اخبار بورس

۱۳۹۶/۰۳/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۱۰۹۰

نقش بازار سرمایه کشور در رشد اقتصادی و اشتغال

مدیریت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران طی گزارشی به بررسی نقش بازار سرمایه کشور در رشد اقتصادی و اشتغال پرداخته است. به گزارش «تعادل» به نقل از سنا، در این گزارش که با تلاش مهدی ذوالفقاری تهیه شده، آمده است: بازار سرمایه به‌عنوان یکی از نهادهای مالی فعال در اقتصادها، نقش برجسته‌یی در تقویت رشد اقتصادی، اشتغال‌زایی، سرمایه‌گذاری و... دارد. اهمیت این بازار در اقتصاد کشورها در قالب تئوری‌های نظری به‌صورت مبسوط منجر به ارائه نظریه‌های علمی شده و تحقیقات تجربی نیز این نظریه‌ها را تایید کرده است.

بررسی وضعیت شاخص‌های اصلی بورس اوراق بهادار تهران طی 5 سال گذشته حاکی از روند رو به رشد ارزش بازاری، حجم و ارزش معاملات و کمک به تامین مالی پروژه‌های اقتصادی در این بازار بوده است. با ‌وجود این براساس گزارش‌ نهادهای بین‌المللی، بازار سرمایه کشور ظرفیت بیشتری برای توسعه و افزایش سهم خود در تامین مالی داخلی دارد. طی دوره پنج‌ساله سهم بازار سرمایه در تامین مالی پروژه‌های سرمایه‌گذاری رشد یافته به‌گونه‌یی که سهم بازار سرمایه در تشکیل سرمایه ثابت کل کشور (سرمایه‌گذاری کل اقتصادی) طی دوره مورد مطالعه از 6‌درصد در سال 1386 با رشد بیش از 3برابری به 20‌درصد در سال 1394 افزایش یافت. با بررسی سهم تولید شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مشاهده می‌شود که سهم تولید مجموع شرکت‌های بورسی حدود 22.9‌درصد از کل تولید ناخالص داخلی بدون احتساب نفت و 21.1‌درصد از کل تولید ناخالص ملی را شامل می‌شود.

با بررسی آمار نیروی شاغل در شرکت‌های‌ پذیرفته ‌شده در بورس اوراق بهادار در دو سال 1393 و 1394 مشاهده می‌شود که طی دو سال اخیر، نیروی شاغل فعال در این شرکت‌ها به ترتیب 568171 و 557428 نفر است که حدود 3‌درصد از جمعیت شاغل کل کشور را تشکیل می‌دهند. همچنین جمعیت شاغل در نهادهای فعال در بازار سرمایه طی سال‌های 1393 و 1394 با رشد 2.5درصدی همراه بود، به‌گونه‌یی که جمعیت شاغل در این حوزه از 7639 نفر در سال 1393 به 8037 نفر در سال 1394 افزایش یافت.

رضایتمندی گندمکاران با ورود به بورس کالا

مدیرعامل شرکت کارگزاری شهید باهنر گفت: با اجرای سیاست قیمت تضمینی گندم در بورس کالا، کشاورزان قادر به دریافت بخش زیادی از وجه حاصل از فروش محصول خود ظرف مدت ۲ روز می‌شوند که این امر باعث رضایت گندمکاران از طرح قیمت تضمینی می‌شود. به گزارش پایگاه خبری بورس کالای ایران، محمود حسینی‌پور ارزیابی خود از مزایای به کار گرفتن سیاست قیمت تضمینی گندم در بورس کالا را بیان کرد و گفت: بورس کالا در به کار گرفتن سیاست قیمت تضمینی برای محصولات ذرت و جو موفق عمل کرده است به‌طوری که کشاورزان در این طرح قادر به دریافت بخش زیادی از وجه حاصل از فروش محصول خود ظرف مدت ۲ روز بوده و هستند که همین امر باعث رضایت گندمکاران از طرح قیمت تضمینی نیز خواهد شد. وی در ادامه بیان کرد: سیاست طرح قیمت تضمینی باعث کاهش فشار مالی بر دولت و جلوگیری از تردد و جابه‌جایی محصولات شده است و خریداران با استفاده از این طرح قادر به تهیه محصول مورد نیاز خود با قیمتی واقعی از طریق بورس کالا خواهند شد.

به گفته حسینی‌پور، موفقیت بورس کالا در طرح قیمت تضمینی ذرت و جو باعث شد تا دولت برای چهار استان قیمت تضمینی گندم را جایگزین خرید تضمینی کند که این امر اقدام بسیار مناسبی از دید اکثر کارشناسان کشاورزی بوده است. وی با تاکید بر اینکه درآمد مناسب و همچنین دریافت وجوه گندم در کوتاه‌ترین زمان ممکن، باعث افزایش انگیزه کشاورزان برای تولید بیشتر محصولات خود می‌شود، افزود: بر اساس پیش‌بینی‌ها در صورتی که طی سال‌های آینده بارندگی به میزان کنونی باشد و نیز برنامه‌های لازم برای اجرایی شدن طرح قیمت تضمینی برای کل استان‌های کشور اتخاذ شود، بی‌تردید ایران جزو صادر‌کنندگان اصلی گندم محسوب خواهد شد.  وی با اشاره به عملکرد بورس کالا در اجرای طرح قیمت تضمینی گفت: عملکرد بورس کالا در طرح قیمت تضمینی به دو صورت سپرده کالایی و نیز اجرای فیزیکی آن موفقیت‌آمیز بوده و در این زمینه تلاش‌های زیادی از سوی نهادهای مربوطه انجام شده است. وی با اشاره به محصولاتی که در بورس کالا از طریق طرح قیمت تضمینی مورد معامله قرار می‌گیرند، گفت: در سال ۱۳۹۴ جو و ذرت از طریق طرح قیمت تضمینی در استان‌های کرمانشاه و خوزستان به‌طور آزمایشی مورد معامله قرار گرفت و در سال ۱۳۹۵ ذرت و جو کلیه استان‌ها از طریق طرح مذکور در بورس کالا معامله شد و امسال نیز شاهد توسعه این طرح به محصولاتی جدید همچون گندم و برنج هستیم.

پاسخ بورس تهران به برخی ابهامات

بورس تهران اعلام کرد: دستکاری شاخص توسط بورس و اوراق بهادار تهران در هیچ جای مقررات و اساسنامه شرکت جزو وظایف بورس نبوده و شائبه‌یی بیش نیست.  

 به گزارش «تعادل» و به نقل از بورس تهران، در پی مطرح شدن دستکاری شاخص توسط بورس و اوراق بهادار تهران توسط برخی رسانه‌ها، حمید روح‌بخش، مدیر روابط عمومی بورس تهران در اطلاعیه‌یی اعلام کرد: کلیه معاملات در بورس بر اساس مقررات مربوطه انجام می‌شود و بورس و اوراق بهادار تهران بر اساس این مقررات در بازار سرمایه بر انجام معاملات نظارت می‌کند. قیمت سهام در بازار بر اساس عرضه و تقاضای کلیه فعالان تعیین می‌شود و شاخص بورس و تغییرات آن متاثر از معاملات فیمابین کلیه سرمایه‌گذاران است.

این معاملات در چارچوب مقررات و دامنه مجاز نوسان قیمت صورت می‌گیرد. لذا دستکاری شاخص توسط بورس و اوراق بهادار تهران که در هیچ جای مقررات و اساسنامه شرکت جزو وظایف بورس نیست و در هیچ جای دنیا هم تغییرات شاخص جزو عملکرد بورس به حساب نمی‌آید، شائبه‌یی بیش نیست.