تحلیلگران درباره نرخ سود چه می‌گویند؟

۱۳۹۶/۰۶/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۶۲۵۱

شرایط تفاوتی نخواهد کرد:  قاسم محسنی، عضو شورای عالی بورس در گفت‌وگو با ایسنا در این مورد معتقد است: کاهش نرخ سود بانکی باعث کاهش بازده مورد توقع در بازار می‌شود. این اتفاق باعث می‌شود قیمت سهام شرکت‌ها افزایش پیدا کند. وی افزود: اگر بانک‌ها بخواهند این مقررات را دور بزنند و نرخ سود پایین نیاید شرایط تفاوتی نخواهد کرد.

درحال حاضر نرخ سود متوسط در بازار سهام حدود ۳۰درصد است ولی وقتی سیستم بانکی بازدهی ۲۶درصدی داشته باشد برای سرمایه‌گذاران منطقی به نظر نمی‌رسد که در بورس سرمایه‌گذاری کنند ولی وقتی در سیستم بانکی سودها تا ۱۰درصد کاهش پیدا کند آن وقت سرمایه‌گذاری در بورس منطقی می‌شود و سرمایه‌گذاران می‌توانند این ریسک را بپذیرند که سرمایه خود را وارد بورس کنند. محسنی در پاسخ به اینکه چقدر احتمال می‌دهید که پول‌های خارج شده از بازار پول به سمت بازار سرمایه برود، گفت: در این مورد احتمال دقیقی وجود ندارد و همه ‌چیز بستگی به سلایق سرمایه‌گذاران دارد. مثلا اگر اقبال به سمت مسکن باشد، باقی سرمایه‌گذاران به سمت مسکن می‌روند و قیمت آن افزایش پیدا می‌کند و در آن صورت این بازار می‌تواند تمام منابع را جذب کند. این مورد درخصوص بازارهای دیگر امکان دارد رخ دهد. اگر با این شرایط حباب در بازار سهام ایجاد شود، درست نیست. این عضو شورای عالی بورس در پاسخ به اینکه آیا مقدار کاهش سود بانکی را مناسب می‌دانید؟ گفت: اگر تورم تک رقمی و انتظار این باشد که سال آینده نیز تورم تک رقمی بماند، سود بانکی می‌تواند حدود دو درصد دیگر کاهش پیدا کند. محسنی در پاسخ به اینکه آیا درست می‌دانید که سود بانکی به صورت دستوری کاهش پیدا کند؟ اظهار کرد: در شرایط فعلی علاوه بر اینکه باید زمینه‌های کاهش نرخ سود وجود داشته باشد باید از اهرم دستوری نیز استفاده کرد و این دو به صورت ترکیبی باید اعمال شود چراکه اگر این ترکیب نباشد، بانک‌ها تخلف می‌کنند و نرخ سود پایین نمی‌آید. این عضو شورای عالی بورس تاکید کرد: باید در نظام بانکی لیزینگ‌ها، موسسات بانکی و اعتباری، بیمه‌ها و بازار سرمایه نرخ‌های سود با هم تناسب داشته باشد و رقابت ناسالم به وجود نیاید. اگر این رقابت به وجود ‌آید هر بازار سعی می‌کند، نرخ سود بالاتری دهد تا منابع بیشتری به خود جذب کند.

 نگرانی از تبعات منفی:  مهدی فرشادان، عضو کمیسیون بودجه مجلس با اشاره به اینکه نظارت‌ ضعیف بر کاهش نرخ سود بانکی، ماجرای موسسات مالی غیرمجاز را بار دیگر رقم خواهد زد، گفت: باید هر 3 بازار ارز، طلا و بورس تحت نظارت باشند. فرشادان با اشاره به اجرای ابلاغیه بانک مرکزی مبنی بر کاهش سود بانکی گفت: تعیین نرخ ۱۵درصدی نرخ سود سپرده‌ها اقدامی بسیار منطقی است و اگر به دنبال رونق اقتصاد در سال جاری هستیم، نرخ سود سپرده‌ها باید کاهش یابد.

وی با بیان اینکه اگر میزان سود سپرده‌ها بیش از حد معقول باشد، مراجعات مردمی برای سپرده‌گذاری در بانک‌ها افزایش می‌یابد، افزود: اگر سود سپرده‌ها به نرخ منطقی دست یافته و به سمت تولید حرکت کند، دیگر سپرده‌ها در بانک‌ها تلنبار نشده و رسوب نمی‌کنند و سبب حرکت سپرده‌ها به سمت تولید می‌شود. این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه باید روی کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی نظارت دقیقی صورت گیرد، ادامه داد: اگر نظارت‌ها ضعیف باشد، موسسات دیگری همانند کاسپین‌ها و البرزها شکل می‌گیرند و برای اقتصاد مشکلات فراوانی ایجاد می‌کنند و مجلس نیز به عنوان نماینده مردم بر اجرای کاهش نرخ سود بانکی نظارت می‌کند. وی افزود: نظارت دولت نباید تنها در یک حوزه مشخص همانند بانک‌ها و کاهش نرخ سود بانکی باشد بلکه باید در بازارهای جانبی که امکان حرکت سپرده‌ها به این بازارها وجود دارد نیز نظارت کافی

انجام شود.  فرشادان با تاکید بر اینکه بازخورد کاهش نرخ سود بانکی باید از فضای اقتصادی جامعه دریافت شود و براساس آن برنامه‌های دیگر اجرا شود، تصریح کرد: بر تمام بازارهای اقتصادی همانند ارز، طلا و بورس باید نظارت‌های لازم صورت بگیرد. این امر به نظارت تمامی دستگاه‌ها همانند بانک مرکزی، دولت و مجلس نیازمند است تا سپرده به بخش تولید انتقال یابد.