روز ناملایم طلای سیاه

۱۳۹۶/۰۴/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۳۰۵۷
روز ناملایم طلای سیاه

15-5

ثبت بالاترین رشد هفتگی قیمت نفت خام در 2هفته اخیر

گروه انرژی| نادی صبوری|

قیمت نفت خام در روز گذشته، هر چند در ابتدا سیر نزولی به خود گرفت اما به واسطه انتشار گزارش خوش‌بینانه آژانس بین‌المللی انرژی با افزایشی روبه‌رو شد که منجر به ثبت پنجمین روز صعودی و بزرگ‌ترین رشد هفتگی در 2 هفته شد.

در حالی که در حدود ساعت 3 قبل از ظهر به وقت شرقی، سی‌ان‌بی‌سی در گزارشی روند نزولی بهای نفت خام در معاملات را گزارش کرد، در حدود ساعت 6:30 قبل از ظهر به وقت شرقی، مارکت واچ نوشت که معاملات روند صعودی به خود گرفتند.

طبق گزارشی که مارکت واچ نوشته در ساعت 4:25 به وقت تهران بهای نفت خام برنت برای تحویل در ماه سپتامبر نسبت به نوبت قبلی معاملاتی با 74صدم درصد یا 48 سنت رشد به 48 دلار و 91سنت رسید. بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت نیز برای تحویل در ماه آگوست در همین ساعت به 46 دلار و 50سنت در هر بشکه رسید که رشدی 67صدم درصدی را نشان می‌داد. این درحالی بود که در معاملاتی که 4 ساعت قبل از این روند صورت گرفته بود بهای نفت خام برنت یک درصد و بهای نفت خام دبلیوتی‌ای 2درصد کاهش را تجربه کرده بودند.

مارکت واچ این جلسه مثبت معاملاتی را به گزارش خوش‌بینانه آژانس بین‌المللی انرژی در زمینه چشم‌اندازی بالاتر برای تقاضای جهانی نفت خام مرتبط دانست. آژانس در گزارش خود ناظران بازار را شگفت‌زده کرد. این شگفتی از جایی حاصل شد که در گزارش IEA همزمان برآورد تقاضا در نیمه دوم 2017 افزایش یافته و برآورد عرضه نفت خام کشورهای غیراوپک کاهش یافته بود. IEA در گزارش روز چهارشنبه خود پیش‌بینی کرده است که عرضه جهانی نفت‌خام با روزانه 700هزار بشکه کاهش مواجه شود اما هشدار داده که بازار هنوز هم باید صبر بیشتری را برای تایید این مساله که روند ایجاد تعادل آغاز شده است، به خرج دهد.

مارکت واچ معتقد است که روند قدرتمند تشنگی چین برای واردات نفت خام، متضمن پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی برای تقاضای قوی‌تر در نیمه دوم سال جاری میلادی است. چین در نیمه نخست سال 2017 به‌طور متوسط روزانه 8 میلیون و 600هزار بشکه نفت خام وارد کرده است. آماری که 18درصد بالاتر از واردات این کشور در ابتدای سال جاری به‌شمار می‌رود. این کشور در کنار امریکا به رهبران وارد‌کننده نفت خام در جهان تبدیل شده‌اند.

ناظران بازار چین معتقدند از آنجا که دولت این کشور هدف گسترش ذخایر استراتژیکش را دارد، پیش‌بینی می‌شود روند صعودی مصرف این اقتصاد بزرگ حفظ شود. در همین حال پالایشگاه‌ها مشتاق هستند ذخایر خود را با نفت خام ارزان پر کنند. تمام این‌ اتفاق‌ها نیز در حالی رخ می‌دهد که تولید داخلی نفت خام چین به‌دلیل خشک شدن میدان‌ها و نبود سرمایه‌گذاری، با سرعت رو به کاهش است.

گریس لیو رییس بخش پتروشیمی در GTJA یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های سرمایه‌گذاری چین درباره وضعیت فعلی بازار می‌گوید: «اینکه نتیجه بگیریم اکنون شاهد بازگشت روند گاوی در بازار هستیم سخت است، اما روند معاملات اخیر از این حکایت می‌کند که رقابت شدید قیمت میان خریداران و فروشندگان و معیار تقاضا تعیین‌کننده شده است، هر چند سرعت این اتفاق به میزانی که پیش‌بینی می‌شد، نیست.»

اما درحالی که در واکنش به گزارش IEA بهای نفت خام در یکی از نوبت‌های معاملاتی روز جمعه با افزایش مواجه شد، در ساعت‌های قبل گزارش‌ها رویکرد دیگری را نمایان می‌کردند. به گزارش «تعادل»، سی‌ان‌بی‌سی پیش از آنکه روند افزایشی نفت خام در معاملات روز گذشته آغاز شود، نوشت که بازار نفت خام روز جمعه بر اثر بالا بودن ذخایر نفت خام و سوخت و اثبات افزایش بهره‌وری در تولید نفت خام امریکا، با کاهش مواجه شد اما همچنان نسبت به هفته گذشته رشد را تجربه کرد.

در ساعت نگارش این گزارش در سی‌ان‌بی‌سی، بهای نفت خام برنت با 7 سنت یا یک درصد کاهش به 48دلار و 35 سنت در هر بشکه رسیده بود اما همچنان از نظر رشد هفتگی با 3.5درصد افزایش روبه‌رو شد. بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت نیز با 11 سنت یا 2درصد کاهش با 45 دلار و 97سنت در هر بشکه معامله شده بود اما از نظر هفتگی 4 درصد رشد را ثبت کرد.

بهای نفت خام این روزها در سطح ماه نوامبر سال گذشته است. زمانی که اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام در کنار روسیه و چند تولیدکننده نفت خام دیگر تصمیم گرفتند که در کنار هم روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه را از عرضه جهانی نفت خام بکاهند. تصمیمی که در ابتدا برای 6 ماهه نخست سال 2017 گرفته شده بود و در ادامه تا 3 ماهه نخست 2018 تمدید شد.

بانک سرمایه‌گذاری جفریز امریکا در این مورد می‌نویسد: «تعهد اوپک در ماه ژوئن بالای 98درصد بوده اما از آن‌ مهم‌تر افزایش تولید کشورهای مستثنی شده از طرح کاهش تولید یعنی لیبی و نیجریه در این ماه بوده است. تولید نفت خام این دو کشور اکنون روزانه 700 هزار بشکه بالاتر از سطح تولید آنها در ماه نوامبر سال گذشته میلادی است. این میزان افزایش، عملا 60درصد از کاهش تولید دیگر اعضای سازمان را خنثی کرده است. اثرگذاری باقی‌مانده کاهش تولید اوپک نیز به وسیله رشد تولید ایالات‌متحده جبران شده است.»

تولید نفت خام ایالات‌متحده با رسیدن به سطح تولید 9.4میلیون بشکه در روز، نسبت به سال گذشته 10درصد رشد را نشان می‌دهد.

تحلیلگران شرکت تحقیق و کارگزاری سانفورد سی برشتاین معتقدند که ذخایر جهانی نیز همچنان در سطح بالایی قرار دارند.

برشتاین در ادامه می‌نویسد: «به نظر می‌رسد ذخایر نفت خام در نیمه نخست سال 2017 نه پایین‌تر بلکه بالاتر قرار بگیرند. قابل‌قبول‌ترین توضیح این است که انطباق سطح تولید اوپک به میزانی که پیشنهاد شد نبوده است.» در بخش دیگری از متن این شرکت آمده است: «اگر اوپک خواهان افزایش قیمت‌ها و تاثیر قابل‌توجه بر میزان ذخایر است در ادامه مجبور به کاهش در حجم بیشتر و زمان طولانی‌تری خواهد بود.»

در این متن همچنین اضافه شده است: «حتی در صورت اقدامات بیشتر اوپک در مواجهه با افزایش تولید نفت خام امریکا، مقداری که پیش‌بینی می‌شود بهای نفت خام با رشد تا آن حد روبه‌رو شود، محدود به نظر می‌رسد.»

گلدمن ساکس نیز معتقد است که چشم‌انداز نفت خام بیش از هر چیز به واسطه افزایش بهره‌وری هزینه‌ها در حفاری نفت خام در امریکا، همچنان ضعیف به نظر می‌رسد.» این بانک می‌نویسد: «ما نقطه سر به سری برای تولید نفت خام شیل را 45 دلار در هر بشکه و متوسط سالانه بهای نفت خام دبلیو تی‌ای را نیز 45 لای و 55دلار در هر بشکه برآورد می‌کنیم.» اما همان‌طور که قیمت‌ها دیروز از افت اولیه به ثبت «بزرگ‌ترین رشد هفتگی» در 2 هفته نائل شدند، مارکت واچ نوشت که انتشار آمار دکل‌های حفاری امریکا می‌تواند بر معاملات ساعات پایانی جمعه اثر بگذارد.