دلایل اقدام به«خودکشی خیابانی»
انتشار خبرهای مبنیبر رفتارهای خشونتآمیز ازجمله خودکشی، از مواردی است که در روزهای اخیر بیشتر به چشم میخورد. رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، یادگیری آسیبهای اجتماعی در سنین پایین را بیشتر دانست و علت آن را تحتتاثیر قرار گرفتن جوانان و نوجوانان خواند و گفت: در این دوران بیشتر از خودکشیهای منجر به فوت، شاهد اقدام به خودکشی به دلایلی همچون تهدید، اعتراض، جلبتوجه و ضعف مهارتهای اجتماعی هستیم.
حسن موسویچلک آسیبهای اجتماعی را دامنگیر همه اقشار جامعه دانست و افزود: همه آنهایی که تا دیروز صحبت کردن درباره آسیبهای اجتماعی را نوعی سیاهنمایی میدانستند، امروز از آسیبها حرف میزنند؛ چراکه آسیبهای اجتماعی آنقدر مشهود شدهاند که حال یک بیمار مزمن را پیدا کردهاند. حوزه آسیبهای اجتماعی حال خوبی ندارد. اتفاقات و حوادث اخیر، علائم و نشانههای این بیماری هستند که در قالب خودزنی، خودکشی، خشونت، شرب خمر، حوادث فضای مجازی و طلاق خود را نشان میدهند. وی در ادامه با اشاره به اینکه مستقل درنظر گرفتن پدیده خودکشی باعث تحلیل نادرست این پدیده خواهد شد، اظهار کرد: نباید آسیبهای اجتماعی را بهمثابه جزیرههای جداگانه و بدون ارتباط با یکدیگر دانست و سپس نسبت به هر کدام از آنها اظهارنظر کرد و راهکار ارائه داد؛ چراکه جنس موضوعات اجتماعی از جنس موضوعاتی نیستند که بتوانیم بدون درنظر گرفتن سایر شرایط، از آنها تحلیل واقعی داشته باشیم.
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران با اشاره به اینکه آسیبهای اجتماعی منتظر نمیمانند تا مسوولان به فهم مشترکی برسند و به رشد خودشان ادامه میدهند افزود: در حال حاضر با آسیبهای فضای مجازی که جنس، شکل، تنوع، روش، اثرگذاری، سرعت و کیفیت متفاوتی دارند مواجه شدهایم. این درحالی است که در این حوزه هم سواد کافی نداریم و به فضای مجازی به شکل یک تهدید نگاه میکنیم. ما حتی به فضای مجازی که امروز در زندگی همه اجتنابناپذیر است، با نگاهی که گویی این فضا اثربخش نیست، نگاه میکنیم. در چنین شرایطی چه طور میشود شاهد آسیبهای اجتماعی مانند خشونت، ضرب و جرح و پرونده قضایی نباشیم؟ وی با اشاره به آمار خودکشی در کشور اظهار کرد: در حال حاضر آمار خودکشی در ایران بین 6 تا 7 مورد بین هر 100 هزار نفر، جز در استانهای شمالغرب بهویژه ایلام و کرمانشاه (بهدلیل بالاتر بودن این تعداد در این استانها) است. دلایلی مانند آبرو و حیثیت اجتماعی باعث میشود از آمار خودکشی هم اطلاعات دقیقی نداشته باشیم. موسویچلک با اشاره به اینکه پیام ما به خانوادهها ایجاد فضای صمیمی در بین اعضای خانواده است، به ایسنا گفت: میتوان ادعا کرد که ما زیر یک سقف هستیم ولی با هم نیستیم. پژوهشی در اوایل دهه 90 نشان میدهد که میزان گفتوگو بین اعضای خانوادههای ایرانی بطور میانگین حدود 15 دقیقه است. همچنین خانوادهها، مدارس و محیطهای کاری نیز بانشاط نیستند.
وی در ادامه با اشاره به تاثیر متقابل افسردگی بر گرایش به خودکشی اظهار کرد: زمانیکه 23 تا 25درصد مردم اختلالی دارند و بیش از 6 میلیون نفر نیز مبتلا به افسردگی هستند، در کنار شاخصهای دیگری همچون افزایش فردگرایی، شاهد افزایش گرایش به سمت خودکشی خواهیم بود.
خودکشیهایی که در حال زنانه شدن هستند
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه شرایط جامعه به گونهیی است که دختران و زنان در ایران تنهاترند، گفت: اقدام به خودکشی در حال زنانه شدن است و زنان تا سه برابر مردان بیشتر اقدام به خودکشی میکنند.
امیرمحمود حریرچی، جامعهشناس درباره شیوع اقدام به خودکشی گفت: آمار خودکشی را به ازای هر 100 هزار نفر در جامعه میسنجند. این اقدام را میتوان به عنوان یک مساله اجتماعی بررسی کرد؛ یعنی شرایط اجتماعی، ناگواریهایی ایجاد کرده که افراد در آن به سمت افسردگی میروند. بیشتر کسانی که دست به خودکشی زدهاند؛ دچار افسردگیهای شدید شدند و احساس تنهایی میکنند. آنها همچنین احساس میکنند؛ کسی آنها را نمیبیند و برایشان ارزشی قائل نیست.
او افزود: ایران نسبت به جامعه جهانی، آمار بالایی در خودکشی ندارد، اما متاسفانه خودکشی در ایران در حال زنانه شدن است و سن خودکشی نیز رو به کاهش است که مشکل اساسی در همین موضوع است. بهطور معمول زنان تا سهبرابر مردان بیشتر اقدام به خودکشی میکنند، اما در مردان خودکشیهایی که منجر به مرگ میشود؛ دوبرابر اتفاق میافتد.
خودکشی در ملأعام اعتراض به شرایط است
حریرچی افزود: در واقع مردان برای از بین بردن خودشان به وسیله خودکشی جدیتر هستند، اما زنان به وسیله خودکشی بیشتر میخواهند به جامعه یا به خانواده پیام دهند که چرا دیده نمیشوند. او درباره علت و شیوع خودکشی در ملاءعام به ایلنا گفت: خودکشی در ملاءعام یک اعتراض و فریاد است. زمانی که کسی میخواهد به دیگران بفهماند در چه وضعیتی به سر میبرد، در ملاءعام خودکشی میکند. یعنی مسائلی که جنبه عمومی و عامتر دارد. بطور مثال زمانی که به کسی تعرض میشود، او در ملاءعام خودکشی میکند و به این شکل نسبت به شرایطش اعتراض میکند. بنابراین میتوان گفت خودکشی در ملاءعام یک نوع از اعتراض است. خودکشی اخیر دو دختر نوجوان در اصفهان و خودکشیهایی که به وسیله مترو صورت میگیرد از این دست است.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: جامعه باید پیام کسانی که در ملاءعام خودکشی میکنند را بررسی کند. افرادی که دست به این اقدام میزنند، نمیخواهند علت مرگشان خاموش باشد. حریرچی درباره علت زنانه شدن خودکشی نیز گفت: اقدام به خودکشی با خودکشی که منجر به مرگ میشود، متفاوت است. علت خودکشی افسردگی است و افسردگی از تنهایی میآید. زنان و دختران در جامعه ما تنهاترند، یعنی فرصتهایی که بتوانند با دیگران باشند و شاد زندگی کنند برایشان به رسمیت شناخته نمیشود. او ادامه داد: متاسفانه خانوادهها حاضرند به پسرانشان آزادی بدهند، اما همان آزادی را برای دخترانشان قائل نیستند و جامعه نیز به همین گونه است یعنی بسیاری از مسائل برای پسران قابل قبول است، اما برای دختران اینطور نیست.
او اظهار کرد: حتی اگر مردی به زنش خیانت کند، جامعه با این موضوع کنار میآید و با این مساله به شکل سنتی برخورد میکند.