اعتماد از دسترفته بازارهای مالی به ترامپ
گروه گوناگون در آغاز انتخاب دونالد ترامپ به ریاستجمهوری امریکا، معاملهگران راضی به نظر میرسیدند. آنها تصور میکردند که دونالد ترامپ، بتواند کمک چشمگیری به اقتصاد این کشور داشته باشد و این کمک به سود معاملهگران و سرمایهگذاران تمام خواهد شد. پس از گذشت مدت کوتاهی از انتخاب ترامپ، تصمیمات دور از انتظار او پیشبینی سرمایهگذاران و سرنوشت بازار اقتصادی امریکا را مبهم کرد. آنها تصور میکردند با افزایش هزینههای دولت به خصوص در زیرساختها و تغییر مقررات و اصلاحات مالیاتی، شرایط به نفع آنها تغییر میکند، اما با نگاهی به چند تصمیم مهم و برنامههای اتخاذ شده از سمت ترامپ، اشتیاق به برنامههای رییسجمهوری به بیاعتمادی تبدیل شد. اکونومیست در آخرین گزارش خود، نگاه بازار و سرمایهگذاران را به تصمیمات ترامپ مورد بررسی قرار داده است. این گزارش در بازه زمانی انتخاب ترامپ به ریاستجمهوری امریکا تا اخراج جیمز کومی رییس افبیآی امریکا تهیه شده است.
در این گزارش، نگاه بازارهای اقتصادی و سرمایهگذاران به چند طرح مهم دولت ترامپ مورد مطالعه قرار گرفته است. یکی از مهمترین طرحهای ارائه شده دونالد ترامپ، طرح اصلاح مالیاتی امریکا بود؛ بر اساس این طرح، نرخ مالیات سرمایهگذاران خصوصی در امریکا از 35درصد به 15درصد کاهش یافت. بر اساس این طرح اعلام شد علاوه بر کاهش مالیات سرمایهگذاران، مالیات شرکتها نیز کاهش مییابد. به گفته کارشناسان اقتصادی، این سیاست، چندین تریلیون دلار به کسری بودجه این کشور در دهههای آینده اضافه خواهد کرد. آنطور که آمار نشان میدهد، میزان رضایت سرمایهگذاران از این طرح از اوایل نوامبر 2016 تا اوایل مه 2017 کاهش چشمگیری داشته است. هرچند که اوایل تصویب این طرح بسیاری از سرمایهگذاران از آن استقبال کرده و به چشم برنامه حمایتی به آن نگاه میکردند، اما با تاثیرات این طرح بر بازار، موج زیادی از بیاعتمادی به ترامپ در میان سرمایهگذاران آغاز شد. همچنین بازارهای مالی امریکا بر این باور بودند که سیاستهای ترامپ، منجر به افزایش درآمد شرکتهای بزرگ میشود. آنها معتقد بودند که محرکهای مالی فدرال رزرو به اهرم فشاری نیاز دارد تا نرخ بهره و تورم تحت کنترل قرار گیرد، اما با گذشت زمان و ناکامی طرح پیشنهادی ترامپ، بسیاری از تصورات آنها تغییر کرد.
در آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ، حدود 80 درصد از بازار و سرمایهداران امریکایی از طرح اصلاح مالیاتی او اعلام رضایت کرده بودند. رفتهرفته در ماههایی که گذشت این رضایت کاهش یافته و در اوایل مه 2017، پس از اخراج جیمز کومی، طبق آمار به دست آمده، اعتماد به موفقیت این طرح به 40 درصد کاهش یافت.
پیش از این گفته شده بود که ترامپ برای جلب اطمینان بخشی از افرادی که به او رای داده بودند، این طرح را به اجرا گذاشته، اما طبق نظرسنجیها، او با کاهش محبوبیت و اعتماد خود در میان آنها مواجه شد. به گفته بسیاری از کارشناسان، این طرح ترامپ ابهامات بسیاری دارد و او باید طرح را به شکل اعداد، ارائه چارتهای زمانی، طول مدت اجرایی و حتی آثار اجرای این طرح منتشر میکرد. به نظر میرسد همین ابهامات از مهمترین دلایلی بود که با گذشت چند ماه، منجر به کاهش چشمگیر اعتماد به ترامپ شد.
همچنین به دنبال لغو طرح بیمه همگانی، موسوم به اوباماکر از سوی مجلس نمایندگان امریکا، شکاف قابل توجهی میان دولت، مردم و نخبگان امریکا ایجاد شد. این طرح خدمات درمانی فراگیر که توسط دولت اوباما انجام شده بود، بیش از ۲۲ میلیون نفر را تحت پوشش بیمه خدمات درمانی قرار داده بود. «دونالد ترامپ» رییسجمهوری منتخب امریکا یکی از منتقدان سرسخت این طرح بود و در مبارزات انتخاباتی خود همواره از لغو این برنامه و جایگزینی طرحهای جدید که هیچگاه درخصوص کم وکیف آنها سخن نگفت، خبر داده بود. طبق آمار به دست آمده، در ابتدای تصویب این طرح، حدود 80 درصد از سرمایهگذاران امریکایی از لغو اوباماکر استقبال کرده بودند اما با ناکامی ترامپ در ایجاد طرح جایگزین اوباماکر، اعتماد به برنامههای او از میان رفت. او در تبلیغات انتخاباتی خود وعدههای بسیاری داده بود که طبق آن وعدهها، تغییرات بنیادی در امریکا ایجاد میشد، اما او نتوانست مهمترین وعدههای خود را به درستی اجرا کند؛ همین امر باعث شد که 80 درصد اعتمادی که سرمایهگذاران به ترامپ در آغاز ریاستجمهوری او داشتند، به کمتر از 30 درصد کاهش یابد.
آن طور که در این گزارش آمده، ترامپ با ابهامات بسیاری که در طرحهای پیشنهادی خود دارد، اعتماد بخش وسیعی از افراد را که به او رای دادهاند، از دست داده است. مهمترین طیفی که بهشدت به رییسجمهوری بیاعتماد شدهاند، سرمایهگذاران و معاملهگرانی بودند که تصور میکردند برنامههای ترامپ به قصد حمایت از بازار امریکا بوده و به نفع آنها تمام خواهد شد.