تداوم سیاست خودتحریمی امریکا
ایلنا
فریدون برکشلی، مدیر گروه انرژی وین درباره تاثیر تصمیمگیری 15 اکتبر ترامپ برای ماندن یا خروج از برجام بر فروش یا سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران اظهار کرد:«دولت امریکا تنها دو ماه و نیم پس از پیروزى انقلاب اسلامى ایران، صنعت نفت ایران را تحریم کرد و در عمل شرکتهاى نفتى امریکایى را از حضور در صنایع نفت و گاز ایران محروم کرد که در واقع این امر نوعى سیاست خود تحریمى براى شرکتهاى امریکایى به شمار مىآمد. البته سیاستهاى تحریمى آن دوران دامنه محدودى داشت و عملا هیچ یک از شرکتهاى نفتى بینالمللى از تحریمهاى امریکایى حمایت نکردند».
وی افزود:«در حقیقت تحریمهاى فراگیر علیه اقتصاد ایران به طور عام و صنایع نفت و گاز به طور خاص هنگامى شکل گسترده و جهانى به خود گرفت که شوراى امنیت سازمان ملل سلسله قطعنامههاى خود را بر ضد جمهورى اسلامى ایران آغاز کرد و در واقع امریکا موفقیت سیاستهاى اقتصادى و انرژى ضد ایرانى خود را مدیون بسیج و همراهى جامعه جهانى در چارچوب شوراى امنیت بود».
برکشلی تصریح کرد:«تحت شرایط کنونى بینالمللى و با نتایج انتخاباتى در کشور مهم اروپایى یعنى فرانسه و اینک آلمان احتمال طراحى یک اجماع جهانى توسط امریکا بسیار دشوار و تا حدى غیرممکن به نظر مىرسد. لیکن در هر صورت ایران به عنوان کشوری که بارها با خطر تحریمهاى بینالمللى مواجه بوده است، لازم است کاملا هوشیار باشد».
وی در ادامه گفت:«استراتژى اقتصاد مقاومتى از مسیر صنعت نفت مىگذرد و لازم بود که طى سالهایى که این طرح توسط عالیترین مسوولان کشور مطرح شد، صنعت نفت پیشگام باشد. البته هنوز هم دیر نیست و صنعت نفت لازم است نقش پیشقراول و پیشگام را ایفا کند».
مدیر گروه انرژی وین توضیح داد:«در هر صورت خروج امریکا از قطعنامه شوراى امنیت سازمان ملل مىتواند مشکلاتى را براى صنعت نفت کشورمان ایجاد کند. از یک سو شرکتهاى بینالمللى غیرامریکایى اندکى با احتیاط بیشترى با جمهورى اسلامى خواهند داشت که همین امر هزینه روابط و قراردادهاى آنان با ایران را قدرى افزایش خواهد داد.
از سوى دیگر چنانچه امریکا در ارتباط با سوئیفت و نقل و انتقالات مالى مشکلاتى را برایمان فراهم کرده یا محدودیتهاى کنونى را تشدید کند عملا فروش نفت خام ایران با دشوارى مواجه خواهد شد و امکان جریان عادى وجوه دریافتى بابت صادرات نفت خام را با مشکلاتى روبهرو خواهد کرد. ضمن اینکه محدودیتهاى سوئیفت تا حدى دامنه و گستره حضور شرکتهاى اروپایى و آسیایى را نیز دشوار خواهد کرد». وی در ادامه خاطرنشان کرد:«صنعت نفت ایران با یک عقبه ١١٠ساله و ظرفیتها، پتانسیل و توانایىهاى فراوان خود آمادگى فراوانى براى حضور جهانى و بینالمللىسازى دارد که تاکنون از آن غافل ماندهایم. در همین حال با وجود اینکه مقوله دیپلماسى انرژى و نفتى به دفعات مورد بحث و گفتوگو قرار گرفته ولى اقدامات عملى چندانى در راستاى طراحى و عملیاتیسازى دیپلماسى نفتى صورت نپذیرفته است».
برکشلی تاکید کرد:«با وجود اینکه جامعه جهانى به تدریج خود را با ادبیات سیاسى و فرهنگ گفتمانى رییسجمهور امریکا وفق داده و تهدیدهاى وى را جدى تلقى نمىکند ولى لازم است که صنعت نفت و گاز سریعا یک شورا یا کمیته را فعال کند و همواره آماده هر گونه شرایط دشواری باشد».