کوتاه از دنیای انرژی
ورود بلژیک به جمع مشتریان پتروشیمی ایران
ایرنا| میزان تولید و صادرات محصولات پتروشیمی روند افزایشی دارد، بهطوری که بر اساس گفتههای وزیر نفت میزان تولید در این مدت 25درصد رشد داشته است. اجرای برجام نیز موانع پیش روی صادرات محصولات پتروشیمی را برطرف کرد و کشورهایی که در زمان تحریم، خرید از پتروشیمیهای ایران را متوقف کرده بودند، پس از اجرای برجام دوباره اقدام به واردات از کشورمان کردند. مجموع حجم صادرات محصولات پتروشیمی ایران از آغاز امسال تا پایان تیرماه به 7میلیون و 188هزار تن و از نظر ارزش نیز به 3میلیارد و 496میلیون دلار رسید. این در حالی است که میزان صادرات پتروشیمی در مدت مشابه پارسال 6 میلیون و 847 هزار تن به ارزش 3میلیارد و 28میلیون دلار بوده است. تا پیش از افزایش تحریمهای بینالمللی، 10 تا 14 درصد محصولات پتروشیمی ایران به اروپا صادر میشد و کشورمان از این محل سالانه 2 تا 2.5 میلیارد دلار درآمد داشت، اما در زمان تحریم، صادرات متوقف شد. اجرای برجام فرصتی را برای از سرگیری مبادلات تجاری صنعت پتروشیمی ایران و اروپا فراهم کرد که در این راستا بلژیک جزو جدیدترین مشتریان به شمار میرود؛ این کشور اقدام به واردات پلیاتیلن از یکی از مجتمعهای پتروشیمی غرب کشور کرده است.
محسن مجیدی مدیرعامل پتروشیمی مهاباد درباره آخرین وضعیت صادرات محصولات این مجتمع پتروشیمی گفت: کشورهای هند، ترکیه، چین و بلژیک به عنوان مهمترین مشتریان و خریداران محصولات پتروشیمی ایران هستند. وی ارزش محصولات صادراتی این مجتمع را حدود 85 میلیون دلار اعلام کرد. پتروشیمی مهاباد از ظرفیت تولید سالانه 300هزار تن پلیاتیلن سبک خطی و سنگین و 30هزار تن بوتن یک برخوردار است. در سال 1392 میزان صادرات محصولات پتروشیمی 12میلیون و 800هزار تن بود که در پایان سال 1395 به 20میلیون و 400هزار تن افزایش یافت. اجرای توافق هستهیی برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و رفع تحریمها باعث جهش در صادرات محصولات پتروشیمی شد و بازارهای جدید اروپا و امریکای جنوبی به روی محصولات ایرانی گشوده شد. ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در دوره زمانی سالهای 1392 تا 1395 با بیش از 9 درصد رشد از ناحیه اجرای 12 طرح تولیدی و یک طرح توسعهیی سرویسهای جانبی بیش از 5میلیون تن افزایش یافته است. ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور تا پایان سال 1396 با بهرهبرداری از 6 طرح جدید به 72 میلیون تن و ارزش کل فروش خالص این محصولات نیز به 17میلیارد دلار افزایش مییابد.
فروش «اسار» هند به کنسرسیوم بینالمللی
ایسنا| کنسرسیومی که در راس آن روسنفت قرار دارد، تکمیل قرارداد 12.9میلیارد دلاری خرید پالایشگاه هندی خصوصی «اسار اویل» را نهایی خواهد کرد. روسنفت ۴۹درصد سهم در اسار خواهد داشت و دو سرمایهگذار دیگر شامل شرکت اروپایی ترافیگورا و صندوق روسی UCP ۴۹درصد دیگر را به میزان برابر خواهند داشت. این خرید بزرگترین خرید خارجی است که تاکنون در هند انجام شده است. این سه شرکت دنبال تکمیل قرارداد خرید شرکت اسار اویل، برای خبرنگاران دعوتنامهیی برای حضور در یک کنفرانس مطبوعاتی ارسال کردند. این کنسرسیوم یکی از مدیران باسابقه از شرکت BP را برای اداره فعالیتهای هندی خود برگزیده است. تونی فونتن که از ژانویه سال ۲۰۱۲ تا فوریه سال ۲۰۱۶ مدیرعامل پالایش و بازاریابی شرکت ریلاینس اینداستریز بود، رییس هیاتمدیره غیراجرایی این واحد یکپارچه خواهد بود. این قرارداد به روسیه کمک میکند، روابط اقتصادی خود با هند را که یکی از بزرگترین بازارهای مصرفکننده برخوردار از نرخ رشد سریع است، عمیقتر کند. بر اساس گزارش هندوستان تایمز، اسار اویل یک پالایشگاه نفت با ظرفیت ۴۰۰هزار بشکه در روز را در وادینار در غرب هند اداره میکند و از طریق ۳هزار پمپ بنزین خود در هند، سوخت عرضه میکند. این قرارداد که حدود دو سال پیش مطرح شد، به روسنفت کمک میکند به بازار خردهفروشی سوخت رو به رشد هند دسترسی پیدا کند. روسنفت و ترافیگورا جدیدترین شرکتهای بینالمللی پس از رویال داچ شل و BP هستند که به بازار خردهفروشی سوخت هند وارد میشوند.