جای خالی تعرفه ترجیحی میان ایران و قطر
تجار ایرانی با وجود تلاشهایی که برای حضور در بازار قطر از خود نشان دادند اما در رقابت با تجار ترکیهیی موفقیتهای به مراتب کمتری کسب کردند که کارشناسان معتقدند بخشی از این موضوع به دلیل آن است که سیاستگذاریهای تجاری بین ایران و قطر هنوز به آن اندازه که باید قوی نیست.
کارشناسان و فعالان بخش خصوصی معتقدند این اتفاق با درجات بالاتر در بازار روسیه نیز افتاد بهطوری که بعد از مشکلاتی که بین روسیه و ترکیه به وقوع پیوست تهران و مسکو نشستهایی برای ارتقای روابط تجاری دوطرفه برگزار کردند و تلاش نمودند تا ایران جایگزین ترکیه در این بازار شود با این حال پایین بودن کیفیت تولید و مشکلاتی که در حوزه سیاستگذاری تجاری بین دو کشور وجود بود اجازه نداد تا ایران در این منطقه از خود قدرت مانور بالایی نشان دهد و اینگونه شد که بازار روسیه از دست رفت. در حال حاضر در قطر نیز رقابتی پایاپای بین ایران و ترکیه ایجاد شده که در آن آنکارا پیشتاز است.
به عقیده فعالان بخش خصوصی واقعیت آن است که ایران بسیار لاک پشتی در این مسیر گام برمیدارد و با آنکه موفقیتهای نسبی حاصل شده اما ترکیه از ایران جلوتر است. دلیل این امر را نیز باید در زمینه بروکراسیها، محدودیتها و قید و بندهای اضافه در این مسیر جستوجو کرد. به عنوان مثال آنطور که رییس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران میگوید: جای قرارداد تعرفه ترجیحی میان دولتهای ایران و قطر میان دو کشور خالی است.
عدنان موسیپور معتقد است، تجارت ایران و قطر در حال افزایش است و پیشبینی میشود به زودی شاهد رشد تجارت میان دو کشور باشیم؛ اما هنوز جای خالی یک قرارداد تعرفه ترجیحی میان ایران و قطر خالی است و انعقاد چنین قراردادی میان دولتها میتواند زمینه را برای توسعه تجارت میان دو کشور فراهم کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران توانسته است از فرصت ایجاد شده برای توسعه تجارت با قطر استفاده کند، گفت: خوشبختانه در این حوزه به حداقلها دست یافتهایم و باید این نکته را مد نظر داشته باشیم که همزمان بسیاری دیگر از کشورها نیز در حال فعالیت در این کشور هستند.
او با اشاره به اینکه قطر بر بحران ناشی از تحریمهای عربستان و دیگر همسایگانش فائق شده است، گفت: امروز قطر توانسته مشکلات خود را سامان دهد و دیگر یک کشور بحران زده نیست اما میتوان از فرصت موجود در قطر برای توسعه تجارت بهره برد.
این فعلا بخش خصوصی با تاکید بر اینکه صادرات مواد غذایی به قطر افزایش یافته است، تصریح کرد: «بخش عمدهیی از صادرات از بوشهر سامان میگیرد و البته درد قدیمی صادرات ایران یعنی کیفیت و قیمت، در بازار قطر نیر خود را نشان میدهد.
او گفت: قطر امروز به بسیاری از کشورها دسترسی پیدا کرده و راز تجارت پایدار و ماندگار با این کشور حل بحرانهای موجود در عرصه صادرات و تولید در ایران است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع معادن ایران با تاکید بر اینکه در ماههای آینده قطر عرصه فعالیت قدرتمندان میشود، اضافه کرد: امروز رقابت سختی برای انعقاد قراردادهای بزرگ در این کشور آغاز شده است و البته برخی فعالان اقتصادی ما نیز در این دوره خوب فعالیت کردهاند.
موسیپور در توضیح این مطلب اضافه کرد: در شرایط کنونی تاجران مواد غذایی، میوه و صیفی و صنایع ساختمانی در قطر مشغول فعالیت شدهاند و توانستهاند خودی نشان دهند اما من به فعالان حوزه خدمات فنی و مهندسی نیز توصیه میکنم وارد میدان شوند و سهمی از بازار بزرگ قطر را نصیب خود کنند چرا که جای آنها فعلا در این بازار خالی است.
وی با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه ایران به قطر گفت: خوشبختانه روابط سیاسی با قطر نیز مناسب است، هر چند نمیدانم در این نشست درباره قرارداد تعرفه ترجیحی میان دولت صحبت شده است یا نه اما امیدواریم که این اتفاق هر چه زودتر بیفتد.
این فعال بخش خصوصی با تاکید بر اینکه برخی مشکلات موجود مثلا در حوزه حمل و نقل برای صادرات کالا به قطر مرتفع شده است، گفت: کسانی که در خط حملونقل عمان و امارات کار میکردند، راهی قطر شدهاند و اتفاقا شرایط صدور ویزا نیز تسهیل شده است.
رییس کمیسیون صادرات اتاق ایران با تاکید بر اینکه شرکتهای ضعیف و کوچک کم کم حرفی برای گفتن در بازار قطر پیدا نخواهند کرد، ادامه داد: سرمایهگذاری در قطر غالبا به سرمایهگذاریهای مشترک میرسد، سرمایهگذاران ایرانی هم توجه کنند که این کشور با بروکراسی بسیار سادهیی روبروست و شاید یکی از سادهترین اقدامات در قطر تاسیس شرکت باشد از این رو میتوان برای یک ارتباط درازمدت و مناسب با این کشور برنامهریزی کرد.
او با اشاره به اینکه سرمایه جای مناسب خود را به درستی تشخیص میدهد، عنوان کرد: هیچگاه با توصیه و سفارش و دستور سرمایه راهی کشوری نمیشود، اگر کشوری موقعیت مناسب داشته باشد، سرمایهها راهی آن میشوند و اگر موقعیت خوبی نداشته باشد نمیتوان با دستورالعمل و بخشنامه کسی را مجبور به سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری کرد از این رو لازم است تدابیری برای تسهیل روابط اقتصادی در این موقعیت تازه با قطر اندیشیده شود.
انتصاب در وزارت صنعت
شاتا حسن یونس سینکی طی حکمی از سوی محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب شد. سینکی در دولت اصلاحات در ابتدا استاندار بوشهر بود و در ادامه به عنوان قائممقام و معاونت بازرگانی داخلی فعالیت خود را ادامه داد. وی در دولت یازدهم نیز عهدهدار مسوولیتهایی بود و از این مسوولیتها استعفا داد. وی از جمله مدیران اقتصادی است که طی سالهای فعالیت خود از زمان دولت جنگ تا به امروز هیچ گونه تخلفی در کارنامه کاری خود نداشته است. پیش از این یدالله صادقی عهدهدار این مسوولیت بود.