بررسی شاخصهای ملی محیط کسب و کار در اتاقها
میانگین کل شاخصهای ملی محیط کسب و کار سه اتاق تعاون، بازرگانی و اصناف در پاییز ۱۳۹۵ به میزان 5.86 بوده این درحالی است که بررسیهای آماری نشان میدهد که این میانگین به صورت مجزا در بخش تعاون به میزان 5.81 است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اتاق تعاون ایران، طرح پایش محیط کسب و کار پاییز 95 در پایان این سال با 28 مولفه بررسی و نتایج بین اعداد 1 تا 10 طبقهبندی شد با این توضیح که عدد یک نشاندهنده بهترین شرایط محیط کسب و کار و عدد 10 نشاندهنده نامساعدترین شرایط محیط کسب کار است.
به گزارش واحد آمار و برنامهریزی اتاق تعاون ایران، این نظرسنجی براساس روش توسعه یافته مورد استفاده مرکز پژوهشهای مجلس و با رویکردی پیمایشی با دادههای آماری براساس نظریه عمومی کارآفرینی شین ارائه کرد، آغاز شد و نتایج نظرسنجی آن در بخش تعاون مشخص شد. میانگین کل شاخصهای ملی محیط کسب و کار سه اتاق در پاییز 1395، 5.86 و میانگین شاخص کسب و کار بخش تعاون 5.81 است. به گفته مصطفایی مدیر آمار و برنامهریزی اتاق تعاون ایران، نتایج ارزیابی طرح پایش در پاییز 1395 نشان میدهد از منظر وضعیت مولفه محیط کسب و کار در حوزه تعاون، استانهای زنجان، قم، چهارمحال و بختیاری و کرمانشاه دارای محیط کسب و کار نامساعدتر و استانهای گیلان، گلستان، همدان و یزد دارای محیط کسب و کار مساعدی نسبت به سایر استانها بودهاند. البته عدد شاخص برای حدود 75درصد استانها کشور از رقم شاخص ملی فضای کسب و کار بالاتر بوده که نشانگر وضعیت نامناسب این شاخص در اکثر استانها نسبت به شاخص ملی است. براساس این گزارش، مهمترین مشکل در مجموع سه اتاق، دشواری تامین مالی از بانکها عنوان شده است. این بررسی آماری نشان میدهد که بیثباتی و غیرقابل پیشبینی بودن قیمت ها (مواد اولیه و محصولات) در اولویت دوم اتاق بازرگانی و اتاق اصناف بوده و بیثباتی سیاستها، مقررات و رویههای اجرایی ناظر به کسب و کار به عنوان اولویت دوم اتاق تعاون قرار گرفته است. لازم به اشاره است، محیط کسب و کار در یک کشور هر چه بهتر شود شرایط بهرهبرداری از فرصتهای کارآفرینی بیشتر و هر چه بهرهبرداری از فرصتهای کارآفرینی در جامعه بیشتر باشد، عملکرد اقتصادی آن کشور و خلق ارزش و ثروت در آن جامعه نیز بیشتر میشود. با این حال بهبود محیط کسب و کار، نیازمند برنامهریزی و سیاستگذاری مطلوب است که دستیابی به این مهم نیز نیازمند وجود فرآیند مستمر برای پایش و سنجش وضعیت محیط کسب و کار کشور است. مطابق ماده 4 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که اتاقها موظفند برای اطلاع سیاستگذاران از وضعیت محیط کسب و کار در کشور، شاخصهای ملی محیط کسب و کار در ایران را تدوین و بهطور سالانه و فصلی حسب مورد به تفکیک استانها، بخشها و فعالیتهای اقتصادی، سنجش و اعلام کنند. به همین منظور با مشارکت اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف با مشارکت 820 عضو سه اتاق از سراسر کشور که سهم بخش تعاون از این نظرسنجی حدود 250 فعال بخش تعاونی بود، این بررسی صورت گرفت.