جایگاه فراموششده جوانان در وزارت ورزش و جوانان
سال 92 که دولت دهم جای خودش را به دولت یازدهم داد و اینگونه القا شد که مدیریت عقلانی، جای تصمیمهای آنی و اشتباه را گرفته، بحث جدایی «جوانان» از وزارت ورزش و جوانان مطرح شد. معاون جوانان این وزارتخانه از همان زمان تلفیق در دولت اسبق، به حاشیه رفت و ورزش و فوتبال و استقلال و پرسپولیس، بحث اصلی شورای معاونان و تصمیمگیریهای بودجهیی این وزارتخانه شد و این شرایط تا به حال ادامه دارد.
همه تلاشها برای تفکیک این دو بخش از هم و ایجاد سازمان ملی جوانان یا معاونت جوانان رییسجمهوری در این چهار سال و چند ماه بینتیجه ماند و حالا هم گرچه وزیر چندان موافق نیست بخشی از سیطره مدیریتیاش کاهش پیدا کند، اما محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با تاکید بر اینکه معاونت امور جوانان قدرت و جایگاهی ندارد، ابراز امیدواری کرده که مجلس به تفکیک جوانان و ایجاد سازمانی جداگانه، نظر مثبت داشته باشد.
او گفته است: این هفته لایحه احیای سازمان ملی جوانان در کمیسیون اجتماعی مجلس بررسی میشود. اگر این لایحه از طرف مجلس تصویب شود، وضعیت جوانان به حالت قبل و زمانی که سازمان ملی جوانان فعالیت میکرد، بازمیگردد و عملکرد این حوزه بسیار بالا میرود.
تندگویان با اشاره به اینکه در حال حاضر همه اعتبارات امور جوانان در وزارت ورزش دیده شده است، افزود: حوزه جوانان عملا جایگاه واقعیاش را ندارد و در زمینه ساماندهی امور جوانان هم چون به شکل یک معاونت در وزارت ورزش است، عملا آن قدرت و توانایی را نداریم که بتوانیم با سایر وزارتخانهها و نهادها وارد مذاکره شویم یا آنها را بازخواست کنیم. امیدوارم مجلس شورای اسلامی این کمک را به جوانان کند. اگر این لایحه تصویب شود، نحوه عملکرد قطعا بسیار متفاوت میشود.
تندگویان ادامه داد: موضوع تفکیک ساختار وزارت ورزش و جوانان همچنان در مجلس وجود دارد که بعد از تصویب، تکلیف جایگاه قانونی و حقوقی امور جوانان مشخص میشود و بخشی از مشکلات آن به خصوص در حوزه بودجه و اعتبارات حل خواهد شد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه کمیتههایی برای بررسی موضوع جوانان در معاونت امور جوانان تشکیل شده است، به ایلنا گفت: ظرف دو ماه آینده یک برنامه 5 ساله مدون و مشخص در حوزه جوانان ارائه میشود که هر کسی در این پست بود، برنامه مشخصی برای کار داشته باشد. تندگویان با اشاره به تحولات مدیریتی در معاونت امور جوانان، افزود: جوانگرایی از داخل خود معاونت امور جوانان آغاز شده است. در دولت دوازدهم جوانترین مدیرکل در این معاونت منصوب شده است و این موضوع ادامه خواهد شد. او با تاکید بر اینکه با تصویب لایحه احیای سازمان ملی جوانان، مسائل جوانان از حاشیه به مساله اصلی تبدیل میشود، ادامه داد: مشکل اصلی این است که ما در گذشته سازمان ملی جوانان را داشتیم که عملکرد غلط در دوران ریاستجمهوری احمدینژاد موضوع جوانان را به حاشیه کشاند و باعث شد سازمان را تعطیل کنند. اگر امروز با سیاستگذاری درست پیش رویم و عملکرد در حوزه جوانان درست باشد، جایگاه واقعی آن مانند گذشته احیا میشود و خواهیم توانست یک هماهنگی درست را بین دولت و نهادها ایجاد کنیم.
تندگویان افزود: به هر حال شورای عالی جوانان که با حضور رییسجمهوری یا نماینده رسمی وی برگزار میشود و ستاد ملی ساماندهی جوانان در ذیل معاونت امور جوانان از نهادهایی است که برای امور جوانان فعالیت میکند و مصوباتش برای وزارتخانههای دیگر است، اما متاسفانه در جایگاهی نیستیم که بتوانیم این موارد را پیگیری کنیم.
وی اظهار کرد: اگر موارد ذکر شده را پیگیری هم کنیم، پاسخ مناسبی نخواهیم گرفت، زیرا اعتبارات و پاسخگویی وزارتخانهها مربوط به ما نمیشود، بنابراین امیدواریم سازمان ملی جوانان دوباره تشکیل شود چون اگر این اتفاق رخ ندهد، مساله جوانان در کشور به جایی نمیرسد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره آسیبهایی که جوانان در معرض آنها هستند، گفت: طبق بررسیهای انجام شده در استانهایی که ما به سمت تشکیل تشکلهای مردم نهاد در حوزه جوانان رفتیم و هرچقدر میزان ان جی اوها بیشتر شده میزان آسیبهای اجتماعی جوانان کاهش پیدا کرده است و موضوع آسیبهای اجتماعی با تشکیل سمنها ارتباط مستقیم دارد. اگر سمنها جایگاه واقعیشان را در حوزههای مختلف مانند کارآفرینی، فرهنگی و اجتماعی داشته باشند خود به خود از آسیبهای اجتماعی کاسته میشود. استانهایی که سمنهای کمتری دارند، تقریبا بالاترین مشکلات آسیبهای اجتماعی در آنها رخ میدهد.