اخبار
کاهش قیمت جهانی معدنیها صنایع داخلی را بیرمق کرد
بهرام شکوری، رییس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی و رییس انجمن مس ایران گفت: حال بخش معدن و صنایع معدنی کشور اصلا خوب نیست و میتوان یکی از دلایل اصلی این امر را کاهش قیمت محصولات معدنی در کل دنیا دانست که این موضوع تاثیر خود را بر صنایع معدنی داخلی نیز گذاشته است.
وی در ادامه افزود: خوشبختانه تعامل خوبی بین بخش خصوصی و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران اتفاق افتاده و چشمانداز روشنی پیش روی این بخش قرار دارد. شکوری اضافه کرد: واقعیت این است که خصوصیسازی در خیلی از ادارات و سازمانهای دولتی به طور واقعی اتفاق نیفتاده اما میتوان ادعا کرد که این امر در ایمیدرو به خوبی شکل گرفته است. رییس انجمن مس ایران تاکید کرد: مطالبه اصلی بخش خصوصی از دولت دوازدهم، اجرای سریعتر خصوصیسازی در کشور همچنین توجه به اصلاحات بنیادی در نظام بانکی کشور به عنوان موتور محرکه تولید است. وی با اشاره به اثرات مثبت برجام در تسهیل روابط بینالمللی متذکر شد: بخش مهمی از فرامین اقتصاد مقاومتی به نگاه برونگرا و توجه به صادرات محصولات تولیدی داخل اختصاص دارد و در صورتی که نتوانیم محصولاتمان را صادر کنیم دیگر انگیزهیی برای تولید نخواهیم داشت. شکوری در پایان یادآور شد: در صورتی که ارتباطات بانکی برقرار شده و شعب بانکهای خارجی در داخل کشور دایر شود و برعکس، میتواند تاثیر بسزایی در توسعه صنایع معدنی مختلف کشور داشته باشد.
شرایط صادرات برای همه بخشها یکسان نیست
یک عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: شرایط صادراتی برای همه بخشها در اقتصاد کشور یکسان نیست.
سجاد غرقی درباره مشکلات تامین مالی بخش صادرات اظهار کرد: برای تامین مالی صادراتی هر یک از بخشهای اقتصادی در کشور، راههای متفاوتی وجود دارد که باید برای هر حوزه به صورت جداگانه تصمیمگیری و اقدام شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در بخش معدن چندین راه برای تامین مالی صادرات محصولات معدنی از تولید تا فروش وجود دارد. این عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: البته بخشی به مشکلات فروش داخلی ارتباط دارد که بحثی طولانی و قابل بررسی است زیرا در داخل علاوه بر نبود تقاضا با مشکلات تسهیلات سیستم بانکی هم مواجه هستیم. غرقی در این باره ادامه داد: درحال حاضر باید فعالان اقتصادی به دنبال کسب وکاری باشند تا بتوانند پاسخگوی نرخ سودهای موجود در سیستم بانکی باشند که این موضوع خود عاملی برای عقبنشینی فعالان اقتصادی برای فعالیت است. این فعال اقتصادی افزود: از طرفی سرمایهگذاری خارجی در بخشهایی مثل نفت و پتروشیمی که مورد توجه حاکمیت است، انجام میشود و شرایط لازم برای صادرات آنها وجود دارد. وی ادامه داد: در بحث صادرات باید مشوقهای صادراتی ازجمله عوارض و معافیت مالیاتی از سوی دولت وضع شود تا فعالان اقتصادی در عین رکود حاکم بر بازار داخلی، تلاش خود را بر افزایش و جذب بازارهای صادراتی داشته باشند. این عضو کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: به همین دلیل در اختیار داشتن ارز مبادلهیی یا غیرمبادلهیی، تغییری در شرایط بخشهایی مثل معدن نخواهد داشت زیرا سیاستهای صادراتی دولت به گونهیی است که تغییری در این شرایط ایجاد نخواهد کرد. نرخ تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی ماجرایی است که همیشه بخش خصوصی نسبت به آن گلهمند بوده است چراکه همین ماجرا باعث میشود، رقابتپذیری محصولات ایرانی در بازارهای بینالمللی از بین برود. اما راهحل ماجرا چیست؟ کاوه زرگران، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در گفتوگو با سایت خبری اتاق تهران، نرخ تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی در ایران را با کشورهای پیشرفته و کشورهای همسایه مقایسه کرده است. به گفته او اقدامات اینچنینی به سیاست اقتصادی دولتها مربوط میشود.
انتقاد فعالان اقتصادی از رکود
ابوالفضل روغنیگلپایگانی، رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی در ارتباط با انتخاب وزیر صنعت و معدن اظهار کرد: بحثهای زیادی در رابطه با انتخاب وزیر صنعت و معدن وجود دارد و در همین زمینه از بخش خصوصی هم نظرخواهی کردند و ما قبل از اینکه اسم کسی را اعلام کنیم، معیارهایی مطرح کردیم که براساس آن وزیر معرفی شود.
وی صنعت را موتور رشد اقتصاد در کشور عنوان کرد و افزود: یک وزیر باید کاربلد، کارآشنا، دنیادیده و با تجربه و فعال در زمینه اقتصادی باشد تا بتواند سکان این وزارتخانه را در دست بگیرد. رییس کمیسیون اتاق بازرگانی درست اجرا نشدن ادغام وزارتخانه صنعت و بازگانی همچنین انتخاب مدیران ضعیف برای این وزارتخانه را یکی از دلایل ضعف در این دستگاه برشمرد و تصریح کرد: این وزارتخانه به جای ادغام، تجمیع شده است و ساختمانها و نیروهای انسانی با وجود تاکید بر پویایی و چابکی و تاکید مجلس بر کوچک کردن بدنه دولت، کماکان همان عناصر در وزارتخانهها باقی ماندهاند.
رییس اتاق بازرگانی کشور دلایل وضعیت نامناسب تولید در صنعت را اینگونه بیان کرد: ظرفیت خیلی بزرگی در کشور ایجاد شده و هنوز به بهرهبرداری نرسیده، براساس عرضه و تقاضا در کشور برنامهریزی صورت نگرفته و در برخی از صنایع بیش از تقاضا، عرضه وجود دارد، رکود سنگین در کشور و تحریمها که چندین سال است بر کشور سایه انداخته سبب شده، تولید وضعیت مناسبی نداشته باشد.
روغنی در ارتباط با آینده مسکن هم گفت: سازمان «او سی دی» یک آماری را اعلام کرده که ۲. ۸درصد در دنیا (به غیر از چین) مصرف لوله و پروفیل و فولادی رشد داشته است، در داخل به دلیل اینکه در یک رکود بسیار سنگین به سر میبریم، امید است صنعت ساختمان در سال ۹۶و سالهای آتی بهتر شود و تصور من این است که این رشد در کشور به زودی زود انجام خواهد شد و حتما توانمندی این بخش به بخش اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.