ردپای هکرهای روس در انتخابات آلمان
انتخابات پارلمانی آلمان در روز برگزاری بدون هیچ حاشیه مهمی برگزار شد، اما روزنامه بیلد فردای انتخابات نوشت که صدها پیام در شبکههای اجتماعی از جمله توییتر منتشر شده که برای حزب اسلامستیز «آلترناتیو برای آلمان» تبلیغ میکرده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، متخصصان آلمانی میگویند، بخش مهمی از این پیامها از روسیه فرستاده شده بود زیرا پیش یا پس از آنها، تصاویر مستهجن و شعارهایی در نفرتپراکنی نسبت به اپوزیسیون روسیه دیده میشد.
دستگاههای اطلاعاتی اتحادیه اروپا بارها روسیه را به حمایت از احزاب و گروههای راست افراطی و مداخله در امور داخلی کشورهای استونی، لتونی، لیتوانی، مجارستان، فرانسه و هلند متهم کردهاند.
در آستانه انتخابات آلمان نیز توماس دیماتزیر وزیر کشور آلمان، هشدار داده بود اسنادی که در حمله سایبری بزرگ به پارلمان آلمان در سال 2015 به سرقت رفته ممکن است بهمنظور تضعیف جایگاه قانونگذاران و اعضای دولت آلمان فاش شوند. رویترز هم نوشته بود که آلمان خود را برای احتمال نفوذ روسیه در انتخابات آماده کرده است. اوایل سال گذشته میلادی هم آژانس اطلاعات داخلی آلمان روسیه را متهم کرده بود که در پس یک رشته حملات سایبری در سیستمهای کامپیوتری دولت آلمان قرار داشته است. گفته شده این گروه هکری مشخصا حزب حاکم اتحاد دموکرات مسیحی آنگلا مرکل را هدف گرفته بودند.
نشریه نیویورکتایمز چند ماه پیش با اشاره به حملات مداوم سایبری هکرهای روسیه علیه مرکل نوشته بود: «آلمان بزودی شاهد برگزاری انتخابات خواهد بود. در شرایطی که دوستان روسیه در جامعه جهانی روزبهروز بیشتر میشوند آنگلا مرکل برای چهارمین حضور در پست صدر اعظمی حاضر میشود. او تنها رهبر اروپایی است که میتواند در برابر روسیه بایستد پس یک هدف مورد علاقه است.»
نشریه روسی راشاتودی با رد اتهامات کشورهای غربی از جمله آلمان نوشته که دولت مرکل خود را آماده کرده بود تا در صورتی که نتیجه انتخابات مطابق نظر آنان بود انگشت اتهام را به سوی مسکو بگیرند و روسیه را به دخالت در انتخابات متهم کنند. این در حالی است که رسانههای آلمانی گزارش دادهاند چند روز پیش از شروع رایگیری اخبار ناصحیح و کذب زیادی در فضای مجازی علیه دولت مرکل منتشر شده بود.
امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه نیز پیش از انتخابات هفتم می2017 (دور نخست 23 آوریل برگزار شد) با انتقاد از حملات هکرهای روسیه، مسکو را به تلاش برای حمایت از مارین لوپن رقیب راست افراطی خود متهم کرد. سازمانهای اطلاعاتی امریکا هم بطور رسمی روسیه را به تلاش برای دخالت در انتخابات ریاستجمهوری آن کشور از طریق حمله به سازمانهای سیاسی متهم کرده است، اتهامی که کرملین همواره آن را رد میکند.
بهگفته مقامات دولتی و امنیتی غربی، فیسبوک نقش بسزایی در اقدامات مداخلهجویانه روسیه در روند انتخابات کشورهای غربی، تبلیغات نژادپرستانه ضد یهودیت و گسترش حملات تروریستی لندن، پاریس و بارسلون نقش زیادی داشته است. نگرانیها نسبت به این مساله تاحدی بالا گرفت که مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیسبوک در نشستی با موضوع دخالت روسیه در انتخابات امریکا و راههای حفاظت از دموکراسی قول داده با نهادهای رسمی، از جمله با کنگره امریکا همکاری کامل خواهد داشت و به آنها اجازه خواهد داد به اطلاعات مورد نیاز برای روشن شدن میزان دخالت روسیه در انتخابات ریاستجمهوری پیشین امریکا دسترس داشته باشند. زاکربرگ پیش از انتخابات آلمان نیز گفته بود برای اطمینان از عدم تاثیرگذاری اکانتهای تقلبی بر انتخابات آلمان کارهای زیادی صورت گرفته است.
مناسبات میان آنگلا مرکل و ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه، تا پیش از دخالت نظامی مسکو در شرق اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه بسیار خوب بود، اما پس از آن تیره شد. سپس در پی شکست تلاشها برای حل بحران اوکراین، آنگلا مرکل به یکی از مدافعان سرسخت تحریم روسیه در اتحادیه اروپا تبدیل شد. البته با اینکه روابط برلین و مسکو ادچار تنش شده اما در ماه نخست سال جاری میلادی میزان مبادلات تجاری میان روسیه و آلمان بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است و روسیه به تنهایی ۳۵ درصد گاز مورد نیاز آلمان را تامین میکند.