همه شرکای تجاری امریکا

۱۳۹۶/۰۶/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۶۶۰۶
همه شرکای تجاری امریکا

گروه گوناگون|

 امریکا در دو سال گذشته، افت و خیزهای فراوانی را در اقتصاد خود تجربه کرده است. آمارهای رسمی نشان می‌دهد رشد اقتصادی امریکا در سه ‌ماهه اول سال 2017 معادل 7 دهم‌درصد بوده که پایین‌ترین میزان رشد از 3 ماهه اول سال 2014 تاکنون بوده است. رشد اقتصادی امریکا در سه ماهه آخر سال میلادی گذشته 2.1‌درصد بود و کارشناسان انتظار داشتند در سه ماهه اول امسال در حد یک‌درصد باشد. این درحالی ‌است که یکی از وعده‌های انتخاباتی دونالد ترامپ رییس‌جمهوری امریکا این بود که رشد اقتصادی امریکا را به 4درصد برساند.

البنه طبق گزارش‌های به دست آمده، بعد از 2سال رکود و کاهش رشد اقتصادی، تجارت امریکا با رشد مواجه شده است. آمارهای تجاری این کشور حاکی از رشدی 6.44‌درصدی است. طبق ارقامی که از نیمه اول سال 2017 به دست آمده، کانادا و چین، دو شریک مهم تجاری امریکا به‌شمار می‌آیند. سال گذشته میلادی، چین توانسته بود با اختصاص 15.8‌درصد از مجموع تجارت امریکا، نخستین شریک این کشور باشد، اما در سال 2017 کانادا با اختصاص 15.3‌درصد از سهم تجارت امریکا، مهم‌ترین شریک تجاری این کشور معرفی شد. در 6 ماهه نخست سال 2017، کانادا حدود 139.9 میلیارد دلار صادرات به امریکا داشته است. این درحالی است که دونالد ترامپ، پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا، به دنبال تغییر توافقنامه‌ها در صادرات امریکا بود. از مهم‌ترین برنامه‌های ترامپ، لغو قراردادهای تجاری آزاد امریکا با کانادا بود. هر چند که این صادرات در مقایسه با سال 2015 کاهش یافته اما در سال 2017، کانادا به‌عنوان نخستین شریک تجاری امریکا به‌شمار می‌رود. حجم واردات این کشور از امریکا نیز معادل 150.4 میلیارد دلار برآورد شده است.

همچنین در سال گذشته میلادی، چین مهم‌ترین شریک تجاری امریکا به‌شمار می‌رفت که در 6ماهه نخست 2017، جای خود را در این رتبه‌بندی به کانادا داده و خود با اختلاف بسیار اندکی در جایگاه دوم قرار گرفت. مجموع تجارت این کشور با امریکا حدود 289.1 میلیارد دلار برآورد شده است. دونالد ترامپ، در رقابت‌های انتخاباتی خود بارها انتقادهای بسیاری به سیاست‌های اقتصادی چین کرده بود، اما در اوایل سال 2017، در مذاکرات خود با رهبران چینی، از صلح تجاری صحبت کرده است. به نظر می‌رسد این مذاکرات، نتایج مثبتی برای امریکا به‌دنبال داشته است؛ چراکه در ماه‌های نخست سال 2017 صادرات نفت خام از امریکا به چین، بیش از 8برابر در مقایسه با سال 2016 افزایش داشته است. به‌طور کلی میزان صادرات از امریکا در نیمه اول سال 2017، نزدیک به 300 میلیارد دلار و حجم واردات محصولات چینی به امریکا نیز حدود 60 میلیارد دلار اعلام شده است.

مکزیک نیز از شرکای مهم تجاری امریکا به‌شمار می‌رود. این کشور از نظر منافع اقتصادی و حجم معاملات بازرگانی، کشوری مهم برای امریکاست؛ موضوعی که دونالد ترامپ به آن توجهی ندارد. او در ماه‌های گذشته اعلام کرده بود که برای تامین هزینه‌های ساخت دیوار در مرز مکزیک، 20‌درصد مالیات بر کالاهای وارداتی از مکزیک اعمال خواهد کرد. با این ‌حال، مجموع تجارت 280 میلیارد دلاری امریکا و مکزیک، این کشور را به سومین شریک تجاری امریکا تبدیل کرده است. طبق آمار به دست آمده، در 6 ماهه نخست سال 2017، حجم صادرات مکزیک به امریکا حدود 118.8 میلیارد دلار و مجموع واردات محصولات امریکایی به مکزیک، 299.9میلیارد دلار اعلام شده است. کانادا، چین و مکزیک، با دارا بودن حدود 45‌درصد از مجموع تجارت امریکا، به‌عنوان سه شریک مهم تجاری امریکا شناخته می‌شوند. ژاپن، آلمان و کره‌جنوبی نیز به ‌ترتیب از دیگر شرکای تجاری امریکا هستند که هر کدام سهمی کمتر از 6‌درصد در تجارت امریکا به ‌خود اختصاص داده‌اند. در سال‌های گذشته، به‌دنبال تشدید بحران اقتصادی در امریکا و اروپا، تقاضا برای کالاهای ژاپنی کاهش و در نتیجه میزان صادرات این کشور نیز با افت قابل‌توجهی روبه‌رو شد. در نیمه اول سال 2017 نیز در مقایسه با کانادا، چین و مکزیک، حجم معاملات تجاری این کشور با امریکا، بسیار اندک بوده است. آمارها مجموع تجارت ژاپن و امریکا را معادل 99.5میلیارد دلار اعلام می‌کنند که از این رقم حدود 23.8میلیارد دلار مربوط به صادرات ژاپن به امریکاست و 66.7 میلیارد دلار نیز به واردات محصولات امریکایی به ژاپن اختصاص دارد. مجموع تجارت امریکا و آلمان نیز 82.8 میلیارد دلار و حجم معاملات تجاری امریکا با کره‌جنوبی 60.1میلیارد دلار برآورد شده است.

اهمیت استراتژیک تجارت مساله جدیدی نیست، اما در سال‌های اخیر توجه به آن افزایش یافته و این امر باعث شده تا آن دسته از امور اقتصادی که به گسترش تجارت منجر می‌شوند به‌شدت مورد حمایت قرار بگیرند. با این‌ حال، باتوجه به تغییرات گسترده‌یی که با انتخابات امریکا در روابط بسیاری از کشورها ایجاد شده، باید دید چشم‌انداز کشورها برای تجارت بین‌المللی خود چه تغییراتی خواهد کرد.