مقررات ایمنی ساختمان در برابر آتش اصلاح شد

۱۳۹۵/۱۲/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۲۱۷۸

محمد شکرچی‌زاده رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد: ویرایش جدید مبحث سوم مقررات ملی ساختمان از تیر ماه سال ۱۳۹۶ قابل استفاده است و مهندسان می‌توانند از آن استفاده کنند.

شکرچی‌زاده گفت: مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مربوط به مقوله محافظت ساختمان‌ها در برابر آتش است. نخستین ویرایش این مبحث در سال ۱۳۸۰ انجام شده که خیلی محدود به مقوله آتش پرداخته و به همین لحاظ ویرایش دوم در ۱۳۹۲ منتشر شده که مقداری دامنه موضوع را گسترش دادند. اما این ویرایش هم نواقص مهمی درخصوص مصالح، نما، سیستم‌های کشف و اعلام حریق داشت که لازم بود، اصلاح شود. بنابراین از سال ۱۳۹۲ تجدیدنظر مبحث ۳ را شروع کردیم که خوشبختانه مراحل تدوین پایان یافته و در سوم اسفند ماه سال جاری ویرایش جدید مبحث سوم مقررات ملی را ابلاغ کردیم.

به گزارش«تعادل» به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی وی افزود: ویرایش جدید مبحث سوم مقررات ملی ساختمان از تیر ماه سال ۱۳۹۶ قابل استفاده است و مهندسان می‌توانند از آن استفاده کنند. تا بهمن ماه سال آینده به طور همزمان می‌شود ویرایش قبلی و ویرایش جدید را استفاده کرد. از پایان بهمن سال آینده نیز فقط ویرایش جدید از نظر قانونی معتبر خواهد بود.

شکرچی‌زاده با اشاره به مسائلی که تجدیدنظر در مبحث ۳ را الزامی کرده بود، گفت: ویرایش قبلی به ضوابط خاصی برای ساختمان‌های بلند نپرداخته بود. همچنین موضوعات مهمی مثل محدودیت‌های ارتفاع و مساحت که باید برای حفاظت ساختمان‌ها در برابر آتش منظور شود، گنجانده نشده بود. بحث راه‌های خروج، مصالح نازک کاری و مصالح نما در ایمنی ساختمان‌ها در برابر آتش بسیار مهم است. به طور مثال چند مورد آتش‌سوزی در ماه‌های اخیر در مشهد داشتیم که از مواد ترکیبی کامپوزیت استفاده شده بود. این مواد به دلیل اینکه از مواد پلیمری غیرمقاوم در برابر آتش است، باعث آتش‌سوزی در بدنه ساختمان شده بود که آتش به سمت بالا و پایین سرایت کرد. نمونه آن برج الوان مشهد بود که خوشبختانه تلفات نداد.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: بعد از حوادث مشهد وزارت راه و شهرسازی بخشنامه‌یی را ابلاغ کرد تا شرکت‌هایی که این مواد را تولید می‌کنند از مرکز تحقیقات گواهی‌نامه فنی بگیرند که بعضی از شرکت‌ها برای این منظور مراجعه کرده‌اند همچنین در ویرایش جدید مبحث سوم این الزامات قید شده است. ازجمله این موارد ضوابط سختگیرانه برای پرواستایلر، سقف، سیستم‌هایی که مبتنی بر EPS هستند، مقاومت در برابر آتش انواع دیوارها و جدا‌کننده‌ها و نیز پوشش‌های ضد حریق برای سازه‌های فلزی ازجمله مواردی است که در مبحث سوم به آن پرداخته شده است. وی با اشاره به حادثه آتش‌سوزی در ساختمان پلاسکو خاطرنشان کرد: اتفاقی که در پلاسکو افتاد، نشان داد اگر سازه‌های فلزی بدون پوشش باشد ظرف یک ساعت ۵۰ درصد مقاومت خود را از دست می‌دهد. این حادثه به این دلیل رخ داد که پوشش‌های ضدحریق روی اسکلت فلزی اجرا نشده بود.

شکرچی‌زاده، ضوابط مربوط به پارکینگ‌ها را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: یکی از مشکلات این است که اگر پارکینگ‌های زیرزمینی دچار آتش‌سوزی شود، دسترسی برای آتش‌نشانان سخت است. بنابراین ضوابطی برای دسترسی به موقعیت پارکینگ از شمال و جنوب لحاظ کرده‌ایم. در این زمینه بر عدم پیشروی بیش از ۶۰ درصد تاکید کرده‌ایم؛ زیرا اگر پیشروی بیش از ۶۰ درصد باشد، سیستم عملیات آتش دچار محدودیت می‌شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مبحث سوم با دستور وزیر راه و شهرسازی ابلاغ شده است، افزود: برای تدوین این مبحث از متخصصان آتش‌نشانی، نظام مهندسی، وزارت کشور، شهرداری، اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و صاحب‌نظران بخش خصوصی استفاده کردیم.

وی تجهیز و افزایش امکانات آزمایشگاه آتش را ضروری دانست و تاکید کرد: ما تنها آزمایشگاه آتش مجهز کشور را در مرکز تحقیقات در اختیار داریم که از امکانات ارزیابی مقاومت مصالح و سیستم‌ها در برابر آتش برخورداریم اما باید امکاناتمان بهبود پیدا کند. بر همین اساس از ریاست محترم جمهوری درخواست کردیم تا امکانات ویژه‌یی در اختیار ما قرار دهند.

شکرچی‌زاده گفت: در روز چهارم بهمن ماه قرارداد همکاری با یک مرکز مهم تحقیقاتی و عملیاتی مقابله با آتش ساختمان در فرانسه منعقد کردیم که قرار شد برای تجهیز ساختمان‌ها از تجارب آنها استفاده کنیم.

مشاهده صفحات روزنامه