تعرفه ترجیحی اینترنت تغییر میکند
گروه دانش و فن | مرجان محمدی|
وزیر ارتباطات روز گذشته از فروش اینترنت نامحدود خبر داد، خبری که میتواند برای کاربران اینترنت خوشحالکننده باشد، چرا که اینترنت با تمام مشکلاتی که در ایران دارد، طی چند سال اخیر به یکی از فناوریهای جدانشدنی از زندگی کاربران تبدیل شده است. فناوری که هرچند باعث اتلاف وقت و هدر رفتن پول کاربران در برخی مواقع شده است ولی بازهم کاربران با این مشکلات میسازند چرا که معتقدند اینترنت بخشی از زندگی آنها شده است. از سوی دیگر شرکتهای ارائهدهنده اینترنت نیز هر روز با طرحهای تشویقی و وعدههای وسوسهانگیز سعی در جذب بیشتر کاربر دارند. کاربرانی که همچنان امیدوارند روزی برسد که اینترنت در کشور مشکل قطع و وصلهای پی در پی، کندی، حجم خوری و... را نداشته باشد. حال به نظر میرسد یکی از آرزوهای کاربران در خصوص داشتن اینترنت نامحدود در حال اجرایی شدن است، خبری که وزیر وعده اجرایی شدن آن را از مردادماه سال جاری داده است. وزیر ارتباطات عنوان کرده است: به دلیل افزایش میزان استفاده کاربران از اینترنت، فروش حجمی اینترنت متوقف میشود و کاربران میتوانند با خرید اشتراک ثابت هر میزان که بخواهند از حجم اینترنت مصرف کنند.
پس از صحبتهای وزیر ارتباطات خبر رسید که قرار است تعرفه ترجیححی اینترنت تغییر کند، تغییری که اگر با رویکرد کاهش قیمت اینترنت باشد میتواند به مذاق کاربران خوش بیاید، در این خصوص معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه هدف تعرفه ترجیحی اینترنت، حمایت از سرویس و محتوای داخلی است، درباره لزوم تغییر روش اعمال تخفیف برای ترافیک داخلی اینترنت نسبت به بینالملل و افزایش سایتهایی با تعرفه ترجیحی توضیح داد.
محمدجواد آذری جهرمی با اشاره به اعمال تعرفه ترجیحی اینترنت برای سایتهای برتر داخلی، اظهار کرد: تعداد سایتهایی که برای اعمال تغییر تعرفه داخل نسبت به بینالملل اعلام شده، برای شروع خوب است، اما در ادامه کارایی لازم را ندارد. بنابراین باید روش اعمال تخفیف برای ترافیک داخلی و تعرفه ترجیحی تغییر پیدا کند. وی با بیان اینکه کارگروهی توسط وزیر ارتباطات برای موضوع تعرفه تشکیل شده است، گفت: جلسهیی با حضور کلیه تولیدکنندگان محتوا و شرکتهای ارائهدهنده خدمات دیتاسنتر و اپراتورها تشکیل شده است. در این جلسات مشکلات دستهبندی شده و به دنبال این هستیم که در جلسات آتی برای راهکارها به جمعبندی برسیم.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در ادامه بیان کرد: در نهایت تقریبا همه اعضاء معتقدند شیوه وایتلیست یا ۲۰۰ سایت برتر که در حال حاضر به بیش از ۵۰۰ سایت رسیده است، برای شروع خوب بوده اما کارایی لازم را ندارد. بنابراین برای تجدیدنظر بر این موضوع در حال بررسی هستیم.
جهرمی با اشاره به تعرفه پیامرسانها که ترافیک زیادی از کابران صرف آنها میشود، خاطرنشان کرد: پیامرسانهای خارجی جزو سرویس اینترنت محسوب میشوند، بنابراین تعرفه ترجیحی ندارند و چارچوبشان براساس تعرفه سرویس اینترنت بینالملل است. اگر یک پیامرسان داخلی ایجاد شود، از تعرفه داخلی استفاده میکنیم. درواقع هدف تعرفه ترجیحی، حمایت از سرویس و محتوای داخلی است.
حال در حالی که یکی از اهداف راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، کاهش تعرفه اینترنت بیان شده بود و بر همین اساس، در فازهای اول و دوم این شبکه، تعدادی از سایتهای پراستفاده و برتر با سرور داخلی، از کاهش تعرفه ۵۰ درصدی نسبت به اینترنت بینالملل بهره بردند و مقرر شد با راهاندازی فاز سوم شبکه، بقیه سایتها نیز از تعرفه ۵۰ درصدی بهرهمند شوند. خبرتوقف فروش اینترنت به صورت دانلود حجمی و ارائه اینترنت نامحدود به کاربران میتواند برای بسیاری از کاربران مسرت بخش باشد. بد نیست بدانید در این خصوص وزیر ارتباطات معتقد است: با توجه به افزایش میزان سرعت دسترسی به اینترنت از طریق موبایل، اپراتورهای موبایل روشهای مختلفی را برای کاربران درنظر گرفتهاند که به کاربر این امکان را میدهد تا با پرداخت یک مبلغ ثابت به صورت قرارداد، ماهانه و سالانه هر میزان اینترنت که بخواهد استفاده کند. هماکنون کاربران موبایل میتوانند با پرداخت مبلغ اشتراک، برای مثال هر تعداد فیلم که خواستند تماشا کنند. اما این موضوع هنوز برای اپراتورهای اینترنت ثابت اتفاق نیافتاده است.
وزیر ارتباطات با بیان اینکه به دنبال این هستیم که این اتفاق در اینترنت ثابت نیز بیفتد، گفت: با توجه به جدی شدن بحث استفاده از سایتهای ویدیویی و محتوای چندرسانهیی در کشور، اینترنت حجمی دیگر کاربردی نبوده و به سرعت به اتمام میرسد و کاربران فکر میکنند که حجم خوری و گیگ خوری اتفاق افتاده است.
اما در حالی که کاربران قویا معتقدند که حجم خوری اینترنت وجود دارد و بارها گزارشهای خود را به شرکت ارائهدهنده اینترنت و رگولاتوری اعلام کردهاند و خواستار رسیدگی شدهاند، اما وزیر ارتباطات معتقد است در کشور حجم خوری اینترنت وجود ندارد. وی دلیل آن را سرعت کند اینترنت در گذشته میداند و میگوید: در گذشته سرعت دسترسی به دیتا، کند بود و به همین دلیل یک ویدیو با سرعت پایین دانلود میشد اما هماکنون کاربران ویدیو را به صورت آنلاین میبینید و متوجه میزان مصرف حجم اینترنت نمیشوند.
وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: به همین دلیل درصدد تغییر سیاست فروش اینترنت هستیم. اپراتورهای موبایل را تشویق کردیم که سیاست گذشته خود را ادامه دهند و با شرکتهای حوزه محتوا در حال قرارداد هستند تا ترافیک بر بستر شبکه ملی اطلاعات با سرعت و کیفیت بالا و باقیمت مناسب به کاربران ارائه شود. در همین حال برای تدوین دستورالعمل توقف فروش حجمی اینترنت ثابت نیز کمیتهیی در سازمان تنظیم مقررات ارتباطات تشکیل شده است که در حال بررسی موضوع است.
وی افزود: باید اپراتورهای اینترنتی متقاعد شوند که به جای فروش حجمی اینترنت، به کاربران اشتراک ثابت و اینترنت نامحدود بدهند تا کاربران مجبور نباشند در طول ماه چند بار گیگ اینترنت خریداری کنند.
واعظی تصریح کرد: این تصمیم در راستای افزایش استفاده نامحدود حجم اینترنت از شبکه ملی اطلاعات صورت گرفته است تا با تسهیلات تعرفهیی مردم بتوانند از سایتهای داخلی با سرعت و کیفیت و تعرفه مناسب استفاده کنند. قرار است این دستورالعمل مردادماه به کمیسیون تنظیم مقررات ارائه و مطرح شود. همچنین جهانگیر اسدی سخنگوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به فارس گفت: این پیشنهاد در دست بررسی و در مرحله کارشناسی است و هنوز در کمیسیون تنظیم مقررات مطرح نشده است.
وی با بیان اینکه این پیشنهاد پس از طی مراحل کارشناسی در کمیسیون تنظیم مقررات مطرح میشود، افزود: زمان اجرای این پیشنهاد از مردادماه صحیح نیست و ممکن است ابهاماتی را برای کاربران ایجاد کند. اسدی تصریح کرد: احتمال اینکه این پیشنهاد ماه آینده در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مطرح شود، وجود دارد، اما آغاز تغییر فروش اینترنت به کاربران رسماً اطلاعرسانی میشود.