مغزهای مصنوعی قابلیت تولید رگهای خونی دارند
نیواطلس دانشمندان کشف کردهاند، مغزهای کوچکی که در آزمایشگاه ساخته میشود، قابلیت ساخت رگهای خونی خود را دارند.
در سال ۲۰۱۵ میلادی محققان دانشگاه براون مدلهایی از مغزهای کوچک را به وسیله چاپ سه بعدی سلولهای عصبی ساختند. این مغزهای کوچک به دانشمندان کمک میکرد تا در تحقیقات خود برای یافتن درمان و داروهای مختلف کمتر روی حیوانات آزمایش کنند. از سوی دیگر نتیجه آزمایش نیز دقیقتر خواهد بود. اکنون محققان نکته جدیدی درباره این مغزهای کوچک کشف کردهاند. آنها متوجه شدهاند سلولهای عصبی میتوانند رگهای خونیشان را نیز پرورش دهند.
مغزهای کوچک که از سلولهای عصبی موشهای آزمایشگاهی ساخته میشوند، هریک عرضی حدود چند میلیمتر دارند. این مغزها قابلیت تفکر ندارند اما اعصاب آن فعال است. این اعصاب شامل چند نوع سلول هستند که به صورت ساختاری سه بعدی در کنار هم قرار میگیرند.
دانشمندان با مطالعه سلولهای عصبی ساخته شده میتوانند تاثیر جراحات یا داروها بر مغز را بررسی کنند. اما این مغزها نیاز به خون دارند و تاکنون به نظر میرسید این مغزهای کوچک نمیتوانند، سیستم عروقی برای تغذیه آنها بسازند.
درهرحال دانشمندان همزمان با کار روی این مدلها، متوجه شدند دوسوم مغزهای کوچک تولید شده دارای بافتهای درهم تنیده غیر عصبی هستند. آنها با مطالعات بیشتر متوجه شدند بافتهای درهم تنیده درواقع رگهای خونی هستند.
با تصویربرداری از رگهای خونی مغز کوچک محققان توانستند، سلولها و پروتئینهایی را بیابند که در رگهای خونی یافت میشوند. البته این سیستم مانند مغز انسان عمیق نیست و فقط یک تا دو هفته عمر میکند.
این کشف به عمیق ترشدن مطالعات درباره سکته، آلزایمر و ضربههای مغزی کمک میکند.