در سالمندی نیروی کار با وضعیت پیچیده‌ای مواجهیم

۱۳۹۶/۰۳/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۱۳۴۶

12-2

گروه اقتصاد اجتماعی  

«دیپلماسی اشتغال» جمهوری اسلامی ایران در حال پیشروی است؛ دیدارهای دیپلماتیک وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حاشیه یکصدوششمین اجلاس سازمان بین‌المللی کار ادامه دارند. علی ربیعی که در نخستین روزها اجلاسی که دیروز به پایان رسید، به عنوان رییس کمیته آسیا و اقیانوسیه این اجلاس برگزیده شده بود، روز گذشته با وزیر کار سنگاپور دیدار کرد. ربیعی در این دیدار با اشاره به قرار داشتن ایران و سنگاپور در منطقه آسیا گفت: با آنکه چندین تفاهمنامه میان ایران و سنگاپور امضا شده است، اما دو کشور آنگونه که انتظار می‌رود با یکدیگر نزدیک نیستند.  او ادامه داد: زمینه‌های مناسبی برای انجام مسوولیت‌های مشترک، سرمایه‌گذاری‌های جدی‌تر اقتصادی و تبادل تجربیات وجود دارد.  

او با اشاره به گفت‌وگوهای سازنده با یکی از مقامات وزارت خارجه سنگاپور در تهران، افزود: علاوه بر بحث‌های جدی مربوط به توسعه سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی میان دو کشور در حوزه کشتیرانی و توسعه فعالیت‌های بندری، ما می‌توانیم در خصوص آموزش نیروی کار و تبادل دانش فنی و حرفه‌یی با یکدیگر همکاری کنیم.  وزیر کار همچنین حرکت سنگاپور در مسیر توسعه را قابل تحسین و پرشتاب خواند و گفت: این امر سبب شده تا مردم سنگاپور از سطح رفاه قابل قبولی برخوردار باشند.

 مساله بازنشستگی

او در این دیدار، همچنین با اشاره به موضوع مهم سالمندی نیروی کار در برخی کشورها گفت: متاسفانه ما در ایران در خصوص سالمندی نیروی کار با وضعیت پیچیده و تناقض‌گونه‌یی مواجه هستیم؛ از یک‌سو نیروی کار قابل ملاحظه‌یی سالانه وارد بازار کار می‌شود که اغلب آنها مهارت لازم را ندارند. از دیگرسو سن بازنشستگی نیز تا حدی پایین است که این امر موجب ایجاد بحران در صندوق‌های بازنشستگی شده است.  ربیعی ادامه داد: از طرفی اگر بخواهیم سن بازنشستگی را افزایش دهیم نیروی کار جدید بدون شغل خواهد ماند.

او افزود: در پیش گرفتن سیاست‌های تاخیری از سوی خانواده‌ها یکی از علل مهم بر هم خوردن تعادل بازار کار ایران است. فرهنگ غالب مردم در ایران است که بدون توجه به استعدادها و علایق فرزندانشان آنها را وادار به ادامه تحصیل می‌کنند و این یعنی آنکه در بازه زمانی مشخصی تعداد قابل توجهی نیروی کار تحصیلکرده و در عین حال فاقد مهارت‌های لازم وارد بازار کار شده و تعادل بازار را بر هم می‌زند.

ربیعی با اشاره به زمینه‌های خوب همکاری برای ارتقای سطح آموزش فنی و حرفه‌یی گفت: ما در ایران به این نتیجه رسیده‌ایم که با بهبود کیفیت آموزش‌های فنی و حرفه‌یی، صلاحیت حرفه‌یی را جایگزین مدرک دانشگاهی نماییم که البته این امر دشواری‌های خاص خود را دارد.

او همچنین در این ملاقات از وزیر کار سنگاپور دعوت کرد تا در نخستین فرصت به ایران سفر کند. لیم سویی سایی، وزیر کار سنگاپور، نیز در این دیدار گفت: موضوع سالمندی نیروی کار چالش جدی برخی کشورها و از جمله سنگاپور است. سوال اساسی این است که کشوری که با پدیده سالمندی نیروی کار روبه‌رو شد، چگونه می‌تواند مولد بودن خود را حفظ کند؟ او با اشاره به اثر پیشرفت فناوری بر بازار کار کشورها، ادامه داد: رشد فناوری از یک‌سو می‌تواند موجب از بین رفتن برخی فرصت‌های شغلی شود اما از دیگر سو اگر به توسعه فناوری درست توجه شود این امر می‌تواند ظرفیت‌های جدید شغلی ایجاد کند.  او افزود: سیاست دولت سنگاپور بالا بردن سن بازنشستگی است. ما به دنبال آن هستیم که سن بازنشستگی در سنگاپور را از ۶۵ به ۶۷ سال افزایش دهیم تا مردم سنگاپور بیش از قبل کار کنند‌. از این‌رو مناسب‌ترین شیوه برای دستیابی به چنین هدفی توسعه فناوری‌هاست که مدیریت نیروی کار را نیز آسان‌تر می‌کند.

لیم سویی سایی در پایان گفت: یکی از چالش‌های پیش‌روی دولت ما بروز مهارت نیروی کار است. متناسب با توسعه فناوری‌ها مهارت نیروی کار نیز باید ارتقا یابد. حرکت در مسیر رسیدن به دروازه‌های اقتصاد نوین را در صورتی ممکن می‌دانیم که همزمان بتوان مهارت نیروی کار را نیز ارتقا بخشید.

 اصلاح شرایط

علی ربیعی پیش از لیم سویی سایی، با اریک نیمتینا وزیر کار کشور نامیبیا، دیدار کرد. به گزارش ایلنا، ربیعی در این دیدار با بیان اینکه مسوولیت بسیاری از کمیسیون‌های مشترک ایران و آفریقا برعهده وی است، گفت: همواره روابط دوجانبه با کشورهای آفریقایی را با علاقه دنبال کردم. او ادامه داد: در حوزه آموزش‌های فنی و حرفه‌یی همکاری‌های خوبی با چند کشور آفریقایی داشته‌ایم و مربیانی را برای آنها تربیت کرده‌ایم. با کشورهای زیمبابوه، زامبیا و آنگولا روابط خوبی در حوزه‌های مختلف آموزشی و تربیت نیروی انسانی داشته‌ایم که می‌خواهیم با نامیبیا نیز در سطح قابل قبولی این روابط را برقرار کنیم.  او با اشاره به استیلای چند کشور صنعتی بر هیأت مدیره سازمان بین‌المللی کار، افزود: ما به سوی همه کشورهایی که می‌خواهند این روابط یک‌جانبه را تغییر دهند و در جهت اصلاح شرایط حاکم بر سازمان بین‌المللی کار اقدام کنند، دست همکاری دراز می‌کنیم.

وزیر کار ایران در ادامه بر آمادگی میزبانی از نامیبیا تاکید کرد و گفت: ما در حوزه‌های آموزش فنی و حرفه‌یی تبادل تجربه در زمینه اداره صندوق‌های تامین اجتماعی، تنظیم روابط کار و بهداشت کار می‌توانیم با یکدیگر تبادل تجربه داشته باشیم.

ربیعی با اشاره به ملاقات 35 سال پیش خود با نمایندگان سوآپو در کشور لیبی گفت: همه انقلابی‌ها باید برای بهبود وضعیت مردم خود تلاش بکنند و طعم شیرین استقلال را به مردم بچشانند.

اریک نیمتینا وزیر کار نامیبیا نیز با اشاره به روابط تاریخی کشورش با ایران گفت: قصد ما از دیدار و ملاقات با هیئت ایرانی در حاشیه اجلاس سازمان بین‌المللی کار تقویت همکاری‌ها و روابط دوجانبه است.  او ادامه داد: ما می‌توانیم در زمینه توسعه اشتغال و ارتقای سطح روابط صنعتی با یکدیگر همکاری‌های قابل قبولی داشته باشیم.

وزیر کار نامیبیا با اشاره به اصلاحیه موسوم به 1986 در سازمان بین‌المللی کار گفت: اگر این اصلاحیه حدنصاب لازم را کسب کند دیگر 10 کشور صنعتی دنیا کرسی دائم را در سازمان جهانی کار نخواهند داشت.

او ادامه داد: انتظار ما این است که جمهوری اسلامی ایران نیز به این اصلاحیه ملحق شود.

او با اشاره به انتخاب نامیبیا به عنوان عضو علی‌البدل هیئت مدیره سازمان بین‌المللی کار گفت: از آنجا که جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره سازمان بین‌المللی کار انتخاب شده است دو کشور می‌توانند همکاری‌های قابل ملاحظه‌یی در حوزه‌هایی نظیر آموزش فنی و حرفه‌یی و ایجاد فرصت‌های جدید شغلی با توجه به نیازهای بازار کار داشته باشند.