۱۲۰پروژه مشترک خارجی با بخش خصوصی در پسابرجام
رییس هیاتمدیره انجمن سرمایهگذاریهای مشترک ایرانی و خارجی در گفتوگو با اگزیمنیوز پیرامون سهم بخش خصوصی در پروژههای مشترک با سرمایهگذاری خارجی گفت: تعداد پروژههایی که در حال حاضر ما با خارجیها شریک هستیم حدود 120 پروژه است که یا در حال اجرا، تکمیل شده یا در مراحل پایانی قرار دارد. حدود 90درصد این پروژهها مربوط به بخش خصوصی است.
وی افزود: از لحاظ رقم سرمایهگذاری هم سهم بزرگی متعلق به بخش خصوصی است. البته چند پروژه هم وجود دارد که تفسیر خیلی دقیقی از بخش خصوصی یا دولتی بودن آنها ندارم مثلا پژو که در ایران سرمایهگذاری کرده یک شرکت خارجی است و بخش خصوصی. 50درصد در پروژه سرمایهگذاری کرده است و 50درصد مابقی سهم سایپا است. ما سایپا را به عنوان بخش خصوصی تلقی میکنیم زیرا یک شرکت سهامی عام است و در بورس حضور دارد و تمامی شرکتهایی که در بورس حضور دارند به عنوان بخش خصوصی شناخته میشوند.
سلیمی خاطرنشان کرد: البته این امکان وجود دارد بخش دولتی هم در این پروژهها سهمی داشته باشد. این واقعیت که هشتاد و پنج درصد از اقتصاد ما در دست دولت است را رد نمیکنم ولی در سرمایهگذاری خارجی اوضاع متفاوت است و دولت خیلی محدود در یک یا دو پروژه که پروژههای خیلی بزرگی است، مشارکت کردند.
وی با رد این ادعا که بخش خصوصی در مشارکتهای سرمایهگذار خارجی ذینفع نبوده گفت: ما حتی شاهد استقبال سرمایهگذار خارجی از شریک خصوصی هستیم.
خوشبختانه جذب بالای مشارکت را در 6ماهه نخست سال جاری داشتیم و این استقبال همچنان هم ادامه دارد. بدیهی است سرمایهیی که وارد میشود بر کل اقتصاد اثر مثبت خواهد گذاشت.
سلیمی اظهار داشت: هر نوع سرمایهگذاری چه داخلی و چه خارجی چندین مزیت دارد. نخستین مزیت آن کمک به تولید است که منجر به رشد اقتصادی میشود. مزیت دوم، ایجاد اشتغال است و ثایت شده که هر نوع سرمایهگذاری ایجاد اشتغال میکند. سرمایهگذاری خارجی چند مزیت خاص هم دارد. سرمایهگذاران خارجی همراه خود تکنولوژیهای جدید و ماشینآلات با دوام وارد ایران میکند. سرمایهگذاران بینالمللی با توجه به شناختی که از بازارهای جهانی دارند، میتوانند کمک شایانی به صادرات کالاها کنند. در کنار همه این موارد، ارزی هم که این سرمایهگذاران وارد ایران میکنند برای رشد اقتصادی 8-7درصدی که مدنظر ماست، بسیار حیاتی است.
رییس هیاتمدیره انجمن سرمایهگذاریهای مشترک ایرانی و خارجی اذعان داشت: ما در همه زمینهها نیازمند سرمایهگذاری خارجی هستیم و همانطور که ذکر شد، سرمایهگذاری با خود اشتغال میآورد. البته میزان اشتغالزایی در صنایع مختلف متفاوت است. بهطور مثال در صنایع نفت و پتروشیمی با سرمایهیی در حدود 10میلیارد دلار شاید حدود 500 شغل ایجاد شود اما در صنایع خودرو یا معادن این اشتغالزایی با همین حجم سرمایه حدود 50000 نفر است.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان در بخشهای با ظرفیت اشتغالزایی بیشتر جذب سرمایهگذاری کرد، گفت: اینکه سرمایهگذاران در کدام بخشها سرمایهگذاری میکنند چندان در اختیار ما نیست، زیرا آنها با توجه به تخصص خودشان و همچنین کشش بازار زمینه سرمایهگذاری را انتخاب میکنند.
سلیمی خاطرنشان کرد: البته رتبهبندی در انتخاب سرمایهگذاران خارجی تاثیر مستقیم دارد. شرکتهای خارجی که وارد ایران میشوند چنانچه بخواهند برای خود شریک پیدا کنند به این رتبهبندی توجه خواهند کرد. متاسفانه رتبهبندی شرکتها بعد از انقلاب متوقف شده بود و به تازگی مجددا انجام میشود. شرکتهای بورسی هم به تازگی رتبهبندی میشوند. بهطور مثال شرکتی که رتبه AAA باشد، میتواند نسبت به رتبههای پایینتر وام ارزانتر بگیرد زیرا شفافتر است و اعتبار بیشتری دارد. بنابراین رتبهبندی بسیار میتواند مسیر جذب سرمایهگذاری را تسهیل کند.