تدوین لایحه پیشفروش ساختمان با همکاری انبوهسازان
افزایش حجم پروندههای قضایی درباره پیشفروش مسکن موجب شد که در سال 89 قانون پیشفروش ساختمان از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شود، اما ابلاغ آییننامه آن حدود 4سال به طول انجامید و هماکنون با گذشت حدود 3سال از ابلاغ این آییننامه هنوز این قانون به درستی اجرا نمیشود و اما و اگرهایی درباره اجرا یا عدم اجرای آن وجود دارد.
در این میان به نظر میرسد، افزایش انتقادها درباره مفاد قانون پیشفروش ساختمان و اجرایی نشدن آن در سه سال گذشته، وزارت راه و شهرسازی را بر آن داشته که این قانون را اصلاح و لایحهیی برای پیشفروش ساختمان به مجلس ارائه کند. وزارت راه و شهرسازی در همین رابطه خواستار تشکیل کارگروهی برای بررسی این قانون و بهرهگیری از تجارب و پیشنهادهای انبوهسازان است، موضوعی که دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور به آن اشاره میکند و میگوید: چندی پیش جلسهیی با حضور وزیر راه و شهرسازی و جمعی از فعالان بخش خصوصی تشکیل شد که در این جلسه آخوندی بر اصلاح قانون پیشفروش ساختمان تاکید و اعلام کرد کارگروهی در این خصوص تشکیل شود تا لایحه پیشفروش مسکن به مجلس ارائه شود.
فرشید پورحاجت ادامه داد: این لایحه کاملا جدید است و مشکلات موجود در قانون کنونی در آن مشاهده نخواهد شد.
به گفته او، قانون فعلی پیشفروش ساختمان قابلیت اجرا ندارد و مشکلات عدیدهیی برای مردم و تولیدکنندگان به همراه داشت، به همین دلیل به دنبال اعمال تغییرات و اصلاحاتی در این قانون برآمدند. در این جلسه مشترک وزیر راه و شهرسازی علاوه بر تاکید بر تشکیل کارگروهی برای بررسی قانون پیشفروش ساختمان به تجارب بینالمللی فرآیند پیشفروش ساختمان اشاره کرده و گفته بود: پیشفروش امری بسیار شفاف در سراسر دنیاست، اگرچه همواره با ریسکهایی برای هر دوطرف معامله همراه بوده است. در سایر کشورها تعداد زیادی از انواع نهادهای گوناگون در مسیر اجرای این فرآیند مشغول به کار هستند که صندوق تضمین یکی از آنها به شمار میرود. او ادامه داده بود: در سایر کشورها سازندهها با واریز کردن درصدی، صندوقهای تضمین را ایجاد و تنها کارکردهای اصلی ساختمان را مشمول استفاده از آن میکنند که قطعا برای ارزیابی اقدامات آنها امری بسیار مفید است.
موضوع دیگری که دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور درباره جلسه مشترک انبوهسازان و وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره کرد، موضوع بررسی نرخ سود تسهیلات اوراق حق تقدم مسکن بود. پورحاجت با تاکید بر اینکه نرخ سود تسهیلات اوراق حق تقدم مسکن بالاست، گفت: وزیر راه و شهرسازی از بانک مسکن و انبوهسازان خواست تا گزارشی از جزئیات اوراق مسکن ارائه کنند تا در این خصوص تصمیمگیری کند. او افزود: همین موارد موجب شد تا آخوندی از مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره بانک مسکن و همین طور کانون سراسری انبوهسازان بخواهد، گزارشی جامع در این خصوص تهیه شود که آیا هزینه و فرآیند اوراق مسکن بالاست یا خیر؟ این فعال بخش خصوصی ادامه داد: به هر حال نرخ سود تسهیلات اوراق حق تقدم به صورت اسمی در حال حاضر 17.5درصد است، اما انبوهسازان معتقد هستند که نرخ سود تسهیلات اوراق بیش از این عدد است.
به گفته پورحاجت، قرار بر این است که تا یک هفته آینده این گزارش نهایی و تقدیم وزیر راه و شهرسازی شود.
پورحاجت تاکید کرد: به هر حال اگر قرار است مردم و متقاضیان مسکن وارد بازار شوند و تولیدکنندگان هم از تسهیلات مسکن به راحتی استفاده کنند، باید تسهیلات ارزان در اختیار آنها گذاشته شود.