینژاد در ادامه به پدیده شرکتهای صوری و فاکتور فروشی اشاره کرد و گفت: این پدیده اگرچه در اقتصاد سابقهیی طولانی دارد اما با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و موضوع اعتبار مالیاتی و برگشت مالیات به حلقههای ماقبل، فاکتورفروشی تشدید شده و البته سازمان امور مالیاتی کشور با همکاری پلیس آگاهی بهطور جدی و قاطعانه با این شرکتها برخورد میکند و تاکنون 1500شرکت صوری شناسایی و در لیستسیاه سازمان قرار گرفته است. وی بهترین راهکار مقابله با فرار مالیاتی را اجرای طرح جامع مالیاتی و تقویت پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی با همکاری تمام دستگاههای ذیربط و ذینفعان عنوان کرد و گفت: طرح جامع مالیاتی با هدف افزایش عدالت مالیاتی، افزایش رضایتمندی مودیان، افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای وصول مالیاتی شکل گرفته و البته از مهمترین آثار و پیامدهای اجرای این طرح، شفافسازی اطلاعات اقتصادی کشور است که این مهم، کمک شایان توجهی به نظام مالیاتی برای شناسایی صاحبان درآمد و حجم مبادلات و فعالیتهای آنها خواهد کرد.