نگاهی به تحولات بازار
رعایت عدالت در اوج سفارشگیری معاملات سهام: بعد از حواشی مربوط به خرید ۸۰۰ هزار سهمهای وب توسط یک کد حقیقی، کارگروه فناوری اطلاعات کانون کارگزاران بورس، یک راهکار برای اوج سفارشگیری و رعایت عدالت پیشنهاد داد. بر این اساس، کارگروه تخصصی فناوری اطلاعات کانون کارگزاران بورس روز سهشنبه تشکیل جلسه داد و با بررسی مسائل یک راهکار ارائه کرد. همچنین این جلسه با حضور کارگزاران، مدیران سازمان بورس، شرکت مدیریت فناوری بورس تهران و شرکتهای خدمات نرمافزاری با هدف بررسی مسائل فنی مربوط به معاملات برخط و ایستگاههای معاملاتی در زمان اوج سفارشگیری (ساعت 8:30 صبح) برگزار شده بود. به گزارش سنا، اعضای کارگروه پیشنهاد کردند در زمان اوج تقاضا به صورت دورهیی عدالت توزیع ارسال سفارشها به هسته معاملات بین سفارشهای دریافت شده از طریق سامانههای برخط و ایستگاههای معاملاتی بین سفارشهای دریافت شده از طریق شرکتهای مختلف خدمات نرمافزاری و بین سفارشهای دریافت شده از کارگزاران خدماتگیرنده از یک شرکت خدمات نرمافزاری واحد مورد بررسی قرار گیرد. همچنین مدیریت فناوری بورس تهران در مورد وضعیت خرید 800 هزار سهم توسط یک کد و بررسی نقش یا عدم نقش عامل انسانی یا مشکل فنی، گزارشی تهیه و به بورس تهران ارائه دهد.
بیمه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان توسط ابزارهای مالی بورس کالا: یک کارشناس مسائل اقتصادی با تشریح مزایای پیشبینیپذیری بازارها برای 3 گروه از فعالان اقتصادی گفت: با پیشبینیپذیری بازار معاملات کالاها و محصولات مختلف از طریق استفاده از ابزارهای مالی بورس کالا میتوان برای خرید و فروش کالا در آینده برنامهریزی کرده و تولیدکنندگان و مصرفکنندگان واقعی را در مقابل نوسانات شدید قیمتها بیمه کرد. تنوع بازارهای مالی در همه جای جهان وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد. اما تفاوت اصلی بازار بورس با سایر بازارها در سازمانیافتگی و نظم موجود در عرضه کالا با روشهایی معین است که موجب اعتماد دوطرفه برای عرضهکنندگان و متقاضیان محصولات مختلف میشود و درجه بالایی از شفافیت را به خود اختصاص داده است. بنابراین توسعه ابزارهای مالی و استفاده هر چه بیشتر از ظرفیتهای بورس کالا در راستای تنظیم و پیشبینیپذیری بازارها راهگشا خواهد بود. پیشبینیپذیری بازارهای کالایی از آنجایی اهمیت خود را در برنامهریزیها پیدا میکند که با ارائه چشمانداز از بازار از بروز مشکلاتی که هماکنون در اقتصاد ایران ایجاد شده جلوگیری میکند. از سویی به تازگی شرایطی بر برخی بازارها حاکم شد که در عین تولید داخل، مجبور به واردات شدیم و این امر حاصلی جز ضربه زدن به تولید ملی ندارد، این در حالی است که میتوان از ابزارهایی که قابلیت پیشبینیپذیری را فراهم میکند و در بند الف ماده 32 قانون برنامه ششم توسعه نیز به آن اشاره شده، برای اجرای این هدف بهره برد. بدینترتیب اگر تنظیم بازار را به سمتی ببریم که پیشبینی بازار یک قدم جلوتر باشد، کشور و مردم از برخی فشارهای اقتصادی مصون خواهند ماند. مصطفی صفاری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با ایرنا در خصوص پیشبینیپذیری بازارها در دنیا و مزایای آن اظهار داشت: در دنیا بازارهای آتی، «آپشن» و حتی «سلف» در بورسهای کالایی جهت پیشبینیپذیری بازارها بسیار مفید است و ضمن پوشش ریسک سرمایهگذاری برای خریداران و فروشندگان با استفاده از این ابزارها میتوان از آنها برای کاهش نوسانات کاذب و التهاب قیمتها در بازار کمک گرفت. مصطفی صفاری افزود: به عنوان نمونه برای محصول گندم، کارخانجات آردسازی میتوانند برای خرید آتی خود و پیشبینی قیمتها و پوشش ریسکهای مترتب بر بازار از آنها استفاده کنند و در مقابل جهاد کشاورزی به عنوان عرضهکننده میتواند در مقابل روند تقاضای موجود در بورس کالا برای میزان تولید و حتی واردات و صادرات برنامهریزی کند. به گفته صفاری بازارهای «فیوچرز» *بابت همین به وجود آمدهاند تا عرضه و تقاضا را پیشبینیپذیر کنند. وی به عرضه پسته و بهره بردن از معاملات پیش خرید و پیشفروش جهت برنامهریزیهای مورد نیاز بخش تولید اشاره کرد و گفت: متقاضیان این محصول میتوانند در بورس کالا با کمک ابزارهای مالی پیشبینیکننده، خود را در مقابل نوسان قیمتها بیمه کنند و همزمان با آن نسبت به تامین محصول مورد نیاز خود در ماههای پیشرو اطمینان داشته باشند. وی افزود: در مقابل عرضهکننده نیز ضمن آنکه مجبور نیست در برههیی از زمان به دلیل مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی محصول خود را به هر قیمتی بفروشد، از فروش آن کالا نیز مطمئن است. گفتنی است، «فیوچرز» معاملات فیوچرز یک معاملات مالی مرکزی است که در آنجا مردم میتوانند قراردادهای استانداردی برای آینده تنظیم و با یکدیگر تجارت کنند، به عبارت دیگر قراردادی است برای خرید یک مقدار مشخص با قیمت و زمان مشخص (برای تحویل در آینده) .
ضرورت تقویت عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا: حجتی، وزیر جهاد کشاورزی تقویت عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا را ضروری دانست و تاکید کرد: تولید و عرضه کالاهای کشاورزی باید به صورت «زنجیرهیی» انجام شود. به گزارش بورس کالای ایران، محمود حجتی در جلسه هماندیشی و اتخاذ تصمیم لازم برای محصول کشمش در سال جاری که با حضور معاونان وزیر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و روسای سازمانهای جهاد کشاورزی تولیدکننده انگور و کشمش و همچنین نمایندگان تشکلهای تولیدکننده و کارخانههای فرآوری این محصول برگزار شد، گفت: تولید محصولات کشاورزی علاوه بر رعایت روشهای بهرهوری از جمله استفاده از شیوههای نوین آبیاری و ارقام پربازده، باید تقاضامحور و بازارپسند باشد و سلیقه مشتری در همه مراحل تولید از جمله ارقام، فرآوری و بستهبندی مورد توجه قرار گیرد. وی تقویت عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا را ضروری برشمرد و افزود: درحال حاضر، محصولات ذرت و جو بهطور کامل و همچنین محصولاتی نظیر پسته و زعفران نیز در بورس کالای کشاورزی عرضه میشود. وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تولید و عرضه کالاهای کشاورزی باید به صورت «زنجیرهیی» انجام شود، افزود: نهادسازی برای تولیدات انبوه و اقتصادی بخش کشاورزی ضروری است. وی با اشاره به اینکه در زنجیره تولید محصولات کشاورزی، نهادهها با قیمت مناسب تامین و بدون تحمیل هزینههای واسطهگری در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد، گفت: لازم است زنجیره تولید انواع محصولات کشاورزی ترسیم و با شناسایی حلقههای مفقوده، نسبت به رفع نقایص اقدام شود. وی با بیان اینکه ظرفیتهای قابل توجه و بازارهای جدیدی برای عرضه محصولات کشاورزی وجود دارد، تاکید کرد: بخش عمدهیی از محصولات باغی از جمله کشمش، پسته و زعفران با هدف صادرات تولید میشود و ضرورت دارد تولید و عرضه این محصولات متناسب با نیاز بازارهای هدف و در زنجیره صورت گیرد. حجتی با اشاره به اینکه سیاستهای حاکم و ناظر اقتصادی دولت، پایین آوردن سود تسهیلات بانکی است، از تعیین سود ۱۵ درصدی برای تسهیلات فعالیتهای بخش کشاورزی خبر داد و افزود: این نرخ سود پایینترین نرخ سود تسهیلات اعطایی است ولی برای اقتصادی و قابل رقابت شدن تولیدات کشاورزی، تسهیلات بخش کشاورزی باید با سود کمتر از این در اختیار بهرهبرداران قرار گیرد. وی سود تسهیلات بانکی بخش کشاورزی کشورهای منطقه از جمله آذربایجان و ترکیه را ۳ تا ۴درصد عنوان کرد و افزود: کاهش نرخ تورم و تناسب نرخ سود تسهیلات با نرخ تورم از سیاستهای اقتصادی دولت است. وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: دولت با اختصاص 5هزار ریال یارانه به تولیدکنندگان در ازای هر تولید هر کیلوگرم کشمش و همچنین تعیین و برخورداری از تعرفه ترجیحی برای واردات موز در ازای صادرات کشمش از باغداران و صادرکنندگان این محصول حمایت میکند.